Noutati

* 05 mai 2018

IN INTAMPINAREA ZILEI DE 9 MAI LA
CENTRUL SCOLAR DE EDUCATIE INCLUZIVA SUCEAVA

Sambata, 5 mai 2018, Centrul Scolar de Educatie Incluziva Suceava a gazduit si organizat cea de-a V-a editie a concursului interjudetean “Copiii Europei”. Sala de festivitati a unitatii a fost cuprinsa de entuziasm si daruire sufleteasca, pentru mai bine de doua ore, prin prezenta a 17 echipaje, din 19 inscrise la participarea directa.
Concursul se regaseste in calendarul activitatilor educative regionale - CAER 2018, domeniul cultural - artistic, arte vizuale, pozitia 414. Este desfasurat cu sustinerea intregii echipe organizatorice: doamna director prof. Gabriela Mihaela Lupascu, director adj. prof. Cristina Climsi, profesorii Dorina Cocari, Liliana Mirela Farcane, Monica Baltag, Aioanei Daneluta, Eleonora Boamba, Margareta Cirligeanu, Georgeta Daniliuc, Cristina Teodorovici.
Proiectul se desfasoara in parteneriat cu Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Suceava, Casa Corpului Didactic “George Tofan” Suceava, Palatul Copiilor Suceava, Asociatia GEC „Bucovina” Suceava, Organizatia Nationala „Cercetasii Romaniei” filiala Suceava, Organizatia „Salvati Copiii” filiala Suceava, scopul acestuia fiind cultivarea si valorificarea potentialului creativ al elevilor prin lucrari artistico-plastice, care sa evidentieze valorile si principiile europene.

Expozitia-concurs,cu participare directa si/sau indirecta, a fost organizata pe doua sectiuni: arte plastice si arte decorative, cu participanti din 11 judete (Botosani, Braila, Buzau, Cluj, Gorj, Ilfov, Oradea, Satu Mare, Valcea, Vrancea si Suceava). Echipajele prezente la activitatea cu participare directa au reprezentat scoli din judet: Scoala Gimnaziala Partestii de Sus, Scoala Gimnaziala "Jean Bart" Suceava, Scoala Gimnaziala Nr. 10 Suceava, Scoala Gimnaziala Nr. 8 Suceava, Scoala Gimnaziala Nr. 3 Suceava, Scoala Gimnaziala Nr. 4 Suceava, Scoala Gimnaziala "Aurelian Stanciu" Salcea, Scoala Gimnaziala "Ioan Bancescu" Adancata, Centrul Scolar de Educatie Incluziva Suceava.


Toti concurentii au demonstrat imaginatie, creativitate, spirit de echipa si implicare sufleteasca. Toti s-au pregatit atat pentru partea artistica, cat si pentru partea de prezentare libera a mesajelor transmise prin lucrarile lor, in limba romana sau engleza. Produsele finale (desene, postere, colaje, afise cu mesaje) au impresionat comisia de jurizare, fiecare echipaj fiind premiat pe masura efortului depus.


Elevii au desenat, au colaborat, s-au imprietenit, s-au simtit bine impreuna. Pentru ca sunt deosebit de talentati, unele echipaje au sustinut scurte momente artistice cu dans popular stilizat, cantece la pian si fluier (Oda bucuriei de Ludwig Van Beethoven), miscari cu kendama pe muzica.


Activitatea a avut un impact deosebit asupra copiilor, parintilor si cadrelor didactice. La final, elevii si profesorii au admirat expozitia realizata cu lucrarile primite pentru participarea indirecta.

Coordonator de proiect
Prof. Dorina Cocari


* 16 martie 2018

Proiectele Erasmus+ si modernizarea invatamantului sucevean

Colegiul Silvic “Bucovina” din Campulung Moldovenesc a inceput derularea mobilitatilor scolare de formare a cadrelor didactice din cadrul proiectului Erasmus+, KA1 “Promovarea egalitatii de sanse in educatie prin dezvoltarea competentelor cheie la nivel european” 2017 - 2019, scopul proiectului fiind: “Imbunatatirea competentelor profesionale si personale ale cadrelor didactice prin utlizarea unor metode si tehnici de lucru la nivel european care sa asigure sanse egale tuturor elevilor, sa promoveze educatia incluziva si sa previna abandonul scolar timpuriu”.
In perioada 28 octombrie – 4 noiembrie 2017, trei cadre didactice ale colegiului au participat la cursul de formare: “Preventing Early School Leaving” activitate desfasurata de catre furnizorul de curs Skupina Primera la Ljubljana, Slovenia. Cursul desfasurat la Ljubljana s-a axat pe identificarea comportamentelor care au ca efect parasirea timpurie a scolii, prezentarea de metode eficiente de abordare a copiilor cu CES, introducerea in programul BASE (Building Authentic Self-Esteem), un program care raspunde nevoii de ridicare a stimei de sine atat la elevi, cat si la profesori, construirea increderii in sine prin intermediul celor cinci elemente: securitatea, identitatea, apartenenta la un grup social, stabilirea unui scop, competentele personale.
O atentie sporita a fost acordata modului de comunicare cu parintii elevilor (tehnici de ascultare si oferire de feed-back), sprijinirea parintilor in stabilirea unor scopuri si in pregatirea unui plan de actiune pentru crearea independentei si responsabilitatii copiilor lor.
In derularea cursului s-au inscris activitati de lucru in echipa, jocuri de rol, discutii, sfaturi de specialitate si exemple de buna practica.
Cursul a fost captivant prin modul de abordare al relatiei profesori-elevi-parinti si aplicabilitatea sa pentru nevoia constatata la nivelul scolii noastre pentru implementarea acestui proiect, cea de incluziune a elevilor din medii dezavantajate pentru a preveni parasirea timpurie a scolii. Cele trei articole de fata fac referire la metodele aplicate in cadrul programului BASE, un program care ar trebui promovat cat mai mult in cadrul triunghiului relational educational: elevi-profesori-parinti.

Coordonator Proiect Erasmus+ KA1
Prof. Popescu Ramona Carmen

Articolul poate fi vizualizat si aici.


REZULTATELE BENEFICE ALE UNEI COMUNICARI EFICIENTE CU PARINTII

Prof. Popescu Ramona-Carmen
Colegiul Silvic „Bucovina”

Motto: “Educatia este abilitatea de a asculta aproape orice fara a-ti pierde cumpatul si increderea in sine” Robert Frost
Summary: Effective communication with parents can provide a real benefit to teaching and support us, as a teachers in delivering trust-based education and building healthy relationships between parent-teacher-student. In this article, I promote some methods and techniques learned through the Erasmus+ KA1 program, School Education, such as: the technique of the whole message, the exercise of genuine contact, the technique of effective dialogue and some advices to avoid blockages in communication.
Un deficit major pe care-l resimtim ca dascali in pregatirea noastra pentru profesia didactica este legat de taina relationarii noastre cu parintii elevilor, ceea ce ne-ar sprijini substantial in multe dintre situatiile diverse de la clasa, carora le facem fata uneori improvizand, alteori experimentand sau intuind cum ar trebui sa reactionam in functie de context. Reducerea comunicarii cu parintii la pura informare sau relatare a unor situatii in care se regasesc copiii lor la scoala, ne conduce la un formalism didactic, poate la fel de nociv ca plafonarea profesionala. Pornind de la nevoia de a oferi sanse egale la educatie tinerilor pentru a preintampina abandonul scolar, Colegiul Silvic “Bucovina”, unde imi desfasor activitatea, a accesat proiectul Erasmus+, Educatie scolara: “Promovarea egalitatii de sanse in educatie prin dezvoltarea competentelor cheie la nivel european”, care se deruleaza in perioada 2017 - 2019. Acest proiect mi-a oferit posibilitatea de a ma forma prin cursul “Preventing Early School Leaving”, desfasurat la Ljubljana in Slovenia, in perioada 29 octombrie – 5 noiembrie 2017 in domeniul comunicarii efective cu parintii si de a-mi gasi raspunsuri pentru solutionarea unor probleme reale cu care m-am confruntat la clasa. Am descoperit astfel un curs eficient, realizat cu profesionalism, practic prin modul de a te pune in situatii de rezolvare a unor situatii concrete, atractiv si creativ prin oferirea de metode pentru autocunoastere si dezvoltare a stimei de sine si incitant prin oferirea unui feedback in comunicarea cu parintii. Solutia unei cooperari constructive cu parintii o constituie comunicarea efectiva cu acestia, in care se pot corecta si evita greseli, prin aplicarea tehnicilor ascultarii active si construirii feedback-ului, al adresarii intrebarilor. Acesteia trebuie sa-i adaugam sustinerea parintilor in a-si stabili obiective si sa pregateasca un plan de actiune, sa construiasca independenta si responsabilitate in randul copiilor lor. Profesorii si parintii sunt parteneri in educatia copiilor, având nevoie de comunicare, cooperare, informare reciproca, dar si sustinere reciproca. Toate acestea provin din asteptarile pe care le au unii de la ceilalti. Am fost invitati pentru inceput la un exercitiu de memorie, dar si intr-un joc de rol cu o profunda cautare in trecutul nostru, si-anume:
- Amintiti-va profesorul pe care l-ati indragit cel mai mult. Ce ar fi spus el/ea despre dumneavoastra? Cum ar fi vorbit el/ea parintilor dumneavoastra?
- Amintiti-va de profesorul care nu v-a placut. Ce ar fi spus el/ea despre dumneavoastra? Cum ar fi vorbit el/ea parintilor dumneavoastra?
Ca o continuare, va propun sa va ganditi la asteptarile parintilor de la profesor, dar si ale profesorului de la parinti. Ce sentimente ati incercat in ambele situatii?
Tot in cadrul cursului ni s-a oferit un exercitiu de reflectare asupra monologului si dialogului. Monologul reprezinta o cale buna de a oferi informatie, dar gresita pentru a rezolva probleme si a construi o relatie. Dialogul constituie intelegere reciproca, induce sentimentul de includere, de acceptare, cercetare, dar mai ales senzatia ca impreuna putem realiza ceva nou.
Dialogul implica doua procese:
1.Exprimarea autentica
2.Ascultarea empatica
si se poate realiza in patru etape:
1.Observarea: fara judecata, fara valoare, interpretare...
2.Exprimarea sentimentelor
3.Exprimarea nevoilor dincolo de sentimente
4.Crearea unei cereri concrete si clare
Empatia despre care vorbim deseori, se construieste din doua perspective:
Ascultarea empatica aduce deschidere, prezenta sentimentelor, interes real, bunatate, claritate, respect, acceptare, dar mai ales, pace interioara. Prin ascultare empatica descoperi ca esti transpus in prezentul situatiei, cu energia adecvata momentului si in spatiul derularii evenimentelor.
Empatia cu mine insami: Ce observ la mine insami? Ce simt? De ce am nevoie momentan? Ce imi cer mie insami sau celorlalti? Pentru a-ti da raspunsuri la aceste intrebari gaseste conexiunea cu tine insati, cu propriul spirit.
Exprimarea autentica pare a fi desprinsa parca dintr-o formula, incluzand: observatie + sentimente + nevoi + cerinte.
Cinstit si corect este: sa incep cu mine insumi/insami, nu cu ce alta persoana trebuie/ar trebui sa faca corect/sa greseasca, sa-mi stabilesc obiectivul de a gasi o relatie in acest sens, urmand cautarea unei solutii, stabilind o conexiune cu sentimentele si nevoile celor de fata.
Ceea ce observ este ceea ce cred? Gasesc un echilibru intre a alege sa ascult pe celalalt si a ma exprima in functie de nevoi?
Un alt exercitiu la care am fost invitati sa participam si pe care la randul meu, vi-l propun este cel al TEHNICII MESAJULUI IN INTREGIME, mesaj care este compus din trei elemente:
Mesaj:“Copilul dumneavoastra a comis cateva abateri” (mesajul tau)
Atitudine personala fata de acest mesaj:“Nu vreau sa va suparati” (propriul mesaj)
Exprimarea experientei legaturii sau a dorintelor de dezvoltare ulterioara a relatiei cu parintele:“Nu vreau sa va ranesc, stiu cat de mult inseamna copilul pentru dumneavoastra, asa incat vreau sa va vorbesc despre…
Dar, ce spuneti despre Exercitiul CONTACTUL AUTENTIC, care va pune intr-o situatie reala pe care ati avut-o la clasa si in care ati avut un dialog real cu parintii. Incercati sa uitati conversatia de atunci si sa-i oferiti o alta modalitate de derulare, ascultand de sfaturile date mai sus, privind ancorarea in prezent, exprimarea sentimentelor si nevoilor. Daca aveti nevoie de formulari, ce-ar fi sa porniti astfel in demersul dumneavoastra cu:
1.Am auzit de la dumneavoastra...
2.Eu cred...
3.Eu simt ca...
4.Vreau sa va spun...
Perceptia prin propriile simturi ale situatiilor concrete intaresc increderea in dumneavoastra, va asigura o buna stima de sine, care sa va determine sa oferiti incredere si sprijin real in comunicarea cu parintii. Daca la acestea adaugati complimente si confirmari, de genul: “Apreciez cu adevarat munca si efortul depus in educatia copilului dumneavoastra” sau
„Ceea ce imi spuneti imi clarifica niste lucruri si imi arata o cale de actiune”, veti observa o imbunatatire a comunicarii cu parintii, care porneste de la incredere, respect si mai ales consideratie de ambele part?i.
Unul dintre riscurile majore il reprezinta blocajele in comunicare. Cum creem blocaje? Primul este blocajul propriei noastre persoane. Ne blocam:
- Daca ni se cer lucruri pe care nu le cunoastem sau nu ne sunt la indemana
- Daca oferim ceea ce nu vrem sa oferim.
- Daca vrem sa fim diferiti, deoarece ne uitam la noi insine prin ochii celorlalti si nu ne acordam atentia a ceea ce credem si simtim noi despre noi insine,
- Daca reactionam doar atunci cand primim toata atentia.
Crearea de blocaje in cadrul relatiilor intervin cand:
- Le spunem parintilor ce ne deranjeaza, dar nu le dam sansa unei reactii.
- Ii punem intr-o dilema, le spunem ce ar putea fi, sau ar putea sa fie
- Ii punem la colt – doar interpretam motivele lor
- Definim ce este bine pentru ei – dandu-le motive de ce este bine pentru ei de a face ceva
Sindromul ajutor:
- Ne cerem prea multe de la propria persoana
- Suntem siguri ca trebuie sa-i convingem pe parinti de ceva, sa-i schimbam.
- Avem grija de ceva, a carui responsabilitate nu o detinem (incercam sa inlocuim parintii sau sa inlocuim un coleg profesor)
- Cand spunem: “Am o problema” (sarind peste sentimentele de ajutor, teama etc.)
Ce putem invata:
- Sa exploram daca putem sa ajutam si cum o putem face
- Cautand ajutor pentru propria persoana
- Sa gasim placerea in relationarea cu o alta persoana
Sindromul distanta induce: - Pozitia observatorului sau a comentatorului neutru
- Frica de a pasi intr-o relatie, teama de a stabili limitele
- Preocupare sau frica de a adresa o problema in cadrul conversatiei
- Frica de a rani pe ceilalti prin a fi cinstit
Ce putem invata:
- Reactiile personale sunt cea mai concreta parte a unei conversatii
- Abordarea de baza este compasiunea si directa comunicare
- A da nevoilor noastre tot atat de mult cat avem nevoie si noi de la ceilalti
Exista doua nevoi pe care le avem, acelea de a fi autonomi si de a fi conectati cu cei din jur. Cu alte cuvinte vrem sa fim fericiti in cadrul muncii noastre, sa avem grija de noi insine, dar vrem sa transmitem ceva si celorlalti, sa-i ajutam pe altii – sa participam.
Arta de a comunica eficient cu parintii este cea care ne ajuta sa rezolvam probleme, sa evitam conflicte (as fi vrut sa evit acest cuvant, dar el este uneori consecinta unei comunicari ineficiente), dar mai presus, in comunicarea noastra cu parintii ar fi indicat sa avem trei scopuri ale interventiei:
- Sa ne pese de parinte si de copil, precum si de problema lor.
- Sa ne pese de noi insine atat personal, cat si profesional, sa ne bucuram de munca noastra.
- Sa ne pese de rezultatul comunicarii – atingerea scopului.
Articolul poate fi vizualizat si aici.


STIMA DE SINE SI BUCURIA DE A FI PROFESOR

Profesor Latis Ana
Colegiul Silvic Bucovina, Campulung Moldovenesc, judetul Suceava

Summary: This article refers to the methods of lifting self-esteem to teachers and students, methods I have experienced in the Preventing Early School Leaving course, held in Ljubljana, Slovenia. Several exercises, which can be applied both individually and in class, can be provided in the article and can support activities for counseling and guidance or specialist classes.
Acest articol a luat nastere ca urmare a dorintei de impartasire a experientelor acumulate in cadrul unui curs la care am participat in luna octombrie a anului 2017 la Ljubljana, Slovenia prin programul ERASMUS+, cursul avand ca tema: Prevenirea abandonului scolar timpuriu (Preventing Early School Leaving). A fost o saptamana plina in cadrul careia ne-am cunoscut, am discutat, am invatat si am facut aplicatii pe tema stimei de sine in meseria de dascal.
Stanley Coopersmith (1975), cercetator american, care are numeroase studii in acest domeniu, afirma faptul ca ”stima de sine participa la succesul scolar in aceiasi masura ca si coeficientul de inteligenta”. Pornind de la acest rationament se poate usor deduce cat de importanta este stima de sine in profesia noastra de dascal, stima noastra de sine si, bineinteles, cultivarea si promovarea unor activitati didactice care stimuleaza cresterea stimei de sine la elevi.
Notiunea de Self-Esteem (stima de sine) este definita prin cele doua componente ale sale: valoarea personala (a te simti demn de apreciere si respect) si competentele personale (a te simti capabil de a produce/influenta evenimente/experiente). Sa fii constient de nivelul personal al celor doua componente ale stimei de sine inseamna a avea incredere in propriul potential, a recunoaste propriile valori, ceea ce creaza responsabilitate fata de propria persoana si fata de ceilalti. Importanta stimei de sine este mare deoarece aceasta se manifesta in comportament si in rezultatele acestuia, fiind de baza in performantele profesionale, in relatiile interpersonale si in bunastarea personala.
Oamenii care au o stima de sine sanatoasa au incredere in fortele proprii, in viata, au un comportament responsabil fata de ei si fata de ceilalti, se descurca mai bine in fata unor obiective exigente considerandu-le provocari stimulatoare, se pot adapta usor la schimbari si gestioneaza adecvat situatiile de esec, sunt deschisi, onesti si au compasiune si incredere fata de ceilalti. O stima de sine sanatoasa genereaza o serie de calitati personale importante pentru sine si comunitate: competenta si creativitate, motivatie intrinseca, aptitudini sociale si de conducere, asumarea riscurilor, elasticitate si deschidere in fata schimbarilor. Cea mai mare provocare in dezvoltarea unei stime de sine adecvate este de a gasi surse interne care sa sustina nivelul acesteia.
Persoanele cu o stima de sine scazuta depind mai mult de ceilalti, sunt afectati de critica, chiar si atunci cand este constructiva, se tem sa fie creativi pentru a nu gresi, sunt permanent afectati de ceea ce cred altii despre ei, sunt iritabili si nu au rabdare cu ceilalti, se poarta urat deseori cu cei din jur, îsi discrediteaza colegii, opun rezistenta la orice schimbare, au o viziune pesimista asupra viitorului, se autosaboteaza, se folosesc de realizarile propriilor copii pentru a se mandri. Pentru a-si compensa neplacerea senzatiei generate de o stima de sine foarte scazuta deseori au un comportament violent, deviant, antisocial: sunt dependenti de alcool sau droguri, sunt violenti si agresivi cu ei insisi si cu ceilalti.
Factorii care influenteaza nivelul stimei de sine sunt:
- Mediul familial
- Realizarile experientiale si profesionale
- Aspiratiile personale
- Propriile convingeri si credinte
- Nivelul succesului scolar
- Aspectul fizic
- Modul cum esti apreciat de catre ceialti
- Inteligenta
- Abililitatile personale
- Succesul in viata (aptitudinile, posesiunile, realizarile)
- Sentimentul ca esti placut si agreabil
- Constientizarea ca esti unic prin valorile tale intrinseci si esti demn de respect
- Siguranta cu care iti traiesti viata.
Profesorul detine locul secund in cadrul activitatilor didactice, intr-un sistem educational centrat mai mult pe nevoile elevului. Deseori vorbim doar de nevoile elevului si uitam de multele nevoi ale dascalului, care mereu este sub presiunea lucrului perfect, a rezultatului perfect si mai ales sub presiunea timpului. Un profesor cu un nivel scazut al stimei de sine nu este constient de calitatile si limitele sale, este un om nefericit, frustrat de faptul ca munceste mult si nu este apreciat, nu are rezultate satisfacatoare iar in ceea ce priveste relatia sa cu colegii si elevii, aceasta este superficiala si bazata pe multitudinea de masti conventionale pe care le purtam si care impropriu este numit respect.
In actul educational profesorul este deosebit de important deoarece el educa iar rezultatul muncii sale il reprezinta copiii echilibrati si, deci, o societate echilibrata. Un dascal cu un nivel sanatos al stimei de sine va fi capabil sa vada ceva bun in orice elev, iar atunci cand intampina greutati va sti sa ceara ajutor persoanelor din jur, sa se bazeze pe ceilalti, sa-si recunoasca greselile, sa ceara iertare si sa invete din propriile greseli. Copiilor le este confortabil sa stea in jurul acestor dascali si invata mult mai usor avand succese atat scolare cat, mai ales, sociale – ei invata cum sa fie oameni buni.
In aceiasi masura se poate vorbi despre stima de sine a elevilor, despre faptul ca comportamentele agresive si violente sau cele introvertite si timide se datoreaza unei stime de sine nesanatoase, in spatele careia se poate ascunde un potential uman valoros pentru sine si comunitate. Cel mai important lucru este ca nivelul stimei de sine poate fi constientizat si poate atinge valori ssnstoase in urma unei munci sustinute cu tine insuti, a unei permanente supravegheri a gandurilor subversive sau sub supravegherea unui consilier specializat.
In continuare voi prezenta cateva din aplicatiile practice care pot fi folosite de orice profesor pentru sine sau in cadrul colectivului de elevi pe care ii coordoneaza.
1.Exercitiul numarul 1 - Inventarierea stimei de sine
Acest exercitiu face o investigatie a nivelului propriei stime de sine si in acelasi timp propune cateva repere in cadrul muncii tale interioare de a evolua. Sinceritatea este cea care in final te va ajuta sa alegi modul in care te vezi. Nu este nevoie sa fii aspru cu tine si doar corect.
Se incercuieste afirmatia care te reprezinta ca fiind adevarata. Nu este nevoie sa stai prea mult pe ganduri, primul raspuns care-ti vine in minte dupa citirea afirmatiei este deseori cel corect.
- In viata am obiective specifice pe care doresc sa le ating.
- Imi place sa fac diverse lucruri pentru mine fara sa astept incurajarile sau rugamintile celorlalti.
- Ma simt liber sa-mi exprim emotiile.
- Imi place sa cuget si sa iau propriile decizii.
- Pot accepta ca uneori gresesc, fara sa am sentimentului esecului.
- Pot accepta diferentele de opinii fara sa ma simt dezamaagit.
- Pot accepta un dar sau un compliment fara sa ma balbai sau sa am nevoia de explicatii si de a da ceva in schimb.
- Pot sa fiu ironic la adresa mea fara sa ma simt degragat sau decazut.
- Ma simt liber sa-mi declar opiniile sau convingerile chiar daca ele sunt diferite fata de cele ale colegilor mei.
- Pot suporta singuratatea fara sa ma simt izolat.
- Pot sa accept ca cineva are sau nu dreptate fara dorinta de a-l corecta.
- Pot sa ma bucur de realizarile celorlalti.
- Pot sa povestesc diferite lucruri despre mine fara a avea tendinta de exagera in mod pozitiv.
- Este important pentru mine de a le face celorlalti pe plac.
- Intampin detasat provocarile vietii si le fac fata cu incredere.
- Imi asum raspunderea pentru actiunile mele fara sa dau vina pe circumstante sau pe alti oameni.
- Imi fac usor prieteni.
- Am tendinta de a avea incredere in alti oameni.
- Pot identifica cateva puncte tari personale.
- Nu ma deranjeaza sa pun intrebari sau sa cer asistenta atunci cand am nevoie de ajutor.
- Am tendinta de a nu-mi face griji pentru ceea ce aduce ziua de maine.
Daca sunt cel putin 17 afirmatii incercuite inseamna ca dispui de o stima de sine sanatoasa, daca numarul scade sub 15 sau creste peste 19 stima ta de sine nu este echilibrata si deci trebuie sa vezi unde ai nevoie de ajustare sau de ajutor. O stima de sine foarte ridicata denota un orgoliu puternic, poate o necunoastere de sine sau poate raspunsuri nesincere.
2. Exercitiul numarul 2 – Construirea unei viziuni pozitive a viitorului
Acest exercitiu este de durata si necesita rabdare dar, in acelasi timp, este foarte util deoarece te ajuta sa preiei controlul asupra vietii tale, asupra deciziilor importante, iti da incredere in fortele proprii si in viitor, motivandu-te in actiunile tale.
a. Enumera cateve obiective pe care ti le propui pentru propria imbunatatire personala in domeniul:
    1. Carierei:
    2. Financiar:
    3. Sanatatii:
    4. Comportamentului asertiv:
    5. Comunicarii cu ceilalti:
b. Stabileste o perioada de atingere a obiectivelor enumerate.
c. Enumera pasii pe care urmeza sa faci si câteva mini obiective in cadrul fiecarui obiectiv propus, pauzele si ritmurile de parcurgere ale acestora.
d. Vizualiza-te atingang obiectivele, vazand si simtind bucuria realizarii acestora. Repeta regulat acest exercitiu.
e. Tine un jurnal al progreselor tale in care noteaza fiecare realizare.
f. Poti redefini obiectivele propuse pe masura ce te schimbi si evoluezi
3. Exercitiul numarul 3 – Schimbarea convingerilor care te limiteaza
Acest exercitiu se poate face personal sau impreuna cu un partener pe care ti-l alegi. Puteti sa va ajutati reciproc sa gasiti cateva din convingerile care credeti ca va limiteaza viata. Apoi restructurati convingerile negative transformandu-le in convingeri pozitive. Daca ai nevoie de ajutor mai jos sunt mai multe exemple de convingeri negative, cele care reprezinta piedici in a-ti trai o viata implinita si modul cum pot fi restructurate si transformate in convingeri pozitive. Aceste exemple te pot ghida in modul cum transformi o convingere negativa in una pozitiva sau te pot ajuta sa identifici propriile convingeri negative.
Incearca sa gasesti convingeri concrete legate de viata ta si nu lucruri generale!

Convingeri limitative (negative)

Convingeri corectate (pozitive)

1.

1.

2.

2.


Modalitati de schimbare a convingerilor prin restructurarea afirmatiilor

Convingeri limitative

Noi convingeri

Banii

Timpul inseamna bani.
Pentru a face bani trebuie sa muncesc mult timp/sa nu am timp liber pentru altceva.

Timpul e timp si banii sunt bani.
Pot sa am multi bani si sa am mult timp liber. Jobul meu este hobby-ul meu.

Timpul

Nu am suficient timp sa fac ceea ce imi place.

Imi petrec timpul asa cum aleg. Aleg sa fac lucruri care imi fac placere.

Corpul meu

Nu ma place niciun coleg pentru ca sunt urat/urata.

Ma simt bine cu corpul meu asa cum este.

Critica

Ma simt furios si amenintat cand sunt criticat.

Cand cineva ma critica imi ofera doar o opinie.

Munca

Munca este mult mai importanta decat joaca.

Si munca si joaca sunt la fel de importante.

A avea dreptate

Am mereu dreptate, asta imi da siguranta.

Nu trebuie sa am mereu dreptate.

A vorbi in public

Sunt prea timid/timida sa vorbesc in public.

Pot vorbi in public pentru ca am multe de impartasit si nu conteaza ca sunt timid/timida.

Valoarea de sine

Nu am nimic important de zis, oricum nimeni nu ma asculta.

Am ganduri frumoase si pot influenta pozitiv pe cei din jurul meu. Este important sa-mi impartasesc opiniile.


Viata de profesor este o permanenta schimbare si noi alegem cum primim noul. Putem alege rezistenta sau flexibilitatea, furia sau deschiderea catre nou, stresul sau relaxarea. Iata cateva idei de a face fata provocarilor/schimbarilor: viata ta sa fie in armonie; recunoaste atunci csnd gresesti/esuezi si invata din aceasta experienta; dezvolta-ti aptitudinile; fii perseverent; ai incredere in ceilalti daca vrei ca ceilalti sa aiba incredere in tine; pastreza-ti integritatea; umple-ti mintea cu ganduri pozitive si nu uita – fericirea este o stare a mintii; celebreaza-ti succesele!
Webgrafie
Articolul poate fi vizualizat si aici.


DEZVOLTAREA STIMEI DE SINE LA ELEVI

Prof. Debren Violeta
Colegiul Silvic ”Bucovina”, Campulung Moldovenesc

The influence that teachers and parents have on their children is crucial for the relationship that young people develop toward themselves. BASE - the Building Authentic Self-Esteem program is designed to facilitate the process of developing a sense of self-worth by defining it as a conscious goal. In this meaning, I described in the actually article a few methods and techniques about how children can improve their self-esteem and how can they proceed to successfully life.

Motto: ”Daca crezi ca poti sau daca crezi ca nu poti, ai dreptate in ambele cazuri.”
Henry Ford


La Colegiul Silvic ”Bucovina” din Campulung Moldovenesc, in perioada 2017 – 2019, se desfasoara ProiectulErasmus+ KA1 "PROMOVAREA EGALITATII DE SANSE IN EDUCATIE PRIN DEZVOLTAREA COMPETENTELOR CHEIE LA NIVEL EUROPEAN". Prin intermediul acestui proiect am avut sansa de a participa la cursul Prevenirea abandonului scolar timpuriu (Preventing Early School Leaving), in perioada 29 octombrie – 4 noiembrie 2017, sustinut de catre Organizatia Skupina Primera, Self Esteem Institute (www.self-esteeminstitute.eu), la Ljubljana, Slovenia.
Timp de cinci zile am participat la activitati interactive, extrem de captivante si incitante, sustinute de trei psihoterapeuti certificati TA (Teaching Assistant), care ne-au introdus in problematica generala a stimei de sine la profesori si la elevi si ne-au aratat metode eficiente de comunicare constructiva cu parintii elevilor, pentru sprijinirea acestora in atingerea obiectivelor propuse pentru viitor.
O problema mereu actuala pentru noi, profesorii, este dezvoltarea continua a stimei de sine la elevi. O dezvoltare armonioasa a adolescentului va influenta calitatea vietii acestuia de mai tarziu pe plan personal, educational si social. Un elev care va avea o stima de sine scazutaa nu va fi constient de valoarea pe care o are si, din acest motiv, nu se va dezvolta conform potentialului lui.
Cursul din Slovenia s-a bazat pe Programul BASE (the Building Authentic Self-Esteem), care este conceput pentru a facilita procesul de dezvoltare a unui sentiment de auto-valoare prin definirea acestuia ca un scop constient. Acest program este produsul a 20 de ani de dezvoltare si de testare pe teren, cu inceputurile sale initiale in Mt. Diablo Unified School District din Walnut Creek, California. Acesta s-a dovedit a fi eficient in reducerea violentei, abandonului scolar, esecului in procesul de invatare si a dependentei.
Modelul BASE este conceput pentru a satisface nevoile sociale si emotionale de baza ale copiilor, prin sustinerea celor cinci elemente esentiale pentru dezvoltarea personala sanatoasa, sustinerea constiintei de sine, abilitatile interpersonale, incluziunea sociala si motivatia pentru invatarea de-a lungul vietii.
Primul element cheie il constituie sentimentul de securitate,care este o nevoie umana de baza si care rezulta din lucruri precum cunoasterea asteptarilor, simtirea in siguranta si protejarea, capacitatea de a avea incredere in ceilalti si capacitatea de a anticipa sau prezice secventa evenimentelor din experienta.Simtul identitatii este al doilea element cheie si este folosit pentru a constientiza perceptia de sine pe care o au indivizii despre ei insisi. Urmeaza apartenenta – un al treilea element de baza. Copiii trebuie sa fie con?tienti de toate punctele forte si punctele slabe care îi caracterizeaza si care pot fi diferite de cele ale colegilor lor. Cu toate acestea, este important ca acestia sa simta ca sunt egali cu alti indivizi din grup. Al patrulea element esential pentru dezvoltarea armonioasa a adolescentului este sensul scopului sau al intentiei, fara de care elevii se vor baza intotdeauna pe altii pentru respectul lor de sine. Si nu in ultimul rand, competentele personale, care necesita abilitatea de a identifica optiuni, de a face alegeri intelepte si de a lua decizii, de a aplica abilitati de rezolvare a problemelor si de a utiliza eficient resursele.
Stima de sine a copiilor este unul dintre cei mai importanti factori care ar trebui sa fie incurajati atat acasa in mediul familial, cat si la scoala, de catre profesori, deoarece acesta este factorul cheie al succesului lor in viata. Cercetarile arata ca stima de sine scazuta este adesea motivul comportamentelor antisociale cum ar fi abuzul de droguri si alcool, agresiunea sau agresivitatea. Sprijinirea stimei de sine sanatoase poate fi un factor de protectie in lucrul cu tinerii.
Scopul programului BASE este de a dezvolta cooperarea copiilor, respectul de sine si responsabilitatea personala. Prin sustinerea punctelor forte interioare putem ajuta tinerii sa gestioneze mai eficient provocarile cu care se confrunta in scoala si in societate. Acest lucru ii ajuta, de asemenea, sa-si dezvolte potentialul intern si sa devina adulti de succes.
Prin ridicarea stimei de sine la elevi au fost identificate urmatoarele beneficii pentru acestia: mai putina agresiune si comportament antisocial, mai putini elevi care comit acte de indisciplina, reducerea absenteismului, o mai mare implicare in activitatile scolare, cresterea cooperarii elevilor si cresterea motivatiei de invatare.
Stima de sine scazuta la tineri se poate manifesta prin: rezultate scolare slabe, abuz de alcool si de droguri, violenta, depresie si suicid, abuz alimentar, relatii interpersonale defectuoase, sarcina la adolescente. Dintre comportamentele tipice elevilor cu stima de sine scazuta identificam: razvratirea, impotrivirea, sfidarea, tachinarea altor colegi, minciuna, inselatoria, neasumarea responsabilitatii pentru actiunile lor, timiditatea, dependenta de droguri si de alcool.
Metode prin care noi, profesorii, putem distruge din neatentie stima de sine la elevi:
- cand toti elevii trebuie sa concureze si unii sa castige in timp ce altii pierd;
- cand folosim metode pentru controlarea clasei care umilesc sau ii fac de rusine pe elevi in fata colegilor lor;
- cand vorbim in fata clasei cu un elev despre comportamentul sau distructiv;
- cand suntem prea ocupati si nu avem timp sa ascultam ce vrea sa ne spuna copilul despre preocuparile lui;
- cand criticam mai mult decat laudam;
- cand nu reusim sa separam comportamentul elevului de persoana in sine;
- cand evaluam si comparam progresul unui elev cu al altora, in loc sa monitorizam progresul personal al acestuia;
- cand nu reusim sa gasim ceva bun in fiecare persoana;
- cand subliniem ceea ce ar trebui ei sa invete, in loc sa gasim modalitati specifice fiecarui elev de a invata;
- cand ii apelam cu nume ofensatoare;
- cand radem de ei pentru greselile lor sau ii facem sa se simta prost;
- cand ignoram factorii pentru care unii copii sunt izolati si nu ii invatam sa deprinda abilitatile sociale de care acestia au nevoie;
- cand nu reusim sa explicam clar copiilor ce asteptam de la ei;
- cand nu reusim sa aratam fiecarui copil ca ne pasa de el.
Elevii identificati cu stima de sine scazuta trebuie, de asemenea, consiliati individual de catre consilierul psiho-pedagogic al scolii. Dirigintii acestor elevi ar trebui sa vorbeasca deschis cu ei, sa le afle problemele personale si situatia familiala. Pentru a-i incuraja pe ei sa se deschida in fata noastra trebuie ca si noi sa ne deschidem fata de ei. Acestor elevi nu ar trebui sa li se impuna rezolvarea unor sarcini dificile sau a unor obiective greu de atins. Ei nu trebuie criticati la fiecare pas, pentru fiecare greseala, ci trebuie incurajati sa repete si laudati atunci cand reusesc. Acesti elevi trebuie integrati cat mai des in activitati extracurriculare cum ar fi voluntariatul, excursiile sau activitatile de dezvoltare personala. Scoala trebuie sa creeze un spatiu calduros, primitor si sigur pentru toti elevii.
Pentru a intari sentimentul de competenta la elevii cu stima de sine scazuta noi, profesorii, trebuie sa-i ajutam sa gândeasca pozitiv, sa-si asume obiectivele propuse, sa nu-si impuna limite personale, sa-si realizeze un plan de dezvoltare personala, sa lupte sa devina cea mai buna persoana care poate fi.
Pentru a implementa la nivelul scolii acest program s-au propus urmatorii pasi:
- instruirea a 2 profesori sa devina formatori si sa lucreze cu personalul scolii;
- instruirea a 1/3 dintre profesorii scolii sa devina mentori si sa realizeze ateliere de lucru cu elevii;
- realizarea unui sondaj privind evaluarea climatului din scoala;
- constituirea unei Comisii pentru asigurarea unui climat favorabil in scoala;
- lucrul cu parintii.
Participarea la cursul Prevenirea abandonului scolar timpuriu (Preventing Early School Leaving) m-a determinat sa analizez si din alte unghiuri de vedere relatia mea ca profesor cu elevii si cu parintii acestora, sa identific anumite greseli de comportament si sa le elimin, sa abordez intr-un mod mai deschis si mai relaxat ora, sa imbunatatesc cooperarea dintre scoala si parintii elevilor din clasa la care sunt diriginta, sa imbunatatesc interrelationarea elevilor si a rezultatelor scolare obtinute de acestia.
Webgrafie
Articolul poate fi vizualizat si aici.

* 19 februarie 2018

Film documentar despre problema apei

Conceptie Zoltan Hajdu

* 02 februarie 2018

ZIUA MONDIALA A ZONELOR UMEDE la Suceava

Organizatia neguvernamentala GEC Bucovina a participat in data de 2 februarie 2018, la masa rotunda organizata de Agentia pentru Protectia Mediului Suceava (APM), cu tema “Zone umede pentru dezvoltarea durabila a oraselor”.
Au participat reprezentanti ai unor institutii publice (Primaria Suceava, Primaria Falticeni, SGA Suceava s.a.), custozi de arii naturale protejate (Parcul National “Calimani”, Societatea Ornitologica Romania, Directia Silvica Suceava) si organizatii neguvernamentale care activeaza in domeniul protejarii mediului (GEC Bucovina, Club Speo-Bucovina, Asociatia Eudemos).
Tema dezbaterii a fost: “zonele umede, pentru un viitor urban durabil”, in cadrul sloganului “Zonele umede urbane fac orasele viabile”. Participantii la dezbatere au evidentiat necesitatea de a creste gradul de implicare civica a populatiei si a edililor cu privire la intelegerea importantei si valorilor zonelor umede urbane pentru dezvoltarea sustenabila a comunitatilor locale.


* 08 noiembrie 2017

Campania Mobilizatron cu mesajul "Ajutam Romania sa respire - O aniversare cat o plantare"

Sambata, 4 noiembrie, 10 voluntari din cadrul asociatiei GEC Bucovina s-au alaturat campaniei "Mobilizatron" si au ajutat la plantarea a 5200 de pomi (stejar, fag, tei si gorun) in cartierul Burdujeni-Sat, zona "La Gropi".
Campania a fost un real succes, atat prin impadurirea unui hectar de teren cat si prin crearea unui parteneriat cu un obiectiv ambitios: readucerea la viata a padurilor romanesti.


* 07 noiembrie 2017

Infringementurile Ro in octombrie

Conform fisei informative a Comisiei Europene din 4 octombrie 2017, Romania este citata de 3 ori pentru neindeplinirea obligatiilor. Cele trei domenii cu probleme sunt piata unica digitala, calitatea aerului si zgomotul.
1. Piata unica digitala – Pietele de telecomunicatii
Comisia a trimis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere. Autoritatile nationale de reglementare trebuie sa efectueze, la fiecare trei ani, analize ale pietelor de telecomunicatii care fac obiectul reglementarii UE, in temeiul actualului cadru juridic ( Directiva 2002/21/CE ) si sa notifice Comisiei Europene masura corespunzatoare. Belgia, Ungaria, Irlanda, Polonia, Romania, Slovenia si Spania nu au informat Comisia in legatura cu analizele lor in acest sens.
2. Mediu – Calitatea aerului
Comisia solicita ROMANIEI sa comunice masurile de reducere a emisiilor de vapori de benzina. Comisia Europeana a decis sa trimita Romaniei un aviz motivat pentru neindeplinirea obligatiei de a comunica masurile de reducere a emisiilor de vapori de benzina in conformitate cu normele UE privind calitatea aerului Directiva 2014/99/UE a Comisiei ).
Statele membre trebuiau sa transpuna o modificare a directivei respective pana la 13 martie 2016. Romania nu a notificat pana in prezent instrumentele juridice care transpun in legislatia nationala dispozitiile privind testarea sistemelor de recuperare a vaporilor de benzina. In absenta unui raspuns satisfacator in termen de doua luni, Comisia poate trimite Romania in fata Curtii de Justitie a UE.
3. Mediu – Zgomot
Comisia indeamna insistent CIPRUL, GERMANIA, ROMANIA si SLOVENIA sa adopte harti acustice si planuri de actiune privind zgomotul ambiental.
Comisia Europeana solicita Ciprului, Germaniei, Romaniei si Sloveniei sa respecte dispozitiile esentiale ale Directivei privind zgomotul ( Directiva 2002/49/CE ). Zgomotul ambiental provocat de traficul rutier, feroviar si aeroportuar este a doua cauza de deces prematur, dupa poluarea atmosferica.
Cipru si Romania nu au adoptat inca toate hartile acustice si planurile de actiune in materie de zgomot pentru aglomerari si pentru drumurile principale, iar in cazul Romaniei, aceasta deficienta vizeaza si principalele cai ferate situate in afara aglomerarilor. Prin urmare, Comisia a decis sa trimita Ciprului si Romaniei o scrisoare de punere in intarziere, solicitandu-le sa indeplineasca, in termen de doua luni, obligatiile principale prevazute de Directiva privind zgomotul.
Comunicatul intreg, aici.

* 12 octombrie 2017

Excelenta pledoarie împotriva xenofobiei, de ziua Holocaustului la Suceava

Doua institutii culturale sucevene de prestigiu judetean, Muzeul de Istorie si Bibiloteca Bucovinei din Suceava, au organizat in data de 9 octombrie 2017, evenimente care marcheaza Ziua Holocaustului in Romania (data la care, in anul 1941, a inceput deportarea fortata a populatiei evreiesti din Basarabia si Bucovina).
Au participat elevi, cadre didactice, cetateni, intre care membri ai Centrului pentru Informare Europeana „Bucovina” din Suceava. De mult interes s-au bucurat: vizita la Sinagoga GAH (fondata in Suceava, in anul 1870), vizionarea filmului documentar despre holocaustul romanesc (care releva marturii dramatice despre evenimentele din Iasi, Dorohoi si Bucuresti, realizator Carmen Avram) si conferinta-dezbatere „Exista antisemitism si negationism la Suceava” (sustinuta de scriitoarea Angela Furtuna, marturii despre tragedie in operele artistilor originari din Suceava, Norman Manea si Arnold Daghani). A fost vernisata expozitia tematica de carte si documente.
Evenimentele au transmis, dincolo de cinstirea tuturor victimelor regimurilor totalitare, mesajul pentru armonie etnica si convietuire pasnica multiculturala specifice Sucevei istorice.


* 03 octombrie 2017

Asociatia GEC Bucovina a participat la intalnirea transnationala „Noi structuri, exemple de guvernare si provocari pentru orase in tranzitie energetica”

Asociatia GEC Bucovina Suceava a participat in data de 27 septembrie 2017, la intalnirea transnationala organizata in cadrul proiectului „MOLOC (Low carbon urban morphology) – Noi structuri, exemple de guvernare si provocari pentru orase in tranzitie energetica”.
Obiectivul proiectului este dezvoltarea unui set de recomandari si actiuni astfel incat reducerea emisiilor de dioxid de carbon sa nu se rezume doar la oferirea de exemple de bune practici, ci la identificarea de solutii de reducere a emisiilor de dioxid de carbon aplicabile in planificarea urbana. Se are in vedere identificarea de noi masuri viabile pentru autoritatile locale in procesul de implementare a masurilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Se doreste definirea unui model de Oras cu emisii reduse de CO2.
Au participat reprezentanti ai oraselor partenere in proiect: Municipiul Suceava, Consiliul Local al orasului Lille (Franta, partener lider), Torino (Italia), Hamburg (Germania), Institutul Central de Minerit (Polonia) si Asociatia Europeana a Autoritatilor Locale – Orase Energie.


* 28 august 2017

Întâlnirea cu reprezentantii ITM Suceava

Membrii Asociatiei GEC Bucovina Suceava au participat miercuri 23 august 2017, incepand cu orele 10, la Observatorul Astronomic Suceava, la intalnirea cu reprezentantii ITM Suceava pe tema modificarilor si completarilor aduse Legii 53/2003 din Codul Muncii.
La aceasta manifestare au participat organizatii economice si sociale, realizand un dialog interactiv si constructiv.


* 01 august 2017

Tabara pentru voluntari din august 2017, organizata de CIED Bucovina Suceava in parteneriat cu CIED Targoviste

Centrul EUROPE DIRECT Bucovina Suceava, avand ca structura gazda Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina, in parteneriat cu Centrul EUROPE DIRECT Targoviste, avand ca structura gazda Biblioteca Judeteana “Ion Heliade Radulescu” Dambovita, organizeaza in perioada 15 - 17 august 2017, o tabara pentru voluntarii care activeaza in cadrul Centrelor.
Tabara are ca obiective: insusirea metodelor de lucru aplicate cu succes in cadrul Centrelor ED partenere, dobandirea de abilitati si competente de lucru in echipa in activitatile de informare si comunicare, in special in domeniul protejarii naturii, schimbarilor climatice, biodiversitatii. Se doreste consolidarea relatiilor dintre voluntari si coordonatorii Centrelor, menite sa incurajeze spiritul cetatenesc si implicarea activa in viata comunitatilor locale.
Se vor organiza schimburi de opinii si bune practici, team building prin activitati nonformale, ateliere de lucru, prezentari-dezbatere, vizite la obiective turistice, toate avand ca scop promovarea brandului EUROPE DIRECT, precum si diseminarea rezultatelor obtinute pana in prezent de Centrele partenere. Vor fi utilizate metode ale educatiei nonformale: teatru-forum, prezentari multi-media.
Programul Taberei aici.
Relatii la Centrul de Informare Europe Direct Bucovina Suceava, telefon 0722387524, e - mail europedirect_bucovinasuceava@yahoo.ro

* 27 iulie 2017

EXTINDEREA la SUCEAVA a CONCEPTULUI de IMPACT ENERGETIC ASUPRA STRUCTURILOR URBANE

Dan Dura, coordonator Grup de Lucru Regional
Simona Strîmbeanu, coordonator local de proiect

Municipiul Suceava, impreuna cu Consiliul Local al orasului Lille (Franta, lider), Torino (Italia), Hamburg (Germania), Institutul Central de Minerit (Central Mining Institute, CIG, Polonia) si Asociatia Europeana a Autoritatilor Locale (Orase Energie, Energy Cities) implementeaza proiectul “MOLOC (Low carbon urban morphology, Noi structuri, exemple de guvernare si provocari pentru orase in tranzitie energetic)”.
Proiectul este cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala in cadrul Programului de cooperare interregionala INTERREG EUROPE, care urmareste imbunatatirea punerii in aplicare a politicilor si programelor de dezvoltare regionala, in principal a celor care urmaresc investitiile pentru crestere economica si a locurilor de munca si, dupa caz, a celor de cooperare teritoriala europeana, prin promovarea schimbului de experienta si a invatarii de noi politici de catre actorii de interes regional.
Proiectul va dezvolta un set de recomandari si actiuni astfel incat reducerea emisiilor de dioxid de carbon sa nu se rezume doar la oferirea de exemple de bune practici, ci la: identificarea de solutii de reducere a emisiilor de dioxid carbon aplicabile in planificarea urbana; identificarea de noi masuri financiare viabile care pot fi utilizate de autoritatile locale in procesul de implementare a masurilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon; definirea unui model de Oras cu emisii reduse de CO2.
In aceste conditii, Municipiul Suceava primeste asistenta tehnica nerambursabila in vederea extinderii conceptului de impact energetic asupra structurilor urbane, pentru a participa si a se implica in stabilirea unui nou model urban de sustinere si promovare a masurilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, precum si de crestere a eficientei energetice a cladirilor publice si rezidentiale.
Pentru implementarea acetui proiect, Asociatia GEC Bucovina (struntura gazda a CIED Suceava) este cooptata in Grupul Regional de Lucru.
https://www.interregeurope.eu/moloc/.
http://primariasv.ro/portal/suceava/portal.nsf/AllByUNID/B983D30EA17374C6C22580ED00363F5E?OpenDocument/.

* 26 iulie 2017

AJOFM ŞI PATRONATUL IMM SUCEAVA ANALIZEAZĂ NEVOILE DE FORMARE PROFESIONALĂ ÎN JUDEŢ

Liliana Agheorghicesei
Preşedinte Federaţia Patronală IMM din judeţul Suceava
(e-mail: imm_sv@yahoo.com , Web: www.femeideafaceri.ro , www.immsuceava.ro)

În data de 18 iulie 2017, la sediul AJOFM Suceava a avut loc cea de-a doua întâlnire organizată pe tema analizării nevoilor de formare profesională şi a deficitului de calificări a angajatorilor din judeţul Suceava, cât şi organizarea şi funcţionarea învăţământului dual.
La întâlnire au participat reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar al judeţului Suceava şi ai mediului politic (senatorul Virginel Iordache).
Participanţii şi-au arătat interesul pentru cunoaşterea realităţilor mediului de afaceri sucevean privitor la nevoile forţei de muncă, cât şi dorinţa de a sprijini mediul de afaceri prin iniţierea unor măsuri legislative care să reînvie vechea şcoală profesională de meserii, atât de necesară mediului de afaceri.
S-au solicitat angajatorilor din judeţul Suceava, puncte de vedere şi propuneri privind nevoile de formare profesională şi calificări.

* 25 iulie 2017

MINISTERUL MEDIULUI RASPUNDE ONG-irilor DIN ROMANIA REFERITOR LA TREI DIRECTIVE EUROPENE DE MEDIU

Irina Daia, Project Manager, Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila www.cedd.ro
Ilie Brie, CEDD (Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila)
Petruta Moisi, CCEG (Centrul de Consultan?a Ecologica Galati)
Beatrice Stefanescu, GEC Bucovina (Grupul Ecologic de Colaborare)
Zoltan Hajdu, Focus Eco Center

Ministerul Mediului a fost contactat in numele ONG-urilor din Romania care fac parte din reteaua europeana EEB (European Environment Bureau, Biroul European de Mediu, cu sediul la Bruxelles).
EEB este o retea extrem de implicata si vocala la nivelul UE, cu peste 40 de ani de experienta in desfasurarea unor activitati complexe in directia dezvoltarii sustenabile, protectiei mediului si democratiei participative, dar si in monitorizarea legislatiei la nivelul UE. Asociatia GEC Bucovina (structura gazda a CIED Bucovina Suceava) este membru titular al retelei EEB.
Ultima campanie derulata de EEB in parteneriat cu „Friends of the Earth Europe” si „Zero Waste Europe”, se inscrie in categoria activitatilor de monitorizare, mai exact: reprezentantii statelor membre au fost rugati sa raspunda la 6 intrebari, referitoare la trei directive principale ale UE: Directiva privind deseurile, Directiva privind ambalajele si deseurile de ambalaje si Directivele privind gropile de gunoi.
Rezultatele cercetarii, bazate pe raspunsurile primite de la autoritatile nationale, au aratat ca Romania si-a asumat una din pozitiile fruntase intre tarile membre UE. Alte tari care sustin reformele sunt Franta, Belgia si Olanda.
Rezultatele cercetarii pot fi consultate aici.
Harta marita cu raspunsurile fiecarei tari o gasiti aici.
Scopul scrisorii adresate Ministerului Mediului a fost ca ONG-urile din Romania sa se asigure ca acestea vor ramane raspunsurile oficiale ale Romaniei, respectiv ca vor fi respectate la negocierile viitoare, cat si in propunerile legislative, promisiunile facute.
Pozitia Ministerului Mediului in ceea ce priveste modificarile Directivei cadru deseuri si ale directivelor pentru fluxuri este ca, in principiu, Romania isi mentine pozitia de sustinere la mandatul de negociere. Flexibilizarea pozitiei Romaniei se va face doar in cadrul unui pachet de compromis echilibrat, care sa tina cont de pozitia Romaniei pe aspectele esentiale legate de tintele de reciclare si derogarile aferente.
In ceea ce priveste pozitia Romaniei in ceea ce priveste managementul deseurilor, Ministerul Mediului arata ca Romania are rezerve fata de tinta de reciclare de 65% pentru deseurile municipale pana in anul 2030, preferand procentul de 60% si/sau acordarea unor derogari pentru o perioada de 5 ani pentru Sistemele de Management mai putin performante in acest domeniu.
De asemenea, Ministerul Mediului arata ca Romania nu este in favoarea includerii unor tinte de reciclare fara a avea o analiza de impact, dar poate arata o anumita flexibilitate fata de propunerile Comisiei Europene. Pentru stabilirea unor tinte trebuie colectate date si stabilita metoda de calcul. Romania nu agreaza nici includerea unei ierarhii pentru deseurile alimentare.

* 23 mai 2017

Harta pozitia tarilor la negocierile UE

Dupa cum stiti, actuala revizuire a legislatiei UE privind deseurile este în stadiul final. Dupa cum va puteti imagina, Consiliul reprezinta principalul obstacol în stabilirea unor ambitii înalte. De aceea, de câteva saptamâni ne-am concentrat pe lobby-ul asupra Consiliului. Dar, în masura in care am putea face fata altor institutii de aici in Bruxelles, pentru Consiliu, avem nevoie de angajamentul tau. Si aceasta este ceea ce am pregatit cu ajutorul multora dintre voi. Multumiri!
Astazi am lansat harta pe care am pregatit-o. Va rugam sa ne ajuta?i si sa o promova?i cu ajutorul presei si a retelelor sociale. Speram ca acest lucru va avea un impact asupra negocierilor in cadrul Consiliului in aceasta saptamana pana vineri, cand urmeaza a fi decis mandatul pentru negocieri pentru presedintie. Ulterior, cel putin pana in octombrie 2017 vor avea loc trilogurile (negocierile dintre Parlamentul European, Consiliu si Comisia Europeana). Aceasta harta va fi actualizata periodic, avand in vedere modificarile aduse pozitiilor tarii. Veti vedea ca fiecare raspuns al ministerului dvs. este apoi evaluat de noi. Am facut aceasta evaluare cat de bine am putut, dar am mai multe sugestii, suntem bucurosi sa o actualizam. Daca observati greseli, va rugam sa ne anuntati.
Folositi-l pentru a atrage atentia asupra acestor, dar si asupra altor subiecte din directivele privind deseurile. Ideea acestei harti este de a "rupe tacerea" negocierilor Consiliului. Luati imaginea de ansamblu, dincolo de doar dosarul deseurilor: aceasta campanie este pioniera in expunerea lipsei de transparenta a Consiliilor! Aceasta campanie, daca ar reusi, ar putea ajunge la un nivel mai ridicat, va atrage atentia asupra sistemului nedemocratic al Consiliului. Atentie, nu vrem sa subminam reputatia UE aici, pentru ca suntem la fel de ingrijorati de faptul ca UE este atacata de pretutindeni, dar ceea ce vrem este sa contribuim la aceasta discutie si sa imbunatatim elaborarea legislatiei UE.
O.K. Atât pentru moment. Spuneti-ne daca aveti intrebari sau sugestii. Mult noroc cu comunicatele de presa si activitatile conexe. Ca de obicei, va rugam sa ne anuntati despre orice acoperire media de care a beneficiat aceasta harta.

Piotr Barczak - Responsabilul EEB cu politica in domeniul deseurilor
Mai mult ...

* 16 februarie 2016

Gestiunea deseurilor, una din problemele celor zece ani de la alinierea României la Aquis-ul comunitar,

Dezvoltarea industriala, urbanizarea si cresterea nivelului de trai au condus la schimbari fundamentale in comportamentul oamenilor si la aparitia societatii de consum. Bunastarea a insemnat printre altele si achizitionarea de tot mai multe obiecte, mai noi, mai tehnice, mai moderne si renuntarea la cele vechi. Au aparut produse de unica folosinta care au raspuns nevoii omului grabit sa-si satisfaca cerintele elementare in conditiile unui regim tot mai alert de viata, pentru motive estetice, dar mai ales, comerciale. Tot ce nu mai foloseste omului devine deseu. Mai mult ...

* 20 octombrie 2016

Norvegia finanteaza in continuare Programul "Inovare Verde" pentru Romania

(Beatrice Stefanescu, manager proiect, GEC Bucovina,
Anders Stolan, Innovation Development Norway, Trodheim, Norvegia)

In data de 13 octombrie 2016, s-a semnat la Bucuresti noul Acord de finantare a Programului de Cooperare Romania Norvegia. Programul „Green Industry Innovation” este instrumentul Guvernului Norvegiei prin care se creaza parteneriate, clustere, se acorda granturi. Programul este coordonat de operatorul guvernamental norvegian „Innovation Norway”, care are 35 de birouri in 30 de tari (in Romania, din anul 2007).
Semnarea Acordului s-a realizat in cadrul unui eveniment organizat de Ambasada Regatului Norvegiei la Bucuresti, la care au participat urmatoarele personalitati
din Norvegia:
Elsbeth Tronstad (secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe),
Cathrine Pia Lund (director, Innovation Norway, Oslo),
Anne Lise Rognlidalen (manager Innovation Norway România),
Kare Eltervag (consilier, Ambasada Regatului Norvegiei la Bucuresti),
Magnar Odelien (expert, Innovation Norway, Oslo).
Din partea tarii noastre au participat:
Victor Vlad Grigorescu (ministru, Ministerul Energiei),
Claudiu Vrinceanu (secretar de stat, Ministerul Economiei, Comertului si Relatiei cu Mediul de Afaceri),
Adrian Pascu si Viorel Laurentiu Ioanas (consilieri, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare).
Programul „Green Industry Innovation”a finantat in perioada 2008 – 2016 in Romania investitii in tehnologii prietenoase pentru mediu si managementul deseurilor, prin care companiile au devenit mai competitive, s-au creat locuri de munca (272 locuri de munca permanente si 17 temporare). De asemenea, s-au creat parteneriate de afaceri pe termen lung intre organizatii din Romania si Norvegia. Programul a acordat 50 de granturi si re-granturi (din cele 115 solicitari primite), prin care s-au finantat 36 de companii si 14 organizatii neguvernamentale si intreprinderi sociale, majoritatea in consortii cu parteneri norvegieni. Dintre companiile finantate, majoritatea se afla in categoria IMM, care activeaza in domeniile: prelucrare otel, producere echipamente, textile, mobilier, imprimare, realizare produse si tehnologii verzi, tehnologii inovatoare, cercetare.
Cu imagini din cele 50 de granturi finantate, s-a realizat un album si o expozitie de fotografii. Intre cele 25 de fotografii expuse, care redau proiecte de succes, s-a aflat si una legata de proiectul „Parteneriate pentru activitati industriale cu zero deseuri” implementat de Asociatia GEC Bucovina (valoare grant: 198000 euro si cofinantarea: 22000 euro,perioada implementare: 2014 – 2016). Am atasat imagini din sala unde s-a desfasurat evenimentul, expozitia de fotografii, cu managerii din România si Norvegia ai proiectului.
Reprezentantii Programului prezenti la eveniment au declarat ca acesta a fost o experienta de succes, motiv pentru care se va incuraja in continuare cooperarea transfrontaliera romano-norvegiana, cu accent pe: Inovare, Cercetare, Competitivitate. Noul Program de finantare (2016 – 2020) are alocata pentru Romania suma de 502 milioane de euro; 50% din granturi vor fi alocate pentru „proiecte verzi”. Primul apel de propuneri de proiecte se va lansa la sfarsitul anului 2017.


* 10 octombrie 2016

Buletin electronic al Programului Operational Comun Romania - Ucraina - Republica Moldova 2007 – 2013

Al treilea buletin electronic al Programului Operational Comun Romania - Ucraina - Republica Moldova 2007 – 2013 pentru anul 2016 poate fi vizualizat aici

* 28 septembrie 2016

Seminarul Grupului Local Urbact Suceava pentru proiectul “SMART IMPACT – Solutii inovatoare pentru dezvoltare institutionala durabila”

Centrul de Informare EUROPE DIRECT "Bucovina" Suceava, avand structura-gazda Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare - GEC Bucovina, a participat in data de 22 septembrie 2016, la seminarul Grupului Local Urbact Suceava pentru proiectul “SMART IMPACT – Solutii inovatoare pentru dezvoltare institutionala durabila”.
Participantiilor li s-au distribuit materiale primite de la Reprezentan?a Comisiei Europene in Romania si de la Biroul Regional de Cooperare Transfrontaliera Suceava.
Minuta întâlnirii cu GRUPUL LOCAL URBACT poate fi vizualizata aici
.


* 20 septembrie 2016

Juvenes Translatores 10: Inscrieti-va acum!

In perioada 1 septembrie – 20 octombrie, liceele isi pot inscrie elevii
la concursul anual al Uniunii Europene pentru tinerii traducatori,
cunoscut sub numele de Juvenes Translatores, la adresa de internet.
http://ec.europa.eu/translatores/
Formularul online este disponibil în toate limbile oficiale ale UE.
Mai mult la adresa
http://ec.europa.eu/romania/focus/16092016_inscrieri_juvenes_translatores_ro.htm

* 13 septembrie 2016

Buletin electronic al Programului Operational Comun Romania - Ucraina - Republica Moldova 2007 – 2013

Al doilea buletin electronic al Programului Operational Comun Romania - Ucraina - Republica Moldova 2007 – 2013 pentru anul 2016 poate fi vizualizat aici

* 12 iulie 2016

Conventia Aarhus, mai usor de aplicat pentru activistii de mediu

Material realizat de voluntarele organizatiei GEC Bucovina:

Romascan Antonia Maria, Postolache Ioana Cristina, Hutan Diana-Geanina

Este imposibil sa vorbim despre legislatia mediului inconjurator fara a face referire la Conventia Aarhus si la influenta globala a acestui instrument de reper in democratia mediului.
Conventia privind accesul la informatia referitoare la mediu, participarea publicului la luarea deciziilor si accesul la justitie in problemele de mediu a fost semnata pe data de 25 iunie 1988 in orasul danez Aarhus. Acum, la Conventia Aarhus au aderat 47 de organizatii din Uniunea Europeana, Islanda si pana in Kazakhstan.
Ca importanta internationala, Conventia Aarhus se remarca prin acordurile multilaterale de mediu realizate. Comitetul de aplicare (ACCC) are misiunea de revizuire a conventiei si de validare a conformarii organizatiilor membre cu obligatiile asumate la semnarea Conventiei. Eventualele neconformitati pot fi sesizate de membri, de secretariat si - cel mai important, de catre public.
Hotararile Comitetului ACCC cu privire la acord sunt evident, importante pentru cazurile analizate si de asemenea au o larga semnificatie internationala. Aceasta se reflecta in numeroasele citatii adresate curtilor nationale, europene si internationale in cazuri de competenta. Comitetul ACCC este, de asemenea, o prezenta vocala la conferinte si manifestari ale politicienilor si diplomatilor din intreaga comunitate.
Cu toate acestea, este decisiv pentru cei care sunt interesati de drepturile omului in probleme legate de mediul inconjurator, sa se familiarizeze cu precedentele juridice ale activitatilor ACCC. Aceasta nu este o sarcina usoara datorita diversitatii si complexitatii subiectelor abordate, la care se adauga viteza de promulgare / modificare a legilor.
Pentru cei nefamiliarizati cu mecanismele de conformare, dar si pentru practicantii experimentati care vizeaza anumite aspecte mai nuantate, doi membrii ai forumului European Eco au dezvoltat a treia editie a acordului comitetului (precedentul juridic apartine Conventiei Comitetului Aarhus 2004 - 2014). Aceasta publicatie a fost elaborata in cadrul unui proiect pe termen lung, derulat de Biroul European de Mediu (EEB), sustinut de Sigrid Rausing Trust si guvernul norvegian si beneficiaza de experienta unei echipe juridice implicata in mod activ in Conventia de la Aarhus si in mecanismul sau de conformare de mai multi ani.
Editia recenta reflecta majoritatea cazurilor, pana la cea mai recenta sesiune, si include sectiuni privind interpretari ale prevederilor Conventiei ACCC cu privire la decizii in ceea ce priveste aspecte de procedura. Procedura a fost, de asemenea, extinsa si include o sectiune cu privire la decizii pentru a oferi o idee privind masurile in ceea ce priveste partile care nu sunt in acord (conformitate). De asemenea, se furnizeaza studii de caz, astfel incat se poate aprecia mai bine contextul fiecarui caz in parte. In aceasta versiune sunt prezentate cuvintele cheie noi si limitele care ajuta la identificarea codului, daca unele probleme se repeta. In concluzie, editia actualizata si extinsa isi propune sa consolideze intelegerea jurisdictiei ACCC si asigura ca mecanismul de conformitate al Conventiei sunt aplicate in mod eficient si informat.

* 04 iulie 2016

Eveniment organizat de Grupul de Presa Bursa

In data de 30 iunie, reprezentanta organizatiei GEC Bucovina din Suceava (Beatrice Stefanescu) a participat la evenimentul organizat de Grupul de Presa BURSA, si anume, la a VIII-a editie a Conferintei "Fondurile europene", desfasurata anul acesta sub genericul "Absorbtia finantarilor europene - sansa de modernizare pentru Romania". Mai mult ...

* 19 februarie 2016

CURS „RESPONSABIL DE MEDIU”

In vederea aplicarii prevederilor Legii 211/2011, privind regimul deseurilor, detinatorii/producatorii de deseuri au obligatia sa desemneze un responsabil cu gestiunea deseurilor, care trebuie sa fie instruit in acest domeniu, ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate.
Conform prevederilor art.22, alin. (3) si (4) din Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor:
(3) Detinatorii/Producatorii de deseuri persoane juridice, comerciantii, precum si operatorii economici prevazuti la alin. (2) au obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute de prezenta lege sau sa delege aceasta obligatie unei terte persoane.
(4) Persoanele desemnate, prevazute la alin. (3), trebuie sa fie instruite in domeniul gestiunii deseurilor, inclusiv a deseurilor periculoase, ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate.
GEC Bucovina (asociatie specializata, stiintifica, neguvernamentala, nonprofit, nepatrimoniala) organizeaza cursului de specializare „RESPONSABIL DE MEDIU” (cod COR 325710). Cursul se organizeaza in baza Autorizatiei SV 000314, emise de Autoritatea Nationala pentru Calificari, si se finalizeaza cu un examen in urma caruia absolventii primesc Certificat de absolvire.
Durata cursului si orarul instruirii.
Cursurile se pot organiza in doua variante:
-program de instruire in zilele lucratoare: luni / vineri (5 zile, 6 ore/zi), orele 9,00 – 15,00,
-program de instruire in week-end: vineri dupa-amiaza (17,00 – 20,00), sambata si duminica (9,00 – 15,00).
Locatia: la sediul organizatiei din Suceava, str. Nicolae Balcescu, nr. 1, parter.
Tematica: Modulele de instruire vor include aspecte privind legislatia europeana si nationala specifica, prezentarea Legii 211 / 2011, politicile de reglementare in domeniu, operatiunile recomandate de colectare, transport, depozitare, valorificare / eliminare, managementul integrat al deseurilor, cerinte privind evidenta deseurilor, raportari catre autoritati, control si sanctiuni.
Conditii de inscriere: se organizeaza grupe de câte 10 persoane, pe baza formularului de inscriere (atasat).
Pretul cursului: 500 lei.
Relatii suplimentare si inscrieri: Beatrice Stefanescu, secretar executiv, tel. 0722387525, 0744774858, tel./fax: 0230 523810, e-mail: gecbucovina@suceava.rdsmail.ro, website: www.gecbucovina.ro.
Fisa inregistrare
Contract
Anunt

* 10 decembrie 2015

(traducere prelucrata dupa editorialul

"Time to be brave, not dull and stupid",

publicatia electronica "Metamorphosis",

editata de Biroul European de Mediu cu sediul la Bruxelles

(European Environmental Bureau,

Jeni Hrincescu, GEC Bucovina)

"Alice se obisnuise atat de mult sa se astepte doar la lucruri ciudate, incat i se parea prosteste sa traiasca normal". Acestea au fost scrise de Lewis Carrol in faimoasa carte pentru copii "Alice in tara minunilor". Cand Alice urmareste Iepurele Alb, lumea pe care o stia inceteaza sa existe si ea este introdusa intr-o alta realitate.
Lumea noastra vazuta din perspectiva altora pare oarecum plictisitoare si stupida. Stiinta propune schimbarea modului de trai, dar multi persista in a ramane fixati pe afaceri. Este necesar sa se accepte o noua realitate, care permite viata decenta in limitele acceptate de planeta.
La EEB (Biroul European de Mediu, cu sediul la Bruxelles), Leida Rijnhout (directorul pentru durabilitate) explica Obiectivele Dezvoltarii Durabile (SDG) adoptate in septembrie anul acesta. Exista 17 obiective bazate pe eradicarea saraciei si tinte de mediu. S-au lansat intrebari fundamentale despre durabilitatea dezvoltarii economice in forma actuala si se cere tuturor tarilor (bogate sau sarace), sa priveasca mai atent cum sa realizeze un stil de viata sustenabil in limitele planetei. Aceasta este agenda pentru schimbare, care ar trebui sa fie acceptata ca un ghid / plan de actiune pentru un viitor mai bun pentru umanitate si pentru mediu.
Acum, liderii mondiali au venit la Paris pentru a se pune de acord asupra schimbarilor climatice (incalzirea sub pragul de pericol convenit politic la 2 grade C).
Angajamentele asumate pana in prezent si orice acorduri facute la Paris nu sunt suficiente pentru a mentine schimbarea climatului sub nivelul de alerta. Totusi, Paris este un pas important in directia buna si stabileste o harta a increderii in viitorul apropiat.
In paralel cu aceste evenimente este realitatea vietii pentru populatia de pe tot globul, care devine din ce in mai dificila din cauza schimbarii climatului, degradarii mediului si cresterii deficitului de resurse, cauza a conflictelor si tulburarilor sociale.
Supraconsumul in lumea occidentala si in economiile emergente conduce la schimbari climatice prin utilizarea excesiva a resurselor.
Cele 10 prioritati stabilite de presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, pornesc de la afirmatia ca: "planeta pe care o impartasim, atmosfera si climatul stabil - nu pot face fata modalitatii in care omenirea le foloseste".
Trebuie modificat modul de actiune pentru a tine schimbarile climatice sub control, pentru a imbunatatii calitatea vietii si pentru a crea locuri de munca decente.
Evident, exista o multime de alternative sustenabile in asteptare, de tip “win-win” (de exemplu, pentru 1000 de tone de produse electronice, depozitele de deseuri creeaza mai putin de un loc de munca, reciclarea creeaza 15 locuri de munca si reparatiile 200 de posturi).
Primul gand al lui "Alice din tara minunilor", dupa ce a cazut in gaura Iepurelui Alb, a fost sa se gandeasca ca cei de acasa vor crede "cat de curajoasa" este. Liderii mondiali, insisi ar trebui sa accepte ca trebuie sa fie curajosi, sa fie gata sa se ridice si sa le spuna colegilor lor (ministri si membri ai electoratului) ca schimbarea este necesara si singura cale.
" … ordinea de zi urmareste sa atinga 17 obiective si 169 de tinte inainte de 2030. Acest nou angajament este rezultatul unui proces lansat acum 20 de ani la Sumitul Global de la Rio, unde s-a discutat conceptual despre Dezvoltare Durabila ca baza pentru elaborarea unei politici pe termen lung" declara Leida Rijnhout.

* 27 noiembrie 2015
Sesiunea de informare privind Munca si Viata in Olanda, a avut loc pe 17 noiembrie 2015, la sediul Asociatiei GEC Bucovina din Suceava si a fost organizata de Ambsada Olandei in Romania, cu sprijinul Centrului Diecezan Caritas Iasi, al Confederatiei Caritas Romania si al al Centrului de Informare Europe Direct Bucovina Suceava.
Credem ca buna informare se poate dovedi decisiva in gasirea unui loc de munca si in integrarea in comunitatea de destinatie, precum si pentru evitarea pericolelor legate de contracte de lucru nefavorabile sau chiar de exploatare prin munca. Este important ca atunci cand se informeaza, persoanele interesate, sa ia in calcul atat aspecte legate de munca (contract, salariu, drepturi si obligatii), cat si si aspecte legate de viata si costurile vietii in respectiva tara (locuinta, transport, asigurare de sanatate, taxe, scoala pentru copii etc).
Prezentarea care s-a facut in cadrul sesiunii poate fi vizualizata aici.
Sursele de verificare a existentei unor agentii de recrutare, plasare sau a angajatorilor din Romania:
Ministerul de Finante
-REGISTRUL NATIONAL de evidenta a agentilor de munca temporara autorizati".
•Paginile de internet ale Inspectiilor Muncii Judetene – Registre cu agentiile care plaseaaza forta de munca sau recruteaza pentru strainatate
Mai multe informatii despre Viata si Munca in Olanda
Pagina de internet a Ambasadei
Pagina de Facebook a Ambasadei
YouTube
•Telefonul ambasadei Olandei: 021/208.61.41

* 08 octombrie 2015
Buletinul Electronic nr. 3/2015, realizat de catre structurile Programului Operational Comun Romania - Ucraina - Republica Moldova 2007 – 2013, poate fi vizualizat aici

* 07 septembrie 2015
In perioada 30.08-01.09.2015 Cristina Maria Munteanu, membru al organizatiei noastre a participat la Workshop-ul dedicat ONG-urilor pentru imbunatatirea politicilor europene privind mediul. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Consultanta Ecologica Galati – CCEG in cooperare cu Biroul European de Mediu – EEB ce are sediul la Brussels si a avut loc in Delta Dunarii in localitatea Crisan. Mai mult despre actiune.

* 27 iulie 2015
Statistica la Campania Nature Alert poate fi vizualizata / descarcata de aici

* 23 iulie 2015
Modelul de Raportare si Evaluare pentru biodiversitate, recomandat de Biroul European de Mediu poate fi vizualizat / descarcat de aici
Sursa: Agentia Europeana de Mediu.

* 22 mai 2015
Lansarea apelului Nature Alert de catre SOR International, WWF si EEB, poate fi vizualizat / descarcat de aici

* 11 mai 2015
Primul numar pe anul 2015 al Buletinului Electronic al Programului Operational Comun Romania - Ucraina - Republica Moldova 2007 – 2013, poate fi vizualizat / descarcat de aici

* 02 aprilie 2015
In perioada 24.03 – 26.03.2015 colega noastra Cristina Munteanu a participat la conferinta finala ce a avut loc in Piata Santa Caterina din Barcelona, Spania in cadrul proiectului implementat de catre Primaria Municipiului Suceava “URBACT Markets” – Piete urbane sustenabile.
In cadrul acestei conferinte au avut loc numeroase discutii cu privire la obiectivele atinse prin acest proiect, precum si dezbateri cu privire la viitorul pietelor si a modului de colaborare intre parteneri.
Imagini de la actiune.

* 01 aprilie 2015
In cadrul proiectului implementat de catre Primaria Municipiului Suceava cu titlul “Reteaua de electromobilitate pilot a oraselor europene EVUE” – 6091 co-finantat in cadrul Programului URBACT 2007-2013, colegul nostru Stefan Gales face parte din Grupul Local de Sprijin. Acesta a participat la intalniri transnationale avand o vizita de studiu in capitala Norvegiei, Oslo.
Imagini de la actiune.

* 17 martie 2015
Va invitam la Conferinta de final a proiectului “Conservarea biodiversitatii printr-un management adecvat al ariei naturale protejate MOLDOVA SUPERIOARA”, care se va organiza marti, 24 martie 2015, incepând cu orele 11,00, in sala de conferinte a pensiunii Vranis, din Câmpulung Moldovenesc.
Conferinta se organizeaza in cadrul proiectului “Conservarea biodiversitatii printr-un management adecvat al ariei naturale protejate Moldova Superioara”, cod SMIS-CSNR 43343. Proiectul este finantat prin Programul POS Mediu, axa prioritara 4: Sector protectia naturii si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala. Proiectul este implementat in judetul Suceava, municipiul Campulung Moldovenesc si comunele Breaza, Fundu Moldovei, Pojorâta si Sadova.
Va rugam sa confirmati participarea la: tel./fax. 0230 523810; mobil: 0722387525; 0722387524; 0744774858; e-mail: gecbucovina@suceava.rdsmail.ro.
Invitatia poate fi vizualizata/descarcata de aici
Agenda poate fi vizualizata/descarcata de aici

* 11 martie 2015
Planul de management al ariei naturale protejate ROSCI0321 Moldova Superioara.
Planul de management poate fi vizualizat/descarcat de aici

* 24 februarie 2015
“TEII SUCEVEI” - SOCIETATEA CIVILA SUCEVEANA MONITORIZEAZA ACTIUNILE PRIMARIEI
Actiunea de adoptie a teilor de pe str Universitatii si bdul. George Enescu s-a incheiat. In cele trei zile ale actiunii, au fost adoptati toti cei 70 de arbori, unii având chiar mai multi “parinti” adoptivi. Numarul total de “parinti” adoptivi este de 73.
Comunicatul poate fi vizualizat/descarcat de aici
Imagini din ziua a treia de actiune civica...
Ecouri in media suceveana.

* 23 februarie 2015
“TEII SUCEVEI” - SOCIETATEA CIVILA SUCEVEANA MONITORIZEAZA ACTIUNILE PRIMARIEI
Asociatia “Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina” continua actiunea de protest fata de taierea teilor de pe bdul. George Enescu si str. Universitatii, din Suceava.
Ecouri in media suceveana.

* 21 februarie 2015
“TEII SUCEVEI” - SOCIETATEA CIVILA SUCEVEANA MONITORIZEAZA ACTIUNILE PRIMARIEI
Asociatia “Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina” a initiat o actiune de protest fata de taierea teilor de pe bdul. George Enescu si str. Universitatii, din Suceava.
Comunicatul poate fi vizualizat/descarcat de aici
Imagini de la actiunea de protest.
Ecouri in media suceveana.
Ecouri in media suceveana.
Ecouri in media suceveana.
Ecouri in media suceveana.
Ecouri in media ieseana.
Ecouri in media suceveana.

* 15 ianuarie 2015
Proiectul Arborii Bucovinei, " datorita succesului deosebit si la solicitarea scolilor din localitatile in care se afla specii rare, a fost reluat in anul 2015, fiind finantat din fonduri proprii ale organizatiei si din donatiile reprezentand 2%.


Proiectul Bucovina Albastra. "
Prin implementarea altor proiecte s-a constatat starea neconforma a calitatii apelor de suprafata; Motiv pentru care organizatia a initiat in anul 2015 proiectul Bucovina Albastra, fiind finantat din fonduri proprii ale organizatiei si din donatiile reprezentand 2%.

* 17 decembrie 2014
Premiere concurs de proiecte scolare, " in cadrul proiectului "Conservarea biodiversitatii printr-un management adecvat al ariei naturale protejate MOLDOVA SUPERIOARA", in municipiul Campulung Moldovenesc, judetul Suceava, in data de 16 decembrie 2014.
... Mai multe informatii ...

* 11 decembrie 2014
Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare - GEC Bucovina, titulara a proiectului "Conservarea biodiversitatii printr-un management adecvat al ariei naturale protejate Moldova Superioara", SMIS-CSNR 43343, proiect finantat prin Programul POS Mediu, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de obtinere a avizului de mediu pentru Planul de management al ariei naturale protejate.
Informatiile si observatiile privind potentialul impact asupra mediului pot fi consultate si primite la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului, str. Bistritei, nr. 1A.
Planul de management poate fi vizualizat/descarcat de aici

* 10 decembrie 2014
Va invitam marti, 16 decembrie, incepand cu ora 11,30, la Restaurantul Gloria, Sala Ovala, unde va avea loc ceremonia de premiere a persoanelor, institutiilor si proiectelor realizate in anul 2014 si care au influentat pozitiv activitatea organizatiei GEC Bucovina.
Dupa ceremonia de inmanare a premiilor (constand in diplome si materiale informative) va invitam sa fiti alturi de noi la un pranz de lucru.
Din motive administrative, va rugam sa confirmati participarea si numarul de persoane care ne vor onora manifestarea.

* 9 decembrie 2014
Informatii referitoare la proiectul “Cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii in municipiul Suceava prin achizitionarea de echipamente specifice si amenajarea unui centru de supraveghere video“, cod smis 13221, proiect implementat in municipiul Suceava in anul 2011 in cadrul POR 2007 -2014 , co-finantat de Uniunea Europeana si informatii referitoare la existenta, functionalitatea si mai ales utilitatea sistemului de supraveghere video in ceea ce priveste cresterea gradului de siguranta al cetatenilor si agentilor economici din municipiul Suceava puteti gasi pe legaturile de mai jos.
Informatii generale.
Locatii camere video.
Pliant.

* 30 septembrie 2014
Salutari EEB,
Va uram o a 40-a aniversare frumoasa si fie ca acest an sa fie o rampa de lansare catre viitor.
Foto
Foto

* 29 august 2014
In cadrul proiectului “CONSERVAREA BIODIVERSITATII PRINTR-UN MANAGEMENT ADECVAT AL ARIEI NATURALE PROTEJATE „MOLDOVA SUPERIOARA”, acronim CONBIOMOLDAVIA”, Contract: Contract 141042 / 17.06.2013, SMIS-CSNR 43343, finantat prin programul Programul Operational Sectorial „MEDIU”, Axa Prioritara 4 „Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii", Domeniul major de interventie – Dezvoltarea infrastructurii si a planurilor de management pentru protejarea biodiversitatii si retelei Natura 2000, Solicitarea de proiecte nr. V / 2012,
Asociatia GRUPUL ECOLOGIC DE COLABORARE - GEC BUCOVINA urmeaza sa achizitioneze serviciul de organizare evenimente.
Descarca invitatia.


Am primit acest mesaj de la organizatia Avaaz, pentru implicare/participare la marsul pentru actiune climatica ce ne priveste pe noi si mai ales pe copiii si nepotii nostri, pe care il postam mai jos:
"Îti multumim ca vrei sa te implici ca voluntar pentru a transforma marsul din 21 septembrie in cel mai mare eveniment pentru actiune climatica din toate timpurile. Vom avea multe de facut pentru a transforma acest mars in cea mai mare actiune pe care politicienii nostri au vazut-o vreodata! Te vom contacta în scurt timp pentru a-ti oferi mai multe detalii. Pana atunci, invita-ti prietenii si familia sa ti se alature. Trimite-le mesajul de mai jos si posteaza acest link pe pagina ta de Facebook: http://avaaz.org/ro/join_to_change_everything_rb2/?ttapledge
Daca faci parte dintr-o organizatie care vrea sa se implice in organizarea marsului, compleaza acest formular pentru a ne oferi mai multe informatii: https://docs.google.com/a/avaaz.org/forms/d/1lNd5oXqZF5iszZyCBHsHSVs0GIruG_B4bUD4K4xZn90/viewform
Îti multumim din nou pentru ajutor,
Echipa Avaaz"

* 14 august 2014
In cadrul proiectului “PAZEWAIA” – Partnerships for Zero Waste Industrial Activities (Parteneriate pentru Activitati Industriale cu Zero Deseuri), finantat de Innovation Norway in cadrul Programului EEA-Grants, care are drept obiectiv implementarea principiilor Simbiozei Industriale in judetele aflate în Nordul si Nord-Estul României,
Asociatia GRUPUL ECOLOGIC DE COLABORARE - GEC BUCOVINA urmeaza sa achizitioneze “SERVICII ORGANIZARE EVENIMENTE, COD CPV 55120000-7“
Descarca invitatia.

* 11 august 2014
In vederea implementarii in bune conditii a proiectului “PAZEWAIA” – Partnerships for Zero Waste Industrial Activities (Parteneriate pentru Activitati Industriale cu Zero Deseuri), finantat de Innovation Norway in cadrul Programului EEA-Grants,
Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina urmeaza sa achizitioneze servicii de audit financiar, COD CPV 79212100-4
Descarca invitatia.


In vederea implementarii in bune conditii a proiectului proiectului “PAZEWAIA” – Partnerships for Zero Waste Industrial Activities (Parteneriate pentru Activitati Industriale cu Zero Deseuri), finantat de Innovation Norway in cadrul Programului EEA-Grants, care are drept obiectiv implementarea principiilor Simbiozei Industriale in judetele aflate în Nordul si Nord-Estul României,
Asociatia „Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina” urmeaza sa achizitioneze servicii de tiparire, multiplicare si imprimare materiale de informare, comunicare si publicitate (COD CPV 39294100-0).
Descarca invitatia.

* 10 august 2014
In cadrul proiectului “PAZEWAIA” – Partnerships for Zero Waste Industrial Activities (Parteneriate pentru Activitati Industriale cu Zero Deseuri), finantat de Innovation Norway in cadrul Programului EEA-Grants, care are drept obiectiv implementarea principiilor Simbiozei Industriale in judetele aflate în Nordul si Nord-Estul României,
Asociatia GRUPUL ECOLOGIC DE COLABORARE - GEC BUCOVINA urmeaza sa achizitioneze “SERVICII DE PROIECTARE SITE-URI WEB COD CPV 72413000-8“ si “SERVICII DE PROIECTARE SI REALIZARE APLICATIE SOFTWARE PENTRU BAZE DE DATE SI OPERARE - COD CPV 48611, 48613 SI 48614“.
Descarca invitatia.

* 22 mai 2014
Organizatia GEC Bucovina marcheaza ziua internationala a biodiversitatii.
[...Galerie Foto...].

* 21 mai 2014
Pentru manifestarea organizata in ziua de 9 Mai - Ziua Europei, compania EGGER Romania din Radauti a sponsorizat cu role de hartie, pe care copiii au desenat si au scris "ganduri pentru Europa".
[...Galerie Foto...].

* 15 mai 2014
Regulamentul concursului de proiecte de mediu pentru elevi cu tema: Conservarea biodiversitatii în aria naturala protejata „Moldova Superioara”
Concursul de proiecte de mediu pentru elevi este organizat de Asociatia „Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina”, in cadrul proiectului „Conservarea biodiversitatii printr-un management adecvat al ariei naturale protejate „Moldova Superioara”, cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si de catre Guvernul României.
Participantii la concurs trebuie sa respecte termenii si conditiile prezentului regulament, pe care il puteti descarca de aici.

* 13 mai 2014
Lansare de Competitii ale Agentiei Europene de Mediu.
Am primit de la Agentia Europeana de Mediu urmatorul anunt pe care il redam mai jos:
Agentia Europeana de Mediu (AEM) este o agentie a Uniunii Europene. Sarcina ei, este de a furniza informatii independente si sigure despre mediu. AEM este sursa majora de informare pentru cei implicati in dezvoltarea, adoptarea, implementarea si evaluarea strategiei de mediu, precum si pentru public. In prezent, AEM are urmatoarele tari membre: http://www.eea.europa.eu/ro/about-us/who
Unul din aspectele in care AEM, incearca sa actioneze pentru sensibilizarae populatiei UE, iar in cazul nostru si al tarilor, care apartin AEM, ca tari membre, dar nu apartin spatiului European (Elvetia, Lichenstein, Norvegia, Islanda, Turcia ) sunt si competitiile pe diferite teme, organizate in fiecare an (Rio+20, Calitatea Aerului, Deseurile ca Resursa) si pot spune ca pe parcursul celor 3 ani, competitiile au fost castigate de reprezentanti din Romania.
In limba romana, pe scurt elemente despre cele doua noi Competitii, lansate de catre AEM le puteti vizualiza:
Environment&Me- CMC_12. 04 2014- var romana-.pdf
The European Soundscape Award - CMC_5.04.2014 - var.romana.pdf
Cele doua link-uri ale Competitiilor, in limba Engleza:
www.eea.europa.eu/highlights/2018environment-me2019-photo-competition-open
http://www.eea.europa.eu/themes/noise/the-european-soundscape-award
Cu sprijinul Dvs. vreau sa diseminam si sa informam citi mai multi potentiali participanti sa-si depuna proiectele (conform celor mentionate in regulament) si ca actiune generala, ideile ar fi:
- postarea pe site-uri comune de socializare, care sa poata fi vizibile pentru un numar mare de membrii (va puteti informa si prietenii, familiile pentru ca nu exista limita superioara de virsta);
- trimiterea de e-mailuri catre grupuri mari de contacte, pe care le aveti, poate in special in domeniul educational;
- daca exista posibilitatea imprimarii in orice tip de format si punerea anuntului la intrarile principale si in locurile frecventate, pentru vizibilitate, in cadrul Institutiilor Dvs;
- postarea anuntului pe un web-site-urile Institutiei Dvs;
- publicarea anunturilor in revistele Dvs. de specialitate;

* 5 mai 2014
Informatii privind concursul de fotografie „Locuri de munca pentru Europa – Europa pentru locuri de munca”, organizat de Grupul PSE al Comitetului Regiunilor al Uniunii Europene.
Grupul PSE al Comitetului Regiunilor organizeaza un concurs de fotografie pe tema „Locuri de munca pentru Europa – Europa pentru locuri de munca”, de care ar putea fi interesat publicul dumneavoastra tinta. „Locuri de munca pentru Europa - Europa pentru locuri de munca” ii invita pe fotografii amatori sa surprinda diversitatea realitatilor si a aspiratiilor legate de locurile de munca din Europa, prin intermediul artei fotografice. Pentru a le oferi participantilor idei, o sursa de inspiratie le sta la dispozitie pe site-ul internet al initiativei (http://bit.ly/jobs4eu).
Concursul este deschis pana la 30 iunie 2014 si se adreseaza fotografilor amatori in varsta de minimum 18 ani, rezidenti ai Uniunii Europene.
Marele premiu al concursului va consta intr-o calatorie pentru doua persoane la Bruxelles, precum si in material fotografic in valoare de maximum 2 000 EUR.
Posterul poate fi vizualizat/descarcat de aici


Comunicat de presa
Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, avand ca structura – gazda Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare - GEC Bucovina Suceava, organizeaza in ziua de 9 Mai 2014, un eveniment adresat publicului larg intitulat “Ziua Europei, ziua tuturor cetatenilor europeni!”.
Evenimentul, a carui conceptie porneste de la sloganul ”Unitate in diversitate” isi propune sa reuneasca copii, elevi, cadre didactice, studenti, reprezentanti ai administratiei publice locale, reprezentanti ai ONG-urilor, voluntari, mass-media, precum si cetateni din judetul Suceava, interesati in a sarbatori impreuna aceasta frumoasa zi ce uneste atat de multi europeni.
Conform programului, evenimentul se va desfasura in sala mica a Casei Culturii din Suceava si in „Spatiul European” creat pentru aceasta zi pe esplanada Casei Culturii.
Programul evenimentului cuprinde Conferinta si dezbaterea interactiva “Ziua Europei, ziua tuturor cetatenilor europeni!”, defilarea premiantilor participanti la concursul „Desenez pentru Europa!”, prezentarea proiectului „Biblioteca Vie”, premierea voluntarilor, programul distractiv „Sarbatorind Europa, ne sarbatorim pe noi!” cu o componenta artistica desfasurat in aer liber, gânduri ale participantilor in „Mesajul meu pentru Europa! etc.
Dupa conferinta, vor fi lansate 200 baloane de participantii la eveniment, de pe esplanada Casei Culturii. Cei prezenti vor avea ocazia sa afle importanta zilei de 9 mai, activitatile Centrului de Informare Europe Direct – „Bucovina” Suceava, vor desena, dansa, canta, transmite ganduri Europei, vor participa la mici ateliere de lucru manual sau de origami etc.

Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava
Angela IOANOVICI,
Coordonator centru

* 17 aprilie 2014
ENREG ENERGIA REGENERABILA® cel mai mare eveniment pe energie regenerabila din triunghiul de frontiera Romania - Ungaria - Serbia impreuna cu a doua editie PV Platform Romania - punctul de intalnire pentru expertii din domeniul fotovoltaic, a reunit pentru a sasea oara experti si persoane cu putere de decizie in domeniu. Evenimentul a avut loc intre 09-11 aprilie 2014 la Expo Arad.
Va invitam sa aflati mai multe detalii despre cum s-a desfasurat evenimentul din comunicatul de presa de pe link-ul: http://www.enreg-expo.com/uploads/media/PM8-After_event-ENREG_14-RO.docx_01.pdf

* 11 aprilie 2014
Bruxelles, 10 aprilie 2014
Orice persoana sau organizatie din Romania interesata de sau lucrand in domeniul protectiei copilului este invitata sa participe la o consultare publica avand ca scop definirea unor orientari in ceea ce priveste sisteme integrate in domeniu. Termenul-limita pentru contributii este data de 3 iulie 2014.
Prin aceasta consultare se vor colecta contributii care vor permite UE sa publice, pana la sfarsitul anului 2014, orientari pentru statele membre, valorificand rezultatele obtinute in cursul punerii in aplicare a Agendei UE pentru drepturile copilului.
Orientarile vor trece in revista diferitele instrumente ale UE care pot avea un impact asupra protejarii drepturilor copilului si vor oferi tarilor UE sugestii privind modul in care pot utiliza sau pune mai bine in aplicare aceste instrumente in cadrul propriilor sisteme de protectie a copilului.
Mai multe detalii se gasesc in comunicatul de presa din pagina:
http://ec.europa.eu/romania/news/10042014_drepturile_copilului_violenta_ro.htm

* 9 aprilie 2014
Am primit urmatorul mesaj pe care il dam mai jos:
"A VI-a editie ENREG ENERGIA REGENERABILA® - cel mai mare si important eveniment pe energie regenerabila si eficienta energetica din triunghiul de frontiera România - Ungaria - Serbia, impreuna cu a doua editie PV Platform Romania - punctul de intâlnire pentru expertii din domeniul fotovoltaic, si-a deschis portile azi, 9 aprilie 2014, la Expo Arad International. Peste 60 de expozanti, din 7 tari europene impreuna cu o serie de conferinte si forumuri aduc în atentia vizitatorilor noutati si inovatii in domeniu. Pe parcursul a 3 zile de eveniment expozantii isi prezinta produsele, serviciile, posibilitatile de finantare si proiectele realizate sau planuite pe viitor in acest domeniu. Targul va putea fi vizitat mâine, 10 aprilie intre orele 9-18 si vineri, 11 aprilie intre orele 9-16. Ceremonia de deschidere a evenimentului a avut loc azi, 9 aprilie, de la ora 11. Ne-au onorat cu prezenta Levente BOGNAR, Viceprimar Arad, Gheorghe SECULICI, Presedinte Camera de Comert si Industrie Arad si Adrian DIMACHE, Secretar General, Camera de Comert Italiana pentru Romania. Avena GALL-TAMAS - Director REECO RO EXPOZITII a moderat evenimentul.
Atentia investitorilor si a institutiilor in domeniu se indreapta anul acesta catre micile investitii pentru mentenanta cladirilor, unde beneficiarii directi vor fi consumatorii - persoane fizice si companii mici. REECO, organizator al evenimentului a reusit sa aduca in pofida situatiei actuale in ceea ce priveste legislatia in domeniu, peste 60 de expozanti, din 7 tari europene. Printre expozanti se numara companii din domeniul: energiei solare, hidroenergiei, biogazului, iluminatului cu led-uri, incalzire pe biomasa si cogenerare.
In paralel cu târgul azi, PV platform Romania a gazduit prima parte a conferintei Viitorul pietei PV in Romania, unde au fost prezenti referenti precum: Zoltan NAGY-BEGE - Membru al Comitetului de Reglementare din cadrul ANRE, Romania; Dr. Ing. Silvia VLASCEANU, consilier parlamentar in cadrul Comisiei Camerei Deputatilor de Industrie si Servicii si Director General ACUE, Romania; Adina MURGILA, Consultant MOTEC STEFAN - Cabinet de avocatura, Romania; Dana BLENESI, Director Sucursala ProCredit Bank Arad, Romania si altii. Maine, 10 aprilie, se va desfasura cea de-a doua parte a conferintei. PV Platform Romania creeaza calea si puntea de legatura intre investitorii romani si cei internationali prin intermediul structurii complexe a evenimentului si a posiblitatilor de networking. Printre companiile expozante din sectorul fotovoltaic se numara: Altius Fotovoltaic, Celesta Comexim, East Europe Energy SRL, Echipot SRL, Energovoltaic Group SRL, Fronius International GmbH, Inversolar Energy SRL, Invest Servicii Comerciale SRL, K2 Systems GmbH, Fomco and Powerone, Mabec Energy SRL, Roxtec RO SRL, Soarest SRL, Solar Panel Cleaning Srl-d, SGS Romania SA, Switch Solar Srl si multi altii.
De asemenea, primarii si reprezentanti din administratia publica locala au discutat despre oportunitatile si resursele disponibile pentru constructia de parcuri eoliene sau fotovoltaice, materia organica produsa de organismele vii, biogazul si biomasa, cursurile de ape, dar si reabilitarea termica a cladirilor in cadrul Zilei primarilor.
Tot azi s-a desfasurat si Dezbaterea moderata de Hategan Law Office - Energia regenerabila in centrul atentiei si conferinta Eficienta Energetica - Calea spre Dezvoltarea Durabila. Realitati si Oportunitati, eveniment organizat de Centrul de Excelenta pentru Energii Regenerabile, Eficienta Energetica si Mediu - CERE, Clusterul de Energie Durabila in România - ROSENC si REECO.
Targul se bucura de sustinerea unor parteneri ca: Primaria Municipiului Arad, AREL- Asociatia Romana a Electricienilor, ARmHE- Asociatia Romana de Microhidroenergie, IPA/ EEN - Enterprise Europe Network, Camera de Comert Italiana pentru Romania, Centrul de Excelenta pentru Energii Regenerabile, Eficienta Energetica si Mediul Inconjurator-CERE si Comitetul National Roman de Iluminat, Partner APL Bucuresti.
Targul ii asteapta si in zilele ce urmeaza pe cei interesati sa incheie parteneriate si sa se informeze cu privire la energiile regenerabile. Maine, 10 aprilie va avea loc Forumul International - Biogaz si Cogenerare in România si Forumul LED: Sisteme de iluminat din surse regenerabile, iar vineri, 11 aprilie vor avea loc Forumul Energia din lemn in România si Forumul - Cariera in industria energetica. Toate acestea sunt gratuite pentru participanti.
Pentru mai multe informatii despre ENREG ENERGIA REGENERABILA®, puteti vizita website-ul targului http://www.enreg-expo.com/
".

* 28 martie 2014
In mai putin de 2 saptamani cea de-a VI-a editie a targului ENREG ENERGIA REGENERABILA impreuna cu cea de-a doua editie PV Platform Romania isi vor deschide portile la Expo Arad International. Evenimentul va avea loc intre 9-11 aprilie 2014 si va aduce o serie de noutati. Participantii vor putea lua parte la conferinte, forumuri si workshop-uri inovative in domeniu. Printre obiectele expuse la targ se numara: sistemul pentru intretinerea parcurilor de panouri fotovoltaice, machete de centrale de biogaz si altele.
Va invitam sa aflati mai multe despre highlight-urile evenimentului din comunicatul de presa de pe link-ul de aici

* 25 martie 2014
Am primit urmatorul mesaj si imagini de la Lucian Chiriac, reprezentantul unui numeros grup de persoane, iubitori de natura, cu studii superioare, cu activitate in multiple domenii ale economiei si vietii cotidiene romanesti pe care le puteti vizualiza aici.


Comisia Europeana a publicat o propunere pentru un regulament nou privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice. Preocuparile consumatorilor si ale producatorilor se afla la baza acestei noi propuneri, care vizeaza solutionarea neajunsurilor sistemului actual. Piata produselor ecologice a UE a crescut de patru ori în ultimii 10 ani, iar normele trebuie actualizate si adaptate astfel incât sectorul sa se poata dezvolta in continuare si sa poata raspunde provocarilor viitoare.
Potrivit studiului privind agricultura ecologica in UE, Romania se afla printre statele membre care au cel mai mic procent (sub 1%) de suprafata utilizata pentru acest tip de agricultura din totalul suprafetei agricole utilizate, insa se afla si printre cele in care suprafata fermelor ecologice (47 ha/ferma) depaseste media europeana (34 ha/ferma). Studiul se gaseste in pagina: http://ec.europa.eu/agriculture/markets-and-prices/more-reports/pdf/organic-2013_en.pdf
Comunicatul de presa integral se gaseste in pagina: http://ec.europa.eu/romania/news/25032014_agricultura_ecologica_propunere_a_comisiei_pentru_o_cantitate_mai_mare_si_o_calitate_mai_buna_ro.htm
Inregistrarea conferintei de presa sustinute de comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala Dacian CIOLOS poate fi urmarita in pagina: http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I088007
Inregistrarea sesiunii de intrebari si raspunsuri se gaseste in pagina: http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I088006

* 24 martie 2014
Cea de-a VI-a editie a ENREG ENERGIA REGENERABILA®, cel mai mare targ pe energie regenerabila si eficienta energetica din triunghiul de frontiera Romania-Ungaria-Serbia, revine intre 9-11 aprilie 2014, la Expo Arad International. Evenimentul va oferi vizitatorilor pe langa partea de expozitie o serie de evenimente conexe in domeniu. Experti si persoane cu putere de decizie se vor intalni pentru schimb de informatii cu privire la inovatii promitatoare, aspecte juridice cu privire la energiile regenerabile, noi trenduri, cele mai noi tehnologii si solutii orientate spre practica.
Aceste evenimente conexe le sunt oferite participantilor in mod gratuit si se adreseaza: arhitectilor, electricienilor, dezvoltatorilor de proiecte, companiilor de cercetare si dezvoltare, operatorilor, producatorilor, primarilor, autoritattilor publice locale, studentilor si altora.
Pentru mai multe informatii despre evenimentele conexe accesati comunicatul de presa din link-ul de aici

* 10 martie 2014
REECO va organiza pentru a doua oara targul si conferintele PV Platform Romania, punctul de intalnire nr.1 pentru expertii din domeniul fotovoltaic, intre 09-11 aprilie 2014 la Expo Arad International. Evenimentul va avea loc in paralel cu cea de-a VI-a editie ENREG ENERGIA REGENERABILA®, cel mai mare targ de energie regenerabila si eficienta energetica in constructii si renovari din euro regiunea Dunare-Cris-Mures-Tisa.
In pofida unei reale scaderi a investitiilor in energiile regenerabile, exista semnale optimiste care demonstreaza ca acest sector ramane in continuare atractiv pentru Romania. Aceasta scadere reflecta o maturizare a industriei, iar in prezent accentul trebuie pus pe maximizarea investitiilor si implementarea de noi proiecte, cu atat mai mult cu cat segmentul energiei regenerabile devine din ce in ce mai competitiv din punct de vedere al costurilor. Atentia investitorilor si a institutiilor in domeniu se indreapta anul acesta catre micile investitii pentru mentenanta cladirilor, unde beneficiarii directi vor fi consumatorii - persoane fizice si companii mici.
Va invitam sa aflati mai multe despre PV Platform Romania si conferinta Viitorul pietei PV in Romania din comunicatul de presa din link-ul: http://www.enreg-expo.com/uploads/media/PM2-PV-_ENREG_14-RO.docx.pdf /a>

* 26 februarie 2014
Asociatia GEC Bucovina a decis sa devina sustinatorul nonfinaciar al evenimentului ENREG ENERGIA REGENERABILA 2014.
[Comunicatul de presa]
[Bannerele cu targul]
[Link-ul urmator contine o invitatie personalizata care permite intrarea gratuita la targ]

* 12 februarie 2014
Conform prevederilor Legii nr. 571 din 2003 privind Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice pot redirectiona pana la 2% din impozitul pe venit platit statului in anul precedent, catre o organizatie nonprofit (asociatie, fundatie, organizatie sindicala, patronat, partid politic, asociatie de proprietari, case de ajutor reciproc ale salariatilor) sau unitate de cult.
Asociatia GEC Bucovina aminteste cetatenilor ca exista aceasta posibilitate. Se doreste cresterea notorietatii directionarii procentului de 2% si cresterea increderii in mediul ONG din Romania. Fondurile redirectionate pot aduce schimbari in comunitate. Multi cetateni cunosc valoarea adaugata adusa comunitatilor locale prin activitatea unor organizatii neguvernamentale care activeaza in zona.
Ca informatie suplimentara pentru cetatenii care solicita deducerea din veniturile impozabile din salarii, acestia vor completa ”Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual” (formular nr. 230). Formularul se depune pana pe data de 15 mai 2014, la organul fiscal unde contribuabilul isi are domiciliul. Calcularea, retinerea si virarea sumei revine organului fiscal. Redirectionarea este gratuita, nu implica cheltuieli suplimentare. Suma nu reprezinta o sponsorizare sau o donatie, ci este o parte a bugetului de stat care este directionata (de cetatenii care doresc) catre sectorul neguvernamental.
[Descarca formularul 230]

* 15 octombrie 2013
ANUNT OFERTANT CASTIGATOR ACHIZITIE PUBLICA pentru: "Servicii de realizare studii, harti si plan de management; servicii de elaborare a planurilor, strategiilor si a masurilor de management al ariei naturale si alte activitati conexe", in cadrul proiectului "Conservarea biodiversitatii printr-un management adecvat al ariei naturale protejate Moldova Superioara", cod SMIS-CSNR 43343, contract 141042 / 17.06.2013.
[...mai mult..]

* 3 octombrie 2013
Asociatia GEC Bucovina anunta realuarea licitatiei publice pentru achizitionarea „Serviciu de realizare studii, harti si plan de management; servicii de elaborare a planurilor, strategiilor si a masurilor de management al ariei naturale protejate si alte activitati conexe”, pentru implementarea proiectului „Conservarea biodiversitatii printr-un management adecvat al ariei naturale protejate Moldova Superioara” SMIS 43343, finantat prin POS Mediu 2007 – 2013, Axa prioritara 4, co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
Bugetul maxim este de 234.015 lei, fara TVA.
Termenul pentru depunerea ofertelor este 10 octombrie 2013, ora 12:00, la sediul Asociatiei GEC Bucovina, din Suceava, str. Nicolae Balcescu, nr. 1, parter, 720066.
Informatii suplimentare: tel/fax: 0230 523810, e-mail: gecbucovina@rdslink.ro,
site: http://www.gecbucovina.ro/noutati.html; http://www.biomoldavia.ro/cat/noutati/; http://www.posmediu.ro/Licitatii_axa_4(1606).html.
[..site BioMoldavia...]
[..site AM...]
[..mai mult...]

* 30 septembrie 2013
Ca urmare a solicitarii de clarificari transmise de catre un potential ofertant, precizam urmatoarele:
1. Experienta minima ceruta pentru expertii din cadrul proiectului este de 2 (doi) ani;
2. Perioada de incepere a proiectului in cadrul caruia se realizeaza achizitia publica este 1 iulie 2013 si de finalizare a acestuia, 30 aprilie 2015.
Acestea se refera la proiectul: Conservarea biodiversitatii printr-un management adecvat al ariei naturale protejate „Moldova Superioara”.
Obiectul contractului de achizitie publica este: „SERVICII DE REALIZARE STUDII, HARTI SI PLAN DE MANAGEMENT; SERVICII DE ELABORARE A PLANURILOR, STRATEGIILOR SI A MASURILOR DE MANAGEMENT AL ARIEI NATURALE PROTEJATE SI ALTE ACTIVITATI CONEXE”.
[..site BioMoldavia...]
[..site AM...]


In cadrul campaniei nationale “Let’s Do It ROMÂNIA”, organizatia GEC Bucovina a realizat sâmbata, 28 septembrie, o actiune de salubrizare a Parcului Sipote din Suceava, prin colectarea deseurilor depozitate necoresponzator. Au participat cca 20 de voluntari adulti ai organizatiei si 40 de copii de la Scoala Generala nr. 1 si Colegiul National “Ciprian Porumbescu” din Suceava.
[...mai mult...]

* 26 septembrie 2013
Opinia noastra referitor la proiectul Rosia Montana.
[...aici..]

* 25 septembrie 2013
In cadrul proiectului Let's Do It, Romania, un grup de voluntari de la Asociatia GEC Bucovina din Suceava, va participa la ecologizarea parcului SIPOTE, din Suceava.
Ne vom intalni la ora 10,00, pe aleea de langa Mc Donald's.
Vom primi saci pentru gunoaie de la Primaria Suceava.
Initiativa noastra are si o componenta originala: vom participa la salubrizarea aleilor si spatiilor verzi doar voluntari adulti. Copiii invitati vor realiza schite (desen tematic, caricatura etc.), fotografii, interviuri cu adultii participanti la actiune.
In felul acesta, consideram ca actiunea va avea si un caracter educativ pentru cei mici.
Estimam durata actiunii la 1,5 - 2 ore.
Va invitam alaturi de noi.

* 24 septembrie 2013
Asociatia GEC Bucovina anunta lansarea licitatiei publice pentru achizitionarea „Serviciu de realizare studii, harti si plan de management; servicii de elaborare a planurilor, strategiilor si a masurilor de management al ariei naturale protejate si alte activitati conexe”, pentru implementarea proiectului „Conservarea biodiversitatii printr-un management adecvat al ariei naturale protejate Moldova Superioara” SMIS 43343, finantat prin POS Mediu 2007–2013, Axa prioritara 4, co-finantat din FEDR.
Bugetul maxim: 234.015 lei, fara TVA. Termen depunere oferte: este 2 octombrie 2013, ora 12:00, la sediul Asociatiei GEC Bucovina, din Suceava, str. Nicolae Balcescu, nr. 1, parter, 720066.
Informatii suplimentare: tel/fax: 0230 523810, e-mail: gecbucovina@rdslink.ro, site:
[..site GEC Bucovina...]
[..site BioMoldavia...]
[..site AM...]
[..mai mult...]

* 18 septembrie 2013
Conferinţa de lansare a proiectului “Conservarea biodiversităţii printr-un management adecvat al ariei naturale protejate MOLDOVA SUPERIOARA”, se va organiza vineri, 20 septembrie 2013, începând cu orele 11,00, în sala de conferinţe a pensiunii Vranis, din Câmpulung Moldovenesc.
La conferinţă vor participa specialişti de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, Asociaţia GEC Bucovina şi Asociaţia de Iniţiativă Democratică şi Ecologică - EUDEMOS, invitaţi de la Autoritatea de Management POS Mediu Bucureşti, Organismul de Implementare Bacău.
Locaţia desfaşurării evenimentului, pensiunea Vranis, se află la intersecţia DN 17 A cu DJ Câmpulung Moldovenesc – Vatra Moldoviţei (la ieşirea din oraş spre Vatra Dornei).
Durata estimată a evenimentului: 3 ore, pauză de cafea.
[Invitaţia poate fi descartă de aici.]
[Agenda manifestării poate fi descartă de aici.]

* 12 septembrie 2013
În data de 11 septembrie 2013, organizaţia a participat la prezentarea proiectului “Caravana Carierei”, cofinanţat din Fondul Social European prin POS Dezvoltarea Resurselor Umane. Proiectul a fost prezentat de preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin. [..mai mult...]

* 21 august 2013
Material informativ referitor la seminariile pe regiunea biogeografică alpină.
[..mai mult...]

* 15 august 2013
Se lanseaza CHESTIONARELE pentru sondajul de opinie privind Evaluarea gradului de informare/ constientizare a publicului larg din zona ariei naturale protejate „Moldova Superioara” a importantei conservarii biodiversitatii.
[..mai mult...]

* 2 august 2013
Invitaţie depunere oferte pentru "Servicii specializate de comunicare conştientizare cu tineri", în cadrul proiectului „Conservarea biodiversităţii printr-un managemnt adecvat al ariei naturale protejate Moldova Superioară”, acronim ConBioMoldavia, cod SMIS-CSNR 43343.
[..mai mult...]


Invitaţie depunere oferte pentru "Servicii de audit financiar", în cadrul proiectului „Conservarea biodiversităţii printr-un managemnt adecvat al ariei naturale protejate Moldova Superioară”, acronim ConBioMoldavia, cod SMIS-CSNR 43343.
[..mai mult...]

* 23 iulie 2013
Invitaţie depunere oferte pentru "Servicii de elaborare studii (Studiu de evaluare a schimbărilor atitudinal - comportamentale faţă de conservarea biodiversităţii în rândul populaţiei din unităţile administrative pe al căror teritoriu este aria naturală)", în cadrul proiectului „Conservarea biodiversităţii printr-un managemnt adecvat al ariei naturale protejate Moldova Superioară”, acronim ConBioMoldavia, cod SMIS-CSNR 43343.
[..mai mult...]

* 19 iulie 2013
Invitaţie depunere oferte pentru "Servicii organizare evenimente", în cadrul proiectului „Conservarea biodiversităţii printr-un managemnt adecvat al ariei naturale protejate Moldova Superioară”, acronim ConBioMoldavia, cod SMIS-CSNR 43343.
[..mai mult...]


Invitaţie depunere oferte pentru "Servicii de agenţii de presă", în cadrul proiectului „Conservarea biodiversităţii printr-un managemnt adecvat al ariei naturale protejate Moldova Superioară”, acronim ConBioMoldavia, cod SMIS-CSNR 43343.
[..mai mult...]

Invitaţie depunere oferte pentru "Servicii de proiectare site-uri WEB", în cadrul proiectului „Conservarea biodiversităţii printr-un managemnt adecvat al ariei naturale protejate Moldova Superioară”, acronim ConBioMoldavia, cod SMIS-CSNR 43343.
[..mai mult...]

Invitaţie depunere oferte pentru "Furnizare de bunuri - echipamente de calcul şi periferice", în cadrul proiectului „Conservarea biodiversităţii printr-un managemnt adecvat al ariei naturale protejate Moldova Superioară”, acronim ConBioMoldavia, cod SMIS-CSNR 43343.
[..mai mult...]

Invitaţie depunere oferte pentru "Materiale Informative", în cadrul proiectului „Conservarea biodiversităţii printr-un managemnt adecvat al ariei naturale protejate Moldova Superioară”, acronim ConBioMoldavia, cod SMIS-CSNR 43343.
[..mai mult...]

* 15 iulie 2013
Invitaţie depunere oferte pentru "Consumabile Birou", în cadrul proiectului „Conservarea biodiversităţii printr-un managemnt adecvat al ariei naturale protejate Moldova Superioară”, acronim ConBioMoldavia, cod SMIS-CSNR 43343.
[..mai mult...]

* 2 iulie 2013
Invitaţie depunere oferte pentru achiziţia de servicii de consultanţă, în cadrul proiectului „Conservarea biodiversităţii printr-un managemnt adecvat al ariei naturale protejate Moldova Superioară”, acronim ConBioMoldavia, cod SMIS-CSNR 43343.
[..mai mult...]

* 1 iulie 2013
Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina anunta inceperea implementarii proiectului „Conservarea biodiversitatii printr-un managemnt adecvat al ariei naturale protejate Moldova Superioara”, acronim ConBioMoldavia, ca urmare a semnarii Contractului de finantare nr. 141042/17.06.2013, cod SMIS-CSNR 43343.
[..mai mult...]

* 18 iunie 2013
Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina anunta finalizarea activitatilor proiectului “Conservarea biodiversitatii printr-un management integrat al ariilor naturale protejate „Fanetele seculare Ponoare” si „Fanetele seculare Frumoasa”, SMIS-CSNR 36224. Activitatile proiectului, implementate in parteneriat Asociatia GEC Bucovina - Agentia pentru Protectia Mediului Suceava (custodele celor doua arii protejate), s-au derulat în perioada octombrie 2011 – iunie 2013. Comunicatul de presa integral il puteti vizualiza/descarca de aici

* 07 iunie 2013
De Ziua Mondiala a Mediului, 5 iunie 2013, au fost anuntati castigatorii concursului de creatie grafica pentru elevi “Valoarea serviciilor ecosistemelor din ariile naturale protejate Fanetele seculare Ponoare comuna Bosanci si Fanetele seculare Frumoasa comuna Moara”.
In imaginile urmatoare sunt prezentate cele doua lucrari premiate.

Carp Nicu Iulian, Scoala gimnaziala Bosanci, clasa a VIII a, lucrarea „Rezervatia Ponoare sub lupa patrulei ECOBEST”


Rusu Theodora, 11 ani, Academia Libera de Grafica „Paula Salar”, lucrarea „Eu sunt îngerul care protejeaza natura”

[..mai mult...]


De Ziua Mondiala a Mediului, 5 iunie 2013, Agentia pentru Protectia Mediului Suceava a organizat simpozionul cu tema „Utilizarea resurselor naturale si a alimentelor in contextul dezvoltarii durabile”.
In contextul temei din acest an pentru Ziua Mondiala a Mediului „GÂNDESTE, MANÂNCA. SALVEAZA”, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina a subliniat importanta SALVARII biodiversitatii, aceasta resursa vulnerabila si limitata. Au fost prezentate obiectivele reflectate in rezultatele proiectului Conservarea biodiversitatii printr-un management integrat al ariilor naturale protejate Fanetele seculare Ponoare si Fanetele seculare Frumoasa, acronim Pulsatilla, derulat prin programul POS Mediu, Axa prioritara 4 “Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii”, cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR). Proiectul a fost implementat in parteneriat cu Agentia pentru Protexctia Mediului Suceava. Au fost vizionate cele 2 filme reclama ale ariilor naturale protejate Fanetele seculare Ponoare si Fanetele seculare Frumoasa, realizate în cadrul proiectului.
[..mai mult...]

* 23 mai 2013
De Ziua Mondiala a Biodiversitatii, 22 mai 2013, la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava, a avut loc:
- premierea desenelor transmise de elevii din Suceava, comuna Bosanci si Comuna Moara, în cadrul concursului de desene "Valoarea serviciilor ecosistemelor din ariile naturale protejate Fanetele seculare Ponoare, comuna Bosanci si Fanetele seculare Frumoasa, comuna Moara, judetul Suceava". [..mai mult...]
- conferinta de final al proiectului [..mai mult...]

* 17 mai 2013
In data de 22 mai 2013, incepand cu orele 12,30, vom organiza manifestarea de final a proiectului "Pulsatilla" (www.pulsatilla.ro ; www.gecbucovina.ro ).
Evenimentul se va desfasura la sediul APM Suceava, holul central.
Va debuta cu premierea desenelor transmise de elevii din Suceava si comunele Bosanci si Moara, in cadrul concursului organizat ca activitate a proiectului.
Apoi, echipa proiectului va prezenta activitatile implementate si rezultatele obtinute.
Vor participa functionari ai primariilor Moara si Bosanci, din APM Suceava, cadre didactice si elevi, cetateni.

* 30 aprilie 2013
Asociatia Seniorilor Bucovineni sprijina actiunile Asociatiei GEC Bucovina.
[..mai mult...]

* 25 aprilie 2013
Informarea privind Planul de management al Ariei naturale protejate „Fanetele seculare Frumoasa”, sit Natura 2000, aflat pe teritoriul comunei Moara
[..Imagini din timpul evenimentului...]Comisia Europeana propune reducerea birocratiei pentru cetateni si intreprinderi, eliminând rutina birocratica de aprobare, necesara in prezent pentru recunoasterea autenticitatii, in alt stat membru al UE, a documentelor oficiale precum certificatul de nastere. In prezent, cetatenii care se muta intr-un alt stat membru trebuie sa consacre mult timp si sa cheltuiasca multi bani pentru a demonstra ca documentele lor oficiale (de exemplu certificatul de nastere sau certificatul de casatorie) eliberate de statul membru de origine sunt autentice. Pentru aceasta este nevoie de certificatul „apostila” care este utilizat de autoritatile publice in alte state ca dovada a faptului ca documentele oficiale sau semnaturile functionarilor nationali de pe documente sunt veritabile. Sunt afectate, de asemenea, intreprinderile care desfasoara activitate transfrontaliera in cadrul UE, pe piata unica a UE. Asadar, Comisia Europeana a propus eliminarea stampilei apostila si a unei serii de cerinte administrative obscure pentru legalizarea documentelor oficiale ale persoanelor care locuiesc si lucreaza in alte state membre.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrarea declaratiei de presa sustinute de vicepresedintele Comisiei Europene, responsabil pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, Viviane REDING....]

Milioane de europeni îsi urmaresc serialele de televiziune favorite pe un smartphone pe drumul catre serviciu, acceseaza continuturi online pe televizorul din sufragerie sau publica online continuturi generate de utilizatori. Exista peste 40,4 milioane de „aparate TV conectate” in Europa, iar pâna in 2016 aceste aparate ar putea fi prezente in majoritatea gospodariilor din UE. Aceste schimbari elimina granitele traditionale dintre consumatori, mijloacele de radiodifuziune si televiziune si internet. Comisia doreste sa analizeze ce ar putea insemna aceasta convergenta a tehnologiilor si a continutului pentru cresterea economica, pentru inovare, pentru diversitatea culturala si pentru consumatori in Europa (in special pentru categoriile care necesita protectie, cum ar fi copiii). In acest sens, Comisia a adoptat o Carte Verde, supusa dezbaterii cu partile interesate si publicul larg pana la sfarsitul lunii august 2013.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrarea declaratiei de presa sustinute de vicepresedintele Comisiei Europene, responsabil pentru Agenda Digitala, Neelie KROES...]

* 24 aprilie 2013
Parteneri din 11 tari si-au unit fortele pentru a lansa initiativa paneuropeana MOOC (Massive Open Online Courses, cursuri online deschise si in masa), cu sprijinul Comisiei Europene. MOOC sunt cursuri universitare online care ofera acces la o educatie de calitate, de acasa. Aproximativ 40 de cursuri, care acopera o mare varietate de subiecte, vor fi disponibile, in mod gratuit, in 12 limbi diferite. Initiativa este condusa de Asociatia europeana a universitatilor de invatamânt la distanta (European Association of Distance Teaching Universities - EADTU) si reuneste in principal universitati deschise. Partenerii sunt situati in urmatoarele tari: Franta, Italia, Lituania, Tarile de Jos, Portugalia, Slovacia, Spania, Regatul Unit, Rusia, Turcia si Israel. Informatii detaliate despre aceasta initiativa si despre cursurile propuse sunt disponibile pe portalul http://www.openuped.eu/.
[...Comunicatul de presa integral...]


Ca parte a eforturilor sale concertate de combatere a evaziunii si a fraudei fiscale, Comisia a instituit noua Platforma pentru buna guvernanta fiscala. Platforma va monitoriza progresele statelor membre in ceea ce priveste combaterea planificarii fiscale agresive si a paradisurilor fiscale, in conformitate cu recomandarile prezentate de Comisie anul trecut (a se vedea IP/12/1325). Scopul este garantarea faptului ca statele membre iau masuri concrete si eficace pentru a rezolva aceste probleme, intr-un cadru coordonat la nivelul UE. Platforma va fi alcatuita dintr-o ampla gama de parti interesate: autoritati fiscale nationale, Parlamentul European, intreprinderi, academicieni, ONG-uri si alte parti interesate. De asemenea, platforma va facilita dialogul si schimburile de expertiza, contribuind la o abordare mai coordonata si mai eficace din partea UE in ceea ce priveste combaterea evaziunii si a fraudei fiscale.
[...Comunicatul de presa integral...]

* 22 aprilie 2013
Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune Laszlo ANDOR va efectua o vizita oficiala in Romania, la Bucuresti si Cluj-Napoca, in perioada 22-23 aprilie 2013.
[...Anuntul de presa integral, agenda vizitei si detalii privind evenimentele deschise presei...]

* 19 aprilie 2013
Membrii Asociatiei Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina au avut placerea de a participa la manifestarea cu tema "Idei geniale" organizata de Gradinita cu Program Normal Tandarica Suceava. Activitatea a fost inclusa in programul activitatilor educative, ce are ca si componente de baza secvente ale activitatii din cadrul Proiectului Mondial Eco Scoala - "Idei geniale cu diferite materiale". Activitatea a fost insotita de expozitia - concurs "Flori, pasări si verdeata / Din seminte si deseuri au luat viata".
In imaginile urmatoare sunt cateva materiale informative primite de membrii asociatiei noastre.

* 18 aprilie 2013
Potentialul marii se afla in centrul eforturilor de promovare a cresterii “albastre”. Comisia Europeana si-a stabilit abordarea cu privire la un parteneriat pentru democratie si prosperitate comuna cu regiunea sudica a Marii Mediterane, punand accentul in special pe promovarea dezvoltarii economice incluzive si pe intensificarea cooperarii in sector.
[...Comunicatul de presa integral...]


Comisia Europeana a lansat un nou Centru European de Formare in domeniul Securitatii Nucleare (EUSECTRA) la Karlsruhe. Centrul de formare va instrui ofiterii de pe teren, formatorii si expertii in legatura cu modul de a detecta si a raspunde la traficul ilicit de materiale nucleare sau de alte materiale radioactive.
[...Comunicatul de presa integral...]

Comisia Europeana a prezentat modul în care functioneaza fondurile structurale ale UE in statele membre. „Raportul strategic” privind implementarea programelor din cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2007-2013 reuneste informatiile puse la dispozitie de statele membre, care se refera in majoritatea cazurilor la perioada de pana la sfarsitul anului 2011. Cu patru ani inainte de incheierea programelor in 2015, investitiile efectuate in cadrul Fondului European de Dezvoltare Regionala, al Fondului de Coeziune si al Fondului Social European au permis deja realizarea de progrese si imbunatatirea situatiei multor cetateni.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrarea anuntului de presa pe aceasta tema si a sesiunii de intrebari si raspunsuri...]

Comisia Europeana a prezentat un pachet care are doua parti. Strategia UE privind adaptarea la schimbarile climatice stabilette un cadru si mecanisme pentru cresterea nivelului de pregatire al UE pentru impacturile climatice actuale si viitoare. De asemenea, printr-o masura conexa, Comisia a adoptat o Carte Verde privind asigurarile in contextul dezastrelor naturale si al celor provocate de om. Consultarea publica aferenta lanseaza o ampla dezbatere privind disponibilitatea si caracterul adecvat al optiunilor de asigurare existente.
[...Comunicatul de presa integral...]

Comisia Europeana a propus o modificare a legislatiei contabile in vigoare pentru a imbunatati transparenta anumitor intreprinderi mari in ceea ce priveste aspectele sociale si de mediu. Intreprinderile in cauza vor trebui sa prezinte informatii referitoare la politicile, riscurile si rezultatele lor in ceea ce priveste aspectele de mediu, aspectele sociale si de personal, respectarea drepturilor omului, aspectele legate de combaterea coruptiei si a mitei, precum si diversitatea in cadrul consiliilor de administratie.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrarea conferintei de presa sustinute de comisarul european pentru piata interna si servicii Michel BARNIER...]

In perioada 2008-2010 s-au inregistrat 23.632 de victime identificate sau presupuse ale traficului de persoane in UE. Aceste cifre reprezinta aspectul cel mai frapant care reiese din primul raport privind traficul de persoane in Europa, publicat de Comisia Europeana. Raportul evidentiaza, de asemenea, faptul ca numarul de persoane traficate in interiorul UE si din tari terte catre UE a crescut cu 18% intre 2008 si 2010, insa tot mai putini traficanti sfarsesc dupa gratii, avand in vedere ca numarul celor condamnati a scazut cu 13% in aceeasi perioada.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrarea conferintei de presa sustinute de comisarul european pentru afaceri interne Cecilia MALMSTRÖM...]

Comisia Europeana a propus noi norme care sa permita producatorilor sa conceapa camioane mai aerodinamice, fapt care va reduce consumul de carburant cu 7-10%, va scadea emisiile de gaze cu efect de sera si va spori totodata siguranta utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrarea declaratiei de presa sustinute de vicepresedintele Comisiei Europene, responsabil pentru domeniul transporturilor, Siim KALLAS...]

* 15 aprilie 2013
Comisia Europeana a prezentat o propunere care vizeaza adaptarea normelor UE in materie de lupta contra concurentei neloiale cauzate de importurile care fac obiectul unui proces de dumping sau al unei subventii, pentru a le adapta la dificultatile curente cu care se confrunta economia UE.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrarea declaratiei de presa sustinute de comisarul european pentru comert Karel DE GUCHT...]


Potrivit noilor cifre pentru 2012, date publicitatii de Eurostat, majoritatea statelor membre ale UE au inregistrat progrese in ceea ce priveste atingerea obiectivelor educationale ale Strategiei Europa 2020 privind reducerea ratei abandonului scolar sub 10% si cresterea procentului de tineri absolventi de studii superioare (tertiare sau echivalente) la peste 40% pana in 2020. Cu toate acestea, exista inca diferente mari in aceasta privinta, pe de o parte, intre statele membre si, pe de alta parte, intre femei si barbati. In medie, ponderea tinerilor care isi abandoneaza prematur studiile este in prezent de 12,8% in UE, scazand de la 13,5% in 2011. In 2012, 35,8% dintre persoanele cu varste intre 30 si 34 de ani din UE au absolvit ciclul tertiar de invatamânt, fata de 34,6% in anul precedent.
[...Comunicatul de presa integral...]

Comisia Europeana a aprobat o investitie de 54 de milioane de euro, prin intermediul Fondului de Coeziune, pentru un proiect de prevenire a indundatiilor în România si pentru dezvoltarea unui sistem de combatere a efectelor acestora, cum ar fi poluarea. Proiectul va contribui la cresterea securitatii si eficientei infrastructurii deja existente de gestiune a apelor, sporind astfel calitatea vietii cetatenilor romani, in special a celor 1,5 miloane de locuitori care traiesc in zonele cele mai expuse riscului de inundatii.
[...Comunicatul de presa integral...]

Potrivit unui nou studiu comandat de Comisia Europeana, copiii migranti nou-sositi sunt mai susceptibili sa sufere de pe urma segregarii si sa ajunga in scoli mai slab dotate, ceea ce duce la scaderea performantelor si la o probabilitate ridicata ca acesti copii sa abandoneze prematur scoala. Studiul propune statelor membre sa le asigure copiilor migranti un sprijin educational specific, cum ar fi profesori specializati si implicarea sistematica a parintilor si a comunitatilor, pentru a le facilita integrarea.
[...Comunicatul de presa integral...]

Criza economica actuala reprezinta un impediment major pentru dialogul dintre reprezentantii lucratorilor si ai angajatorilor si guverne, conform unui raport publicat de Comisia Europeana. Raportul arata ca reformele guvernamentale recente nu au fost intotdeauna insotite de un dialog social pe deplin eficient, ducand la relatii de munca din ce in ce mai conflictuale in Europa.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrarea conferintei de presa sustinute de comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune Laszlo ANDOR...]

* 10 aprilie 2013
Criminalitatea organizata este in continuare o provocare majora pentru securitatea interna a UE. Criminalitatea informatica, impreuna cu traficul de persoane si cresterea extremismului violent sunt, de asemenea, amenintari majore la adresa securitatii, cu care UE se confrunta in continuare, alaturi de spalarea banilor si coruptie. Aceste amenintari sunt evidentiate in raportul anual al Comisiei privind punerea in aplicare a strategiei de securitate interna a Uniunii Europene, raport dat publicitatii. Raportul subliniaza domeniile din cadrul fiecarui obiectiv al strategiei (2011-2014) carora statele membre si agentiile UE ar trebui sa le acorde o atentie speciala.
[...Comunicatul de presa integral...]


Maine va avea loc la Bruxelles ceremonia de premiere a castigatorilor concursului de traduceri Juvenes Translatores, printre care se numara si romanca Diana Alexandra Amariei. Ceremonia va fi transmisa in direct prin webstreaming in intervalul 12.00-13.30 (ora Romaniei) la adresa [http://ec.europa.eu/translatores]

* 09 aprilie 2013
Comisia Europeana propune metode cu aplicabilitate in intreaga UE pentru a masura performanta de mediu a produselor si organizatiilor si incurajeaza statele membre si sectorul privat sa le adopte. In prezent, intreprinderile care doresc sa evidentieze performanta de mediu a produselor lor se confrunta cu numeroase obstacole. Ele au de ales dintre mai multe metode promovate de guverne si de initiative private, sunt deseori obligate sa suporte costuri multiple pentru a furniza informatii referitoare la impactul asupra mediului si se confrunta cu neincrederea consumatorilor care sunt derutati de prea multe etichete continând informatii care fac dificila compararea produselor.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrarea declaratiei de presa sustinute de comisarul european pentru mediu Janez POTOCNIK...]


Pentru a spori securitatea si a facilita libera circulatie a persoanelor in spatiul Schengen, a intrat in functiune Sistemul de Informatii Schengen de a doua generatie (SIS II). Acest sistem faciliteaza schimbul de informatii intre autoritatile nationale de control al frontierei, autoritatile vamale si cele politienesti cu privire la persoanele care este posibil sa fi fost implicate in infractiuni grave. Sistemul include, de asemenea, alerte cu privire la persoane disparute, in special copii, precum si informatii despre anumite bunuri, de exemplu, bancnote, automobile, camionete, arme de foc si documente de identitate care este posibil sa fi fost furate, insusite ilegal sau pierdute.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrarea anuntului de presa pe subiect...]

Comisia Europeana a dat publicitatii primul raport intermediar privind Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii (EUSDR), la doi ani de la lansarea acesteia. Raportul prezinta in amanunt realizarile importante in ceea ce priveste solutionarea problemelor cauzate de lipsa legaturilor de transport, de absenta competitivitatii, de poluare si de infractiuni. Macroregiunea Dunarii este alcatuita din 14 tari, dintre care 8 sunt state membre ale UE. Raportul explica amanuntit modul in care acestea au reusit deja, prin numeroase proiecte si initiative comune, sa stabileasca un sistem concret de cooperare.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrarea anuntului de presa pe subiect...]

Luni, 8 aprilie 2013, reprezentanti ai industriei si sectorului public din 10 state membre ale UE participa la o misiune pe teren, pentru a vizita societati aflate in avangarda eficientei energetice din Danemarca. Aceasta misiune pe teren este primul eveniment din seria organizata de partile interesate in sprijinul campaniei emblematice „Lumea pe care o vrei” a Comisiei Europene, campanie dedicata actiunilor de combatere a schimbarilor climatice. De la lansarea sa in octombrie anul trecut, peste 150 de parti interesate s-au alaturat campaniei, in calitate de parteneri si sustinatori. Pe parcursul urmatoarelor luni, unele dintre acestea vor organiza conferinte, expozitii, evenimente si alte actiuni similare care sa permita schimbul de bune practici si sporirea gradului de informare cu privire la modurile in care intensificarea actiunilor de combatere a schimbarilor climatice poate fi combinata cu avantajele economice si cu imbunatatirea calitatii vietii.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrari din timpul vizitei efectuate de partile interesate impreuna cu comisarul european pentru combaterea schimbarilor climatice Connie HEDEGAARD in Danemarca...]

In Europa, proportia cercetatorilor de sex feminin este in crestere, insa femeile continua sa fie subreprezentate in disciplinele si carierele stiintifice. Acesta este mesajul ultimei editii a raportului „She Figures”, publicat de Comisia Europeana. Femeile reprezinta numai 33% din totalul cercetatorilor europeni, 20% din numarul profesorilor universitari titulari si 15,5% din numarul sefilor de institutii de invatamant superior.
[...Comunicatul de presa integral...]

* 02 aprilie 2013
Reprezentanta Comisiei Europene are placerea sa va invite la dezbaterea cu titlul „Modele de crestere si competitivitate in Uniunea Europeana”, organizata in data de 4 aprilie 2013, la sediul Reprezentantei Comisiei Europene (Str. Vasile Lascar, nr. 31, et. 1, Bucuresti), incepand cu ora 10:00. In cadrul dezbaterii vor lua cuvantul:
- dnul Niculae IDU, sef al Reprezentan?ei Comisiei Europene in Romania
- ES dnul Marek Szczygiel, ambasadorul Republicii Polone in Romania
- ES dnul Oliver Grogan, ambasadorul Republicii Irlanda in Romania>
- dnul Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene
- dnul Leonard Orban, fost ministru al Afacerilor Europene
- dnul Gabriel Friptu, director general, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice
- dnul Daniel Daianu, profesor SNSPA, fost ministru de finante, fost membru al PE
- dnul Dragos Paslaru, director general, GEA Strategy & Consulting
[...Agenda si detalii despre dezbatere...]

* 01 aprilie 2013
Informarea privind Planul de management al Ariei naturale protejate „Fanetele seculare Ponoare”, sit Natura 2000, aflat pe teritoriul comunei Bosanci
[..Imagini din timpul evenimentului...]

* 31 martie 2013
Comisia Europeana a aprobat alocarea finala a fondurilor UE pentru programul de distribuire de fructe si legume in scoli, denumit "Schema de Distribuire a Fructelor in scoli", pentru anul scolar 2013/2014. 24 dintre statele membre ale Uniunii Europene (inclusiv Croatia, dupa aderare) s-au inscris in programul de anul acesta, singurele tari care au decis sa nu participe in program fiind Suedia, Finlanda si Marea Britanie. Suma alocata Romaniei pentru anul scolar 2013/2014 este de 4,9 milioane de euro. [...Comunicatul de presa integral...]


Comisia Europeana a prezentat un nou instrument comparativ pentru promovarea unor sisteme judiciare eficace in Uniunea Europeana si, prin urmare, pentru consolidarea cresterii economice. „Tabloul de bord european privind sistemele judiciare” va oferi date obiective, fiabile si comparabile privind functionarea sistemelor judiciare din cele 27 de state membre ale UE. Imbunatatirea calitatii, independentei si eficientei sistemelor judiciare face deja parte din procesul de coordonare al politicilor economice UE din cadrul semestrului european, care vizeaza punerea bazelor pentru revenirea la cresterea economica si crearea de locuri de munca.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrarea declaratiei de presa sustinute de vicepresedintele Comisiei Europene, responsabil pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, Viviane REDING...]

* 28 martie 2013
Comisia Europeana a prezentat un pachet de initiative care au drept obiectiv ca sistemele de inregistrare a marcilor din intreaga Uniune Europeana sa devina mai ieftine, mai rapide, mai fiabile si mai previzibile. Reforma propusa ar urma sa aduca imbunatatiri conditiilor care permit intreprinderilor sa inoveze si sa beneficieze de o protectie mai eficace prin marca impotriva contrafacerilor, inclusiv a marfurilor contrafacute aflate in tranzit pe teritoriul UE.
[...Comunicatul de presa integral...]


Comisia Europeana a facut primul pas spre dezvoltarea unui cadru de politica UE pentru 2030 in domeniul combaterii schimbarilor climatice si al energiei. Comisia a adoptat o Carte Verde care lanseaza o consultare publica privind continutul acestui cadru. De asemenea, Comisia a publicat o comunicare consultativa privind viitorul captarii si stocarii dioxidului de carbon (CSC) in Europa, scopul fiind initierea unei dezbateri privind optiunile disponibile pentru asigurarea dezvoltarii oportune a acestei tehnologii. În sfârsit, Comisia a adoptat un raport de evaluare a progresului statelor membre spre indeplinirea obiectivelor lor pentru 2020 privind energia din surse regenerabile, precum si rapoarte privind sustenabilitatea biocombustibililor si a biolichidelor consumate in UE.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrarea conferintei de presa comune sustinute de comisarul european pentru combaterea schimbarilor climatice Connie HEDEGAARD si de comisarul european pentru energie Günther OETTINGER...]

Comisia a propus masuri de transformare a agentiei UE de aplicare a legii (Europol) intr-o agentie mai eficace in colectarea si analizarea informatiilor si in impartatirea acestor analize cu statele membre. Acest lucru va permite agentiei Europol sa furnizeze un sprijin mai concret si mai bine orientat autoritatilor nationale de aplicare a legii in cadrul cooperarii si investigatiilor transfrontaliere. In acelasi timp, propunerea sporeste nivelul de raspundere al Europol fata de Parlamentul European si parlamentele nationale, precum si consolideaza protectia datelor cu caracter personal.
[...Comunicatul de presa integral...]

* 27 martie 2013
In ziua de 26 martie 2013, 12 membrii si voluntari din organizatia GEC Bucovina au participat la simpozionul organizat de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Agentia pentru Protectia Mediului Suceava.
[...mai mult...]

* 26 martie 2013
Comisia Europeana a aprobat o investitie de peste 145 milioane de euro prin intermediul Fondului de Coeziune pentru un proiect de mediu in sud-estul Romaniei, destinat tarmului Marii Negre. Regiunea atrage peste 8 milioane de turisti anual, iar reabilitarea coastei i-ar aduce un plus de atractie, fiind benefica atat pentru companii, cat si pentru locuitorii din zona.
[...Comunicatul de presa integral...]


Comisia Europeana a prezentat doua noi comunicari privind etapele viitoare catre realizarea unei Uniuni Economice si Monetare (UEM) profunde si veritabile. Obiectivul urmarit este sa se consolideze coordonarea politicilor economice si integrarea in zona euro. Aceste comunicari reprezinta concretizarea angajamentelor asumate in proiectul Comisiei Europene pentru o UEM profunda si veritabila, publicat in luna noiembrie a anului trecut, si raspund invitatiilor formulate de Consiliului European de a se intensifica activitatile pe aceste doua fronturi.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrarea anuntului de presa si a sesiunii de intrebari si raspunsuri...]

Uniunea Europeana trebuie sa atraga cercetatori si studenti talentati din afara UE care, prin cunostintele si competentele lor, pot contribui la cresterea economica si competitivitate. Peste 200.000 de studenti si cercetatori din afara UE profita, in fiecare an, de ocazia de a veni temporar in Europa. Totusi, prea multi dintre acestia trebuie sa faca fata unor impedimente birocratice inutile. Normele actuale pentru obtinerea unei vize pentru studenti sau a unui permis de sedere sunt adesea complexe si neclare; procedurile pot fi de lunga durata si variaza considerabil de la un stat membru la altul, iar transferul dintr-un stat membru in altul poate fi foarte dificil sau chiar imposibil. Se reduce astfel posibilitatea tarilor UE de a beneficia de un numar mai mare de persoane talentate, precum si atractivitatea Uniunii drept centru mondial de excelenta.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrarea conferintei de presa comune sustinute de comisarul european pentru afaceri interne Cecilia MALMSTRÖM, Bellarminus KAKPOVI (doctorand din Benin la Université Libre de Bruxelles / ULB) si Fatma ABIDI (studenta din Tunisia la cursurile de Master din cadrul Université Libre de Bruxelles / ULB)...]

Comisia Europeana a adoptat o Carte Verde prin care lanseaza o consultare publica, cu un termen de trei luni, asupra modalitatilor de promovare a furnizarii de finantare pe termen lung, precum si de îmbunatatire si diversificare a sistemului de intermediere financiara pentru investitiile pe termen lung in Europa. Investitiile pe termen lung reprezinta cheltuieli cu sectoarele care consolideaza capacitatea de productie a economiei. Printre aceste sectoare se numara infrastructura din domeniul energiei, transporturilor si comunicatiilor, echipamentele industriale si de servicii, tehnologiile din domeniul schimbarilor climatice si ecoinovarii, precum si educatia si cercetarea-dezvoltarea. Europa se confrunta cu nevoia de investitii de mare anvergura, pe termen lung, care sunt esentiale pentru sprijinirea cresterii economice durabile. Pentru a finanta investitiile pe termen lung, guvernele, intreprinderile si gospodariile populatiei au nevoie de acces la finantare previzibila pe termen lung.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrarea conferintei de presa sustinute de comisarul european pentru piata interna si servicii Michel BARNIER...]

Comisia Europeana a adoptat un document consultativ care lanseaza o dezbatere publica referitoare la cea mai buna modalitate de elaborare a unui nou acord international in domeniul combaterii schimbarilor climatice. Comunicarea consultativa adreseaza intrebari-cheie si invita partile interesate sa-si exprime opiniile cu privire la noul acord, care urmeaza sa fie incheiat pâna la sfarsitul anului 2015 si sa se aplice din 2020.
[...Comunicatul de presa integral...]

Comisia Europeana si Europa Nostra au facut publice numele castigatorilor Premiului Uniunii Europene 2013 pentru patrimoniu cultural / Premiilor Europa Nostra. Cei 30 de castigatori, selectati dintre aproape 200 de proiecte nominalizate, sunt recompensati pentru realizarile lor in patru domenii: conservare, cercetare, contributii exemplare si educarea, formarea si sensibilizarea publicului. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la 16 iunie la Odeon-ul lui Herodes Atticus din Atena, in prezenta dlui Karolos Papoulias, presedintele Greciei, a dnei Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, si a renumitului tenor de talie mondiala Plácido Domingo, presedintele Europa Nostra. Evenimentul este organizat sub patronajul presedintelui Greciei. Dintre cele 30 de proiecte castigatoare, sase vor fi desemnate la Atena ca laureate ale marelui premiu, iar unul dintre castigatori va primi premiul publicului, pe baza unui sondaj on-line realizat de Europa Nostra.
[...Comunicatul de presa integral...]

Treizeci de tineri lideri din mediul de afaceri, cel universitar si din domeniul cercetarii si-au prezentat ideile ingenioase factorilor de decizie politica si conducatorilor de intreprinderi, cu ocazia Forumului Anual pentru Inovare, organizat de Fundatia Institutului European de Inovare si Tehnologie (EIT), care a avut loc in data de 26 martie la Bruxelles. Tinerii profesionisti, antreprenori si studenti si-au impartasit ideile de oportunitati de afaceri in domenii diverse, de la ingrijirea medicala pana la productia de energie si informatii privind piata. Programul Fundatiei EIT pentru tinerii lideri are drept scop descoperirea unei noi generatii de antreprenori talentati care sa poata stimula dezvoltarea inovarii durabile in UE.
[...Comunicatul de presa integral...]

Situatia sociala si a ocuparii fortei de munca in UE a ramas critica in al patrulea trimestru al anului 2012, numarul locurilor de munca fiind in scadere la nivel global, iar rata somajului in crestere, in timp ce situatia financiara a gospodariilor a ramas grava, potrivit celui mai recent buletin trimestrial al Comisiei Europene privind ocuparea fortei de munca si situatia sociala. In anumite state membre, efectele negative ale reducerilor bugetare si ale cresterii impozitelor asupra ocuparii fortei de munca si a nivelului de trai sunt tot mai evidente. Buletinul indica totodata ca imigrarea neta din afara UE a incetinit si ca, in plus, criza a afectat negativ natalitatea.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrarea anuntului de presa si a sesiunii de întrebri si raspunsuri...]

Comisia Europeana a propus noi norme pentru reducerea cu 30% a costului de instalare a internetului de mare viteza. Lucrarile de constructii civile, cum ar fi excavarea drumurilor pentru instalarea fibrei optice, reprezinta pana la 80% din costul instalarii retelelor de mare viteza. Propunerea Comisiei permite intreprinderilor sa economiseasca astfel intre 40 si 60 de miliarde de euro.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrarea conferintei de presa sustinute de vicepresedintele Comisiei Europene, responsabil pentru Agenda Digitala, Neelie KROES...]

Performantele in materie de inovare din UE s-au imbunatatit de la an la an, in ciuda crizei economice care continua, dar discrepantele in materie de inovare intre statele membre sunt si ele in crestere. Acesta este rezultatul tabloului de bord al Uniunii Inovarii, editia 2013, un clasament al tuturor statelor membre UE. In timp ce tarile cele mai inovatoare si-au imbunatatit in continuare performantele, altele au înregistrat o lipsa a progreselor. Clasamentul global din cadrul UE ramane relativ stabil, pe primul loc aflandu-se Suedia, urmata de Germania, Danemarca si Finlanda. Estonia, Lituania si Letonia sunt tarile care si-au imbunatatit cel mai mult performantele fata de anul trecut. Factorii determinanti ai cresterii inovarii in UE includ IMM-urile si comercializarea inovatiilor, alaturi de excelente sisteme de cercetare. Cu toate acestea, diminuarea activitatilor comerciale si a investitiilor in capital de risc din perioada 2008-2012 a influentat negativ performantele in materie de inovare.
[...Comunicatul de presa integral...]
[...Inregistrarea conferintei de presa comune sustinute de vicepresedintele Comisiei Europene, responsabil pentru industrie si antreprenoriat, Antonio TAJANI si de comisarul european pentru cercetare si inovare Máire GEOGHEGAN-QUINN...]

Conform concluziilor Barometrului privind vecinatatea UE, cetatenii din zona vizata de politica europeana de vecinatate au, in general, o parere pozitiva despre relatiilor pe care tara lor le întretine cu Uniunea Europeana. Acest lucru este valabil mai ales in vecinatatea sudica, in care peste jumatate din persoanele intervievate considera ca aceste relatii sunt bune. De fapt, UE proiecteaza o imagine pozitiva pentru cetatenii din cele 16 tari partenere vizate de politica europeana de vecinatate, acestia invocand „drepturile omului” si „solidaritatea” drept caracteristici care reprezinta cel mai bine UE in tarile partenere din vecinatatea estica si sudica. In ceea ce priveste cooperarea dintre tari, cetatenii au considerat ca domeniile cele mai importante au fost „pacea si securitatea”, urmate de „comert” si „drepturile omului”, in vecinatatea sudica, si de „combaterea saraciei” si „drepturile omului”, in randul cetatenilor din vecinatatea estica.
[...Comunicatul de presa integral...]

UE este pregatita sa ratifice Protocolul ONU privind armele de foc, in urma adoptarii de noi norme privind vanzarea, detinerea si transferurile de arme de foc, atat in interiorul, cat si in afara Europei. Comisia Europeana prezinta o propunere in acest sens si, in acelasi timp, subliniaza necesitatea unor actiuni suplimentare. Scopul Protocolului ONU privind armele de foc este de a consolida cooperarea privind combaterea fabricarii si a traficului ilicit de arme de calibru mic, cum ar fi revolverele si pistoalele. Din acest gen de comert, gruparile de criminalitate organizata din intreaga lume obtin aproximativ 180 de milioane de euro pe an.
[...Comunicatul de presa integral...]

Atunci cand se gandesc la tehnologie si antreprenori, cele mai multe persoane se gandesc la Silicon Valley din Statele Unite, insa Comisia Europeana doreste ca tinerii europeni sa se inspire din parcursul antreprenorilor din UE, astfel incât ideile lor remarcabile sa fie puse in practica si sa ramâna in Europa. Cu ajutorul fondatorilor Spotify, Angry Birds, Tuenti, Skype, SeedCamp, HackFwd, London's Tech City si TheNextWeb, Comisia creeaza o platforma pentru antreprenorii de marca, unde acestia îsi spun povestile, impartasesc sursele de inspiratie si frustrarile lor, pentru a atrage atentia tinerilor europeni si decidentilor asupra potentialului carierelor antreprenoriale.
[...Comunicatul de presa integral...]

Comisia Europeana a facut recent plati catre Austria, Danemarca, Finlanda, Italia, Romania, Spania si Suedia din Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEG). Suma totala de 24,2 milioane EUR va ajuta 5.271 de lucratori din aceste tari sa se reincadreze in campul muncii, in urma concedierilor lor dintr-o gama larga de sectoare, printre care cele ale automobilelor, motocicletelor, telefoanelor mobile, produselor metalice, echipamentelor electronice si activitatilor sociale. Comunicatul de presa integral se gase?te în pagina: [...Comunicatul de presa integral...]


Invitatie la cel de al VIII-lea Simpozion international pe probleme de mediu, organizat de catre Facultatea de Geografie si Geologie, Departamentul de Geografie, Colectivul de Geografia mediului din Cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi.
[..Invitatia...]
[..Confirmare participare...]

* 25 martie 2013
Vernisajul expozitiei cu lucrari desen tematic organizat de Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina si Agentia de Protectie a Mediului Suceava, in cadrul proiectului Conservarea biodiversitatii printr-un management integrat al ariilor naturale protejate „Fanetele seculare Ponoare” si „Fanetele seculare Frumoasa”, SMIS-CSNR 36224, cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si Guvernul României.
[..Comunicat de presa...]
[..Desenele copiilor...]
[..Imagini de la vernisajul expozitiei...]
[...Mai mult despre proiect...]

* 22 martie 2013
Comisia lanseaza consultari privind pluralismul si libertatea mijloacelor de informare in masa si independenta autoritatilor de reglementare in domeniul mass-media audiovizuale
Comisia Europeana lanseaza doua consultari publice, care vor fi deschise pâna la 7 iunie 2013 si care oficializeaza o dezbatere initiata ca urmare a unor recomandari formulate în ianuarie 2013 de un grup independent la nivel inalt pentru libertatea si pluralismul mass-media, reunit de Comisie.
[...Comunicatul de presa integral...]


Bugetele pentru invatamant sub presiune in statele membre
Investitiile in educatie au scazut in opt dintre cele 25 de state membre evaluate ca parte a unui studiu al Comisiei Europene privind impactul crizei asupra bugetelor pentru invatamant incepând din 2010. Au fost impuse reduceri de peste 5 % in Grecia, Ungaria, Italia, Lituania si Portugalia, in timp ce in Estonia, Polonia, Spania si Regatul Unit (Scotia) s-au inregistrat scaderi de 1 pana la 5 %. Cu toate acestea, cinci state membre si-au crescut cheltuielile pentru invatamânt cu peste 1 %: Austria, Danemarca, Luxemburg, Malta si Suedia, precum si zona germanofona din Belgia. Germania si Tarile de Jos nu au furnizat date pentru perioada incepând din 2010.
[...Comunicatul de presa integral...]

Dezbaterea privind viitorul Europei: vicepresedintele Reding se intalneste cu cetatenii la Salonic, Grecia
Intrucât dezbaterea cu privire la viitorul Europei si consecintele crizei economice ia amploare, Comisia Europeana se deplaseaza in diferite orase europene pentru a discuta cu cetatenii, ca sa afle care sunt preocuparile si sperantele lor pentru viitor. La 22 martie 2013, vicepresedintele Viviane Reding se va afla la Salonic (Grecia) pentru o dezbatere la care vor participa peste 500 de cetateni.
[...Comunicatul de presa integral...]

Dezbatere asupra viitorului Europei
[...Cetatenii sunt invitati sa se alature la dezbaterea privind viitorul Europei...]
Alatura-te dezbaterii despre Europa, raspunde la intrebarea: ar fi viata ta diferita daca Uniunea Europeana nu ar exista?
[...Alatura-te dezbaterii despre Europa...]

Conditii de munca: statele membre sunt indemnate de Comisie sa puna in aplicare conventia OIM privind personalul casnic
Comisia Europeana a prezentat o propunere de decizie a Consiliului care autorizeaza statele membre sa ratifice Conventia din 2011 a Organizatiei Internationale a Muncii privind munca decenta pentru personalul casnic (conventia nr. 189). Prin ratificarea conventiei OIM, tarile se angajeaza sa asigure conditii echitabile si decente pentru lucratorii casnici, protejând drepturile lor fundamentale legate de munca, prevenind abuzurile si violenta si instituind garantii pentru tinerii care lucreaza ca personal casnic.
[...Comunicatul de presa integral...]

Comisia trimite România in fata Curtii pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei
Comisia Europeana trimite Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei. Pana in prezent, Romania a transpus doar partial directivele in domeniile energiei electrice si gazelor naturale, desi statele membre ar fi trebuit deja sa transpuna integral aceste directive pâna la 3 martie 2011.
[...Comunicatul de presa integral...]

* 21 martie 2013
CONFERINTA DE LANSARE A CAMPANIEI „PNDR vine in satul tau”, in judetul Suceava.
Federatia Patronala IMM din judetul Suceava va adreseaza invitatia de a participa la evenimentul judetean de lansare a Caravanei de informare privind fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii si a satului românesc – PNDR VINE IN SATUL TAU, in judetul Suceava.
Evenimentul va avea loc Luni 25 martie 2013, ora 11:00, in localitatea Gura Humorului,la Muzeul Obiceiurilor Populare (Piata Republicii nr.2). In cadrul evenimentului, vor fi prezentate detalii privind implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala, precum si derularea in peste 3200 de localitati a celei mai ample campanii de informare a fermierilor, a investitorilor si a autoritatilor locale care au beneficiat sau pot beneficia de fondurile europene acordate pentru dezvoltarea rurala.
Conferinta judeteana a campaniei APDRP – Caravana fondurilor europene pentru satul romanesc - va promova noile activitati de informare si educare destinate publicului tinta al PNDR, catre partenerii de la toate nivelurile decizionale, precum si catre publicul larg.
De asemenea, participantii vor putea vizita rulota expozitionala si vor putea oferi sugestii de imbunatatire a mijloacelor de informare destinate beneficiarilor si partenerilor de la nivelurile central si local.
Campania „PNDR vine in satul tau” este finantata prin Masura 511.A (Asistenta Tehnica) a Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 – 2013 (PNDR). Campania are in vedere acordarea informatiilor specifice derularii fondurilor europene acordate prin PNDR. In acelasi timp, se urmareste crearea unui climat de incredere, prin prezentarea unor proiecte de succes, astfel incat sa se asigure un impact pozitiv al receptarii informatiilor. Scopul final este cresterea indicelui de absorbtie corecta a fondurilor nerambursabile acordate prin PNDR. [...mai multe...]

* 18 martie 2013
Ce doresc sucevenii sa afle despre si din Europa
Centrul de Informare EUROPE DIRECT – ”Bucovina” Suceava, care functioneaza incepând cu 1 ianuarie a acestui an in municipiul Suceava, acorda informatii si raspunsuri la întrebarile privind Uniunea Europeana pe care cetatenii le adreseaza direct,prin e-mail sau telefon.
Pornind de la faptul ca un Centru EUROPE DIRECT fara vizitatori este ca o biblioteca fara cititori, echipa Europe Direct Suceava duce o campanie continua de promovare a misiunii Centrului in interesul sucevenilor. Daca in luna ianuarie numarul vizitatorilor centrului a fost foarte scazut (17), s-a constatat o crestere in luna februarie (80) si cu siguranta ca pana la sfarsitul lunii martie numarul va depasi cu mult 100 de vizitatori efectivi sau virtuali.
Principalele domenii de interes ale celor care au vizitat Centrul sunt: finantarile europene active; marketingul institutiilor publice si a turismului in Europa; politicile Uniunii Europene; accesarea fondurilor structurale; ecologie peisagistica si protectia mediului; arhitectura, grafica si reprezentarea formelor si metodelor traditionale; cultura, arta; proiecte cu tematica artistica; fotografie; colaborare transfrontaliera, protectia naturii si reciclarea ecologica; amenajarea spatiilor verzi; cum se poate cauta un loc de munca in Uniunea Europeana.
Un segment aparte il constitue intrebarile si solicitarile de informatii ale elevilor si cadrelor didactice: activitati si concursuri la care pot participa elevii si studentii suceveni; implicarea copiilor in actiuni de voluntariat, cu acordarea unor diplome recunoscute la nivel european; proiecte pentru invatare non-formala; proiecte la care pot participa cadrele didactice; realizarea de proiecte privind cetatenia activa, cu implicarea elevilor din scolile sucevene; educatia elevilor privind mediul, drepturile copilului. Au fost si intrebari punctuale, de exemplu, proiectele pe care le-ar putea accesa un tanar psiholog roman sau care sa reflecte traditiile ancestrale ale satului românesc.
Reprezentantii Centrului de Informare EUROPE DIRECT – ”Bucovina” Suceava raspund la intrebarile adresate de cetateni, direct sau prin e-mail. Raspunsul la intrebarile cetatenilor se formuleaza de catre echipa Centrului sucevean sau prin consultarea larga a retelei europene.


Lansarea oficiala a noii retele de centre Europe Direct in Uniunea Europeana
Doamna Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene, si domnul Othmar Karas, vicepresedinte al Parlamentului European, au lansat la Bruxelles noua generatie de centre de informare Europe Direct. Noua retea va oferi cetatenilor mai multe posibilitati de a obtine informatii si sfaturi practice referitoare la exercitarea drepturilor lor in Uniunea Europeana. In prezent, in Uniunea Europeana sunt 500 de astfel de centre, pentru cele circa 500 de milioane de cetateni ai Uniunii. Croatia va adera la retea mai târziu, in cursul acestui an. Anuntul a fost facut cu ocazia intalnirii reprezentantilor acestor centre, in cadrul reuniunii generale anuale a Retelei Europe Direct.
[...Comunicatul de presa integral...]

* 15 martie 2013
In data de 14 martie 2013, a avut loc lansarea oficiala a Centrului de Informare Europe Direct – “Bucovina” Suceava. Invitatii au participat la o prezentare a obiectivelor si misiunii Centrului, precum si la discutiile privind actiunile desfasurate si cele prevazute a se realiza pâna la sfârsitul anului 2013. La acest eveniment au participat peste 50 de persoane, reprezentanti ai presei sucevene, Consulatului General al României la Cernauti, institutiilor publice (Consiliul Judetean Suceava, Agentia pentru Protectia Mediului, Directia de Sanatate Publica, Primaria municipiului Suceava), ai mediului de afaceri, invatamântului preuniversitar si universitar (scoli, colegii, Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava), organizatiilor neguvernamentale (Biroul Regional de Cooperare Transfrontaliera Suceava, Patronatul IMM-urilor din judetul Suceava, Federatia Patronala IMM). Au mai fost prezenti elevi si studenti, voluntari ai Asociatiei GEC Bucovina. Participantii si-au afirmat interesul pentru activitatile Centrului, exprimându-si dorinta de a primi în mod curent informatiile transmise prin reteaua Centrelor de Informare Europe Direct, dar si prin mijloacele de comunicare sociala. Totodata, si-au exprimat multumirea ca in municipiul Suceava exista un cadru organizat prin care cetatenii pot comunica si intra in dialog cu reteaua Europe Direct si institutiile Uniunii Europene.
[..Imagini din timpul evenimentului...]
[...Comunicatul de presa...]
[...Arhiva cu imagini de la eveniment...]

* 10 martie 2013
S-a lansat Concursul de desen tematic pentru copii, de ZIUA EUROPEI "DESENUL MEU PENTRU EUROPA".
[..Copii pregatesc lucrarile pentru concurs...]
[..Desenele copiilor...]
[..Regulamentul concursului...]

* 8 martie 2013
Centrul de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava, având ca structura – gazda Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare - GEC Bucovina Suceava, va invita sa participati la evenimentul de lansare a Centrului. Functionarea Centrului de Informare EUROPE DIRECT – “Bucovina” Suceava este finantata de catre Comisia Europeana, prin Reprezentanta Comisiei Europene în România, pentru perioada 2013 – 2017.
Evenimentul va avea loc în ziua de 14 martie 2013, începând cu orele 12,00, la sediul Centrului de Informare EUROPE DIRECT – (CIED) “Bucovina” din Suceava, str. Nicolae Balcescu nr.1, parter, curtea interioara.
[...Invitatia si datele de contact ale organizatorilor...]

* 5 martie 2013
Planul de activitati pentru luna martie 2013 al Centrului de Informare EUROPE DIRECT BUCOVINA Suceava.
[...Planul de activitate pentru luna martie 2013...]

* 4 martie 2013
Pornind de la semnificatia si amploarea Carnavalului de la Venetia, Centrul de Informare Europe Direct – „Bucovina” Suceava pe data de 9 februarie 2013 a lansat concursul de desene "HAI LA CARNAVAL ! ".
Desenele realizate de copiii cu vârste cuprinse între 4 si 13 ani, au fost transmise comitetului de jurizare, desene care au încercat sa redea atmosfera acestui carnaval, cunoscut de cei mai multi copiii din carti, de la posturile de televiziune sau navigând pe internet.
[..Imagini din timpul lucrului la desenele pentru concurs...]
[..Copiii isi prezinta desenele...]
[..Desenele copiilor...]
[..Copiii sunt premiati...]
[...Mai mult despre Centrul de Informare EUROPE DIRECT BUCOVINA Suceava...]

* 27 februarie 2013
Asociatia GEC Bucovina Suceava, structura - gazda a Centrului de Informare Europe Direct - "Bucovina" Suceava a colaborat de-a lungul anilor cu asociatii culturale sau de protectia mediului din Ucraina si Republica Moldova.
Iurie Levcic, reprezentantul Centrului Bucovinean de Arta pentru conservarea si promovarea culturii traditionale Cernauti a realizat, în cadrul unui proiect transfrontalier, o întâlnire cu jurnalisti din Ucraina, Republica Moldova si România în judetul Suceava. În cadrul programului lor de lucru care s-a desfasurat timp de o saptamâna, jurnalistii si-au exprimat dorinta de a vizita Centrul de Informare Europe Direct – "Bucovina" Suceava. Desi este un centru nou înfiintat si înca putin cunoscut cetatenilor, aceasta vizita ne-a onorat. Dupa prezentarea centrului, a obiectivelor si a misiunii sale, jurnalistii au dorit sa cunoasca si au pus întrebari legate de finantari europene, proiecte transfrontaliere, management de proiecte si integrare europeana etc. Cei 25 de jurnalisti care ne-au vizitat centrul reprezentau Radio "Ucraina International", ziarul "Cuvântul Adevarului" Noua Sulita - Cernauti, Revista "Intersectii", Ziarul Ucrainean, TV Cernauti, Ziarul "Ucraina maloda" din Kiev, gazeta ”La Banca”, Universitatea de Stat din Moldova - Voxpublika, Radio Constanta, Televiziunea nationala de turism TRAVEL MIX etc.
. [..Imagini din timpul actiunii...]

* 21 februarie 2013
Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina a obtinut diploma pentru participarea si activitatea desfasurata in cadrul proiectului "Colectia de Zambete", organizat de Asociatia Forumul Bucovinenilor de Pretutindeni. [...Diploma...]

* 08 februarie 2013
Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina, titulara a „Planului de management al sitului Natura 2000 - Fanetele seculare Frumoasa”, judetul Suceava, respectiv „Planului de management al sitului Natura 2000 - Fânetele seculare Ponoare”, judetul Suceava, anunta publicul interesat ca in Comitetul Special Constituit, intrunit in data de 25.01.2013, s-a luat decizia ca planurile sa fie supuse adoptarii fara evaluare de mediu, prin procedura simplificata, fara aviz de mediu. Informatiile si observatiile privind potentialul impact asupra mediului al planului propus pot fi consultate si primite la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava, str. Bistritei, nr. 1A, în termen de 10 zile.

* 26 ianuarie 2013
Va invitam sa participati la concursul de desene pentru elevi cu tematica "Valoarea serviciilor ecosistemelor din ariile naturale protejate Fanetele seculare Ponoare (comuna Bosanci) si Fanetele seculare Frumoasa (comuna Moara) judetul Suceava".
Concursul se adreseaza elevilor din clasele I- VIII, scolile din comunele Bosanci, Moara si din municipiul Suceava.
Data limita de primire a lucrarilor: 1 martie 2013.
Vernisajul expozitiei cu lucrarile selectate: 22 martie 2013 (ziua mondiala a Apei), la sediul APM Suceava.
Anuntarea castigatorilor: 22 mai 2013 (ziua mondiala a Biodiversitatii).
Expozitia va fi deschisa pana la data de: 5 iunie 2013 (ziua mondiala a Mediului).

Persoana de contact: Beatrice Stefanescu (0230 523810, e-mail: gecbucovina@rdslink.ro ).
Regulamentul concursului este atasat. [...Regulamentul concursului de creatie...]

* 25 ianuarie 2013
Planurile de management ale siturilor Natura 2000 - Fanetele seculare Frumoasa si Fanetele seculare Ponoare sunt publicate pe site pentru a fi supuse consultarii publice.
Planul de management al sitului Natura 2000 "Fanetele seculare Frumoasa" realizat in cadrul proiectului „Conservarea biodiversitatii printr-un management integrat al ariilor naturale protejate Fânetele seculare Ponoare si Fânetele seculare Frumoasa”, SMIS-CSNR 36224, proiect finantat prin Programul POS Mediu.
[...Planul de management...] [...Reteaua hidrografica...] [...Drumuri si case...]
Planul de management al sitului Natura 2000 "Fanetele seculare Ponoare" realizat in cadrul proiectului „Conservarea biodiversitatii printr-un management integrat al ariilor naturale protejate Fânetele seculare Ponoare si Fânetele seculare Frumoasa”, SMIS-CSNR 36224, proiect finantat prin Programul POS Mediu.
[...Planul de management...] [...Reteaua hidrografica...] [...Drumuri si case...]

* 24 ianuarie 2013
Incepând cu luna ianuarie 2013, in municipiul Suceava functioneaza un Centru de informare EUROPE DIRECT. In cadrul competitiei de proiecte organizate anul trecut, Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti a selectat structurile gazda pentru centrele EUROPE DIRECT care vor functiona în perioada 2013-2017. Pentru prima data a fost selectat si municipiul Suceava, iar structura gazda este Asociatia ”Grupul Ecologic de Colaborare - GEC Bucovina”.
[...mai multe...]
[...Galerie foto sedinta echipa implicata in functionarea Centrului de Informare EUROPE DIRECT-BUCOVINA Suceava...]

* 17 ianuarie 2013
Asociatia „Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina”, titulara a proiectului „Conservarea biodiversitatii printr-un management integrat al ariilor naturale protejate Fânetele seculare Ponoare si Fânetele seculare Frumoasa”, SMIS-CSNR 36224, proiect finantat prin Programul POS Mediu, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de obtinere a avizului de mediu pentru Planurile de management ale celor doua arii naturale protejate. Informatiile si observatiile privind potentialul impact asupra mediului pot fi consultate si primite la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava, str. Bistritei, nr. 1A.

* 10 ianuarie 2013
Pe data de 13 ianuarie 2013 se incheie proiectul “EVUE Mijloace de transport electrice in zonele urbane din Europa”, care s-a derulat in perioada 25 noiembrie 2009-13 ianuarie 2013. In cadrul acestui proiect Asociatia GEC Bucovina face parte din Grupul Local de Sprijin.
In link-urile atasate puteti gasi mai multe detalii despre proiect:
[...http://www.primariasv.ro/portal/suceava/portal.nsf/AllByUNID/00006CD2?OpenDocument...] [...http://urbact.eu/en/documents-and-resources/documents/...]

* 04 ianuarie 2013
Asociatia Forumul Bucovinenilor de Pretutindeni (F.B.P.) doreste sa va informeze in legatura cu proiectului intitulat „Colectia de zambete” derulat in preajma Sarbatorilor de Iarna in judetul Suceava. In link-urile atasate puteti gasi mai multe detalii despre proiect:
[...http://www.facebook.com/media/set/?set=a.463769357021235.109843.239006842830822&type=1...] [...http://www.facebook.com/media/set/?set=a.453994301332074.107962.239006842830822&type=3...]
Membrii F.B.P. au fost pusi pe lucruri marete si sustinuti de oameni marinimosi:
- elevii scolilor din: Calinesti Cuparenco, Serbauti, Ipotesti, Scoala nr. 1 Suceava, Românesti, Granicesti, Bosanci si Patrauti;
- Universitatea Stefan cel Mare Suceava;
- Grupul Scolar Dumbraveni;
- organizatii nonguvernamentale partenere: Ordinul Voluntarilor si Grupul Ecologic „Bucovina”;
Forumul Bucovinenilor de Pretutindeni a reusit în perioada 1-21 decembrie sa acumuleze donatii din unsprezece locatii. Donatiile au fost reprezentate de hainute, jucarii, carti, dulciuri, rechizite si alte materiale didactice si produse alimentare, produse destinate cu precadere copiilor proveniti din cadrul familiilor cu venituri precare, destramate din judetul Suceava. Asadar în data de 23.12.2012 s-a desfasurat faza a II- a proiectului „Colectia de zâmbete” in care cei mai empatici si proactive elevi din unitatile de învatamânt partenere, coordonati de presedintele Forumului Bucovinenilor de Pretutindeni Hreniuc Tudor si alti membrii din cadrul organizatiei, deghizati in personaje ale sarbatorilor de iarna au batut la usile familiilor pentru a aduce sarbatoarea in casele celor nevoiasi. Colectionarii zambetelor au colindat mai multe case din satele: Romanesti, Granicesti, Gura Solcii, Slobozia, Calafindesti si Serbauti unde au incercat sa redea tinerilor speranta intr-un viitor mai prosper si in certitudinea ca Mos Craciun exista la peste 200 de copii. Forumul Bucovinenilor de Pretutindeni se declara pe deplin multumit de gradul de implicare al unitatilor scolare din judetul Suceava, al Universitatii Suceava, al ONG-urilor Ordinul Voluntarilor si Grupul Ecologic de Colaborare „Bucovina”, cat si al Grupului Scolar Dumbraveni. Gratie celor enumerati in paragraful anterior am indeplinit atat obiective tangibile, adica oferirea darurilor pentru cei mici, cat si cele intangibile – promovarea culturii binelui care lipseste uneori din cauza multitudinii de factori de origine economica, politica, sociala, cat si a goanei dupa avutie si putere. Proiectul nu se opreste aici! In primele zile ale noului an, vom derula faza a III- a proiectului „Colectia de zambete”, in care vom incerca sa le oferim altor copii din alte localitati sansa de a se bucura de darurile oferite de parteneri. Cu aceasta ocazie va invitam sa le oferiti micilor copii donatii in hainute, carti, rechizite, jucarii, dulciuri, in oricare locatie partenera FBP.
[...mai multe...]

* 17 decembrie 2012
Asociatia „Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina”, titulara a proiectului „Conservarea biodiversitatii printr-un management integrat al ariilor naturale protejate Fanetele seculare Ponoare si Fanetele seculare Frumoasa”, SMIS-CSNR 36224, proiect finantat prin Programul POS Mediu, anunta publicul interesat asupra depunerii solicitarii de obtinere a avizului de mediu pentru proiectul sus mentionat. Informatiile si observatiile privind potentialul impact asupra mediului pot fi consultate si primite la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava, str. Bistritei, nr. 1A.

* 17 noiembrie 2012
A debutat proiectul „Un click pentru viitor” finantat de Asociatia Ateliere fara Frontiere. Proiectul propune asigurarea dotarii cu echipamente IT&C a centrului de instruire al GEC Bucovina, in vederea pregatirii in domeniul informaticii a 20 de elevi asistati social, aflati in Centrele de Plasament din judetul Suceava. Elevii asistati social vor beneficia de ore gratuite de informatica si comunicare, in cadrul Centrului de instruire al Asociatiei GEC Bucovina. Finalizarea programului de instruire va consta in obtinerea certificatului ECDL, echivalat cu examenul de competente digitale la bacalaureat. Pregatirea elevilor va fi asigurata de catre voluntari specializati in domeniu. [...imagini...]

* 05 noiembrie 2012
În data de 29 octombrie 2012, începând cu ora 11,00, s-a desfasurat în comuna Bosanci, judetul Suceava, Masa rotunda “Masuri pentru conservarea biodiversitatii fânetelor seculare Ponoare si Frumoasa, din proximitatea municipiului Suceava”.
Manifestarea a fost organizata în cadrul proiectului „Conservarea biodiversitatii printr-un management integrat al ariilor naturale protejate Fânetele seculare Ponoare si Fânetele seculare Frumoasa”, SMIS-CSNR 36224, proiect finantat prin Programul POS Mediu, axa prioritara 4: Sector protectia naturii, cofinantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala. [...Raport manifestare Bosanci 29 octombrie 2012...]
În data de 30 octombrie 2012, începând cu ora 11,00, s-a desfasurat în comuna Moara, judetul Suceava, Masa rotunda “Masuri pentru conservarea biodiversitatii fânetelor seculare Ponoare si Frumoasa, din proximitatea municipiului Suceava”.
Manifestarea a fost organizata în cadrul proiectului „Conservarea biodiversitatii printr-un management integrat al ariilor naturale protejate Fânetele seculare Ponoare si Fânetele seculare Frumoasa”, SMIS-CSNR 36224, proiect finantat prin Programul POS Mediu, axa prioritara 4: Sector protectia naturii, cofinantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala. [...Raport manifestare Moara 30 octombrie 2012...]

* 30 august 2012
Se convoaca Adunarea Generala a membrilor GEC Bucovina in ziua de 22 septembrie 2012, ora 10.00, la sediul Asociatiei din Suceava, str. Nicolae Balcescu nr.1, parter. In situatia in care prezenta nu este statutara la prima convocare, Adunarea Generala se va tine incepând cu ora 11.00, la aceeasi adresa.

* 10 iulie 2012
Mobilier si echipamente second hand pentru valorificare. [...mai mult...]

* 25 iunie 2012
Buletin Electronic nr. 2 / 2012. Buletin Electronic publicat de Secretariatul Tehnic Comun al Programului Opeartional Comun Romania - Ucraina - Republica Moldova 2007 - 2013, Program finantat de Uniunea Europeana prin Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat. [...Buletin Electronic nr. 2 / 2012...]

* 23 iunie 2012
In data de 22 iunie 2012 s-a desfasurat marsul tinerilor ecologisti de la Scoala cu clasele I - VIII din Moara Nica. Actiunea a fost organizata în cadrul proiectului „Conservarea biodiversitatii printr-un management integrat al ariilor naturale protejate Fânetele seculare Ponoare si Fânetele seculare Frumoasa”, SMIS-CSNR 36224, proiect finantat prin Programul POS Mediu, axa prioritara 4: Sector protectia naturii, cofinantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala. [...mai mult...] [...Galerie foto mars Moara...]

* 27 mai 2012
În data de 26 mai 2012 a avut loc marsul tinerilor ecologisti de la Eco-Scoala cu clasele I – VIII din comuna Bosanci, pentru promovarea valorii ecosistemului din situl „Fânetele seculare Ponoare”. Manifestarea a avut loc în cadrul proiectului „Conservarea biodiversitatii printr-un management integrat al ariilor naturale protejate Fânetele seculare Ponoare si Fânetele seculare Frumoasa”, SMIS-CSNR 36224, proiect finantat prin Programul POS Mediu, Axa prioritara 4 – Sector protectia naturii, cofinantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala. [...Galerie foto mars Bosanci...]

* 23 mai 2012
Clarificari - referitor la cererea de depunere oferte nr 1662 / 19.05.2012, privind atribuirea contractului de „Servicii de elaborare a planurilor, strategiilor si a masurilor de management al ariilor naturale protejate si alte activitasi conexe” (studii de mediu), CPV 90711500-9. [...Clarificari...]

* 19 mai 2012
Reluare licitatie - in vederea implementarii proiectului „Conservarea biodiversitatii printr-un management integrat al ariilor naturale protejate „Fanetele seculare Ponoare” si „Fanetele seculare Frumoasa”, cod SMIS – CSNR 36224, finantat în cadrul POS Mediu, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare – GEC BUCOVINA, achizitie servicii de elaborare a planurilor, strategiilor si a masurilor de management al ariilor naturale protejate si alte activitati conexe (studii de mediu) cod CPV 90711500-9
[...Anunt reluare licitatie...] [...Fisa de date a achizitiei revizuita...] [...Caietul de sarcini revizuit...] [...Formulare...] [...Contract...]

* 3 mai 2012
Invitatie - in vederea implementarii proiectului „Conservarea biodiversitatii printr-un management integrat al ariilor naturale protejate „Fanetele seculare Ponoare” si „Fanetele seculare Frumoasa”, cod SMIS – CSNR 36224, finantat în cadrul POS Mediu, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare – GEC BUCOVINA, urmeaza sa achizitioneze servicii de elaborare a planurilor, strategiilor si a masurilor de management al ariilor naturale protejate si alte activitati conexe (studii de mediu) cod CPV 90711500-9
[...Invitatia de participare...] [...Fisa de date a achizitiei...] [...Caietul de sarcini...] [...Formulare...] [...Contract...] [Erata anunt licitatie Studii]

* 24 aprilie 2012
GEC Bucovina organizeaza o noua serie de cursuri de Gestiunea Deseurilor.
Atasat anuntul si Formularul de inscriere.
Termen limita pentru inscriere: 9 mai 2012.
[...Invitatia de participare...] [...Formularul de inregistrare...]  

* 19 ianuarie 2012
In zilele de 25 ianuarie (orele 14,00 - 19,00) si 26 ianuarie (orele 9,00 - 15.00), la Complex "Continental", Sala de conferinte, vor avea loc manifestarile EcoFORUM, organizate in cadrul proiectului "Gândeste Verde"(Modele de aplicare a Agendei Locale 21 în contextul transfrontalier Romania – Ucraina – Republica Moldova), MIS ETC CODE: 736.
[...Invitatie...] [...Agenda...]

* 11 ianuarie 2012
In data de 11 ianuarie 2012 am primit la sediul organizatiei noastre hartie colorata de la firma SC Egger Romania SRL.
Scolile si gradinitele din judet pot veni pentru a prelua aceasta hartie necesara in proiectele scolare.
Va reamintim ca hartia este sub forma unor suluri de 2 m si necesita mijloace de transport corespunzatoare.
[...galerie foto hartie...]

* 22 decembrie 2011
Astazi un grup de voluntari au vestit apropierea marelui praznic al Nasterii Mantuitorului prin colinde acompaniate de chitara.
[...mai mult...]

* 9 decembrie 2011
GEC Bucovina impreuna cu membrii grupului tinta constituit in vederea implementarii proiectului "Think Green" / "Gandeste Verde - Modele de aplicare a Agendei locale 21, in context transfrontalier Romania - Ucraina - Republica Moldova" s-au deplasat in zilele 7-8 decembrie 2011 in Cernauti, Ucraina unde au participat la o sesiune de instruire si o manifestare ECOFORUM organizata de partenerii din Ucraina(Asociatia neguvernamentala "Bukvitsa").
Au mai participat: partenerii Universitatea "Stefan cel Mare", Organizatia obsteasca "TIC-INFO" Drochia si deasemeni grupurile tinta din Republica Moldova si Ucraina, reprezentanti ai institutiilor publice si societatii civile din Ucraina.
[...Galerie Foto...]

* 25 noiembrie 2011
In zilele 23-24 noiembrie 2011 echipa GEC Bucovina impreuna cu membrii grupului tinta constituit in vederea implementarii proiectului "Think Green" / "Gandeste Verde - Modele de aplicare a Agendei locale 21, in context transfrontalier Romania - Ucraina - Republica Moldova" s-au deplasat la Drochia, Republica Moldova unde au participat la o sesiune de instruire si o manifestare ECOFORUM organizata de partenerii din Republica Moldova (Asociatia Obsteasca "TIC-INFO").
Au mai participat: partenerii Universitatea "Stefan cel Mare", Organizatia neguvernamentala Bukvitsa Cernauti si deasemeni grupurile tinta din Ucraina si Republica Moldova, reprezentanti ai institutiilor publice si societatii civile din Republica Moldova.
[...Galerie Foto...]

* 10 noiembrie 2011
Grupul Ecologic de Cooperare GEC Bucovina Suceava in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Suceava implementeaza in perioada 20 octombrie 2011 – 19 iunie 2013 proiectul „PULSATILLA - Conservarea biodiversitatii printr-un management integrat al ariilor naturale protejate "Fânetele seculare Ponoare" si "Fânetele seculare Frumoasa" contract 134321/20.10.2011, SMIS-CSNR 36224”
Proiectul in valoare de 458.230 Lei este finantat de Uniunea Europeana si co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) in cadrul Programului Operational Sectorial "MEDIU", Axa prioritara 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii, Domeniul de interventie – Dezvoltarea infrastructurii si a planurilor de management pentru protejarea biodiversitatii si retelei Natura 2000.
Obiectivul principal al proiectului vizeaza dezvoltarea durabila, protectia si conservarea diversitatii biologice în ariile naturale protejate "Fânetele seculare Ponoare" si "Fânetele seculare Frumoasa" prin asigurarea unui management integrat al acestora.

* 24 octombrie 2011
GEC Bucovina in calitate de membru al EEB Romania (Biroul European de Mediu) a participat reprezentata de Ciprian Olariu si Adriana Crismar in perioada 21-22 Octombrie 2011 la Conferinta anuala EEB cu titlul "Resource Efficiency or Bust: Toward a Smarter, Greener and Fairer Economy" ce a fost organizata in Bruxelles, Belgia.
[...galerie foto...]

* 29 septembrie 2011
Incepand cu data de 20.09.2011, voluntari ai Grupului Ecologic de Colaborare GEC Bucovina au organizat in cadrul proiectului ECOREG, preluarea de la delegatul companiei EGGER Romania a hartiei rebut tehnologic si livrarea acesteia catre eco-scoli si eco-gradinite. Hartia va fi utilizata in cadrul unor programe scolare cu caracter educativ. Proiectul ECOREG, finantat prin programul LIFE+ al Comisiei Europene, si-a propus sa incerce sa replice intelepciunea naturii si in sistemul economic: ceea ce prisoseste cuiva poate deveni o resursa esentiala pentru dezvoltarea altcuiva. Astfel, cei doi devin parteneri intr-o relatie simbiotica, se dezvolta, progreseaza impreuna, prin cooperare, nu prin confruntare.
[...galerie foto...]

* 23 septembrie 2011
In data de 22 septembrie 2011, la Muzeul de Stiinte ale Naturii Suceava, a avut loc Conferinta de final de proiect: "Aplicarea principiilor industriale in dezvoltarea regionala", proiect finantat prin Programul LIFE+ si al Uniunii Europene. S-a avut in vedere diseminarea rezultatelor finale ale proiectului ECOREG si informarea unui numar cat mai mare de persoane de ar putea fi implicate in viitoarele retele de unitati economice si sociale, bazate pe principiul simbiozei industriale.
[...galerie foto...]

* 19 septembrie 2011
În perioada 12-16 septembrie 2011, membrii echipei proiectului ECOREG (GEC Bucovina, ECOIND si Ministerul Mediului si Padurilor) împreuna cu reprezentantii companiilor EGGER România, ROMANEL, CALCARUL, TERMICA S.A. s-au deplasat în Marea Britanie, Birmingham. Au fost organizate workshop-uri, vizionarea expozitiei internationale RWM Exhibition (management deseuri) si vizite la doua situri de succes în programul NISP al Marii Britanii, în scopul identificarii practicilor usor transferabile catre întreprinderile românesti participante la proiectul ECOREG.
[...galerie foto...]

* 19 septembrie 2011
Membrii Grupului Ecologic de Colaborare GEC Bucovina au participat în perioada 17-18 septembrie la Târgul Economiei Sociale - ONGFest 2011 din orasele Bacau si Iasi având drept scop promovarea organizatiei si a activitatilor derulate în cadrul acesteia pâna în prezent.
[...galerie foto...]

6 septembrie 2011
Proiectul "Gândeste Verde - Modele de aplicare a Agendei Locale 21 în context transfrontalier Romania – Ucraina – Republica Moldova" (t.o. "THINK GREEN " – Models of Application for the Local Agenda 21 in the Romania – Ukraine– Republic of Moldova cross-border context), a fost apreciat de catre Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Suceava pentru granita România-Ucraina si a fost inclus în categoria proiectelor de succes.
[...buletin electronic...]

* 31 august 2011
In perioada 29 - 31 august 2011, voluntarul GEC Bucovina, Ciprian Olariu, a participat la Universitatea de vara URBACT din Cracovia, Polonia. Evenimentul a fost organizat in cadrul programului URBACT si s-a adresat membrilor Grupurilor Locale de Sprijin din cadrul tuturor proiectelor URBACT. GEC Bucovina face parte din Grupul Local de Sprijin in cadrul proiectului URBACT - EVUE.
[...galerie foto...]

* 29 august 2011
Vino alaturi de noi la ONGFest! In perioada 9 septembrie – 16 octombrie, vor avea loc 10 evenimente, in 10 orase din tara. Economia sociala, voluntariatul si spiritul civic sunt principalele teme care vor fi abordate in cadrul festivalului. Intre 29 iunie – 31 iulie, organizatiile sunt invitate sa se inscrie la eveniment.
Festivalul va avea loc in Bucuresti, Iasi, Bacau, Miercurea-Ciuc, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Timisoara, Craiova si Constanta.
Conceptul mizeaza in egala masura pe componenta de spectacol stradal, concert, festival dar si pe interesul si pe networking si implicarea cetatenilor. Se doreste activarea spiritului civic si determinarea membrilor comunitatilor locale de a se implica in solutionarea problemelor de ordin social.
In acest mod, este facilitata dezvoltarea parteneriatelor intre ONG-uri, institutii publice si companii.
[Detalii eveniment ONGFest]

* 24 august 2011
In data de 23.08.2011 a avut loc competitia de fotbal intre centrele de tip familiar din judetul Suceava. Evenimentul s-a desfasurat in Gura Humorului, iar ca echipe participante au fost: Gura Humorului, Suceava, Solca si Falticeni. Concursul de fotbal a fost organizat de "Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului" - Suceava. Meciurile au fost arbitrate de tanarul Ciocan Silviu, voluntar al Grupului Ecologic de Colaborare "Bucovina". Dupa decizia arbitrului, participantele au ocupat locurile: Falticeni (locul I), Gura Humorului ( locul II), Solca ( locul III) si Suceava (locul IV). [...mai mult...]

* 5 august 2011
In perioada 25 – 31 iulie 2011, trei voluntari ai organizatiei GEC Bucovina si ai Comisariatului Regional de Mediu Suceava au participat la "Tabara de ecologie" organizata pentru voluntarii ecologisti de mediu, de catre Asociatia pentru Integrare Sociala si Protectia Mediului [...FEED - BACK...]

* 1 august 2011
Licitatie servicii transport persoane proiect "Think Green" / "Gandeste Verde - Modele de aplicare a Agendei locale 21, in context transfrontalier Romania - Ucraina - Republica Moldova". [...anunt...] [...caiet de sarcini...]

* 25 iulie 2011
Sambata, 23 iulie, a avut loc la Suceava, sedinta de lansare a proiectului "Think Green" / "Gandeste Verde (numele scurt este, desigur, o alegorie) - Modele de aplicare a Agendei locale 21, in context transfrontalier Romania - Ucraina - Republica Moldova". [... mai mult ...] [... comunicat de presa...]

* 22 iulie 2011
GEC Bucovina lanseaza sambata, 23 iulie 2011, proiectul "THINK GREEN"/"Gandeste Verde" - Models of Application for the Local Agenda 21 in the Romania - Ukraine - Republic of Moldova cross-border context / Modele de aplicare a Agendei Locale 21 în context transfrontalier România - Ucraina - Republica Moldova", MIS ETS Code 736
[... Galerie Foto ...] [...Prezentare proiect Think Green (limba romana)...]   [...Prezentare proiect Think Green (limba engleza)...] [...Prezentare proiect Think Green (limba ucraineana)...]

* 18 iulie 2011
GEC Bucovina lanseaza sambata, 23 iulie 2011, proiectul "THINK GREEN"/"Gandeste Verde" - Models of Application for the Local Agenda 21 in the Romania - Ukraine - Republic of Moldova cross-border context / Modele de aplicare a Agendei Locale 21 în context transfrontalier România - Ucraina - Republica Moldova", MIS ETS Code 736
[... invitatie ...]

* 20 Mai 2011
Autoritatea Comuna de Management Si Secretariatul Tehnic Comun al Programului Operational Comun România-Ucraiana-Republica Moldova 2007-2013 vor organiza doua Forumuri de parteneriat, pentru a facilita identificarea de parteneriate între organizatiile din aria eligibila a programului, în contextul urmatorului apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului Ro-Ua-Md.
In vedrea selectiei participantilor la unul dintre aceste forumuri, trebuie sa completati chestionarul de înregistrare, disponibil pe pagina web a programului sau accesand linkul de mai jos si sa-l transmiteti prin email la urmatoarele adrese: lorena.popescu@brctiasi.ro si adriana.nicula@brctsuceava.ro pâna la data de 31 mai 2011.
[...mai mult...]    [...descarca chestionar...]

GEC Bucovina a participat la evaluarea "Eco-Scoala" a Grupului Scolar Dumbraveni din data de 20 mai 2011, in calitate de partener.   [...vezi galerie foto...]

* 18 Aprilie 2011
Incepand cu data de 24 Martie 2011, GEC Bucovina a demarat implementarea proiectului "THINK GREEN – Models of Application for the Local Agenda 21 in the Romania – Ukraine – Republic of Moldova cross-border context". Proiectul este finantat prin programul de cooperare transfrontaliera "Romania - Ucraina - Republica Moldova", Prioritatea 3. Consortiul de implementare al proiectului este format din:
• Asociatia GEC Bucovina - Partener Lider
• Universitatea Stefan cel Mare Suceava - Partener Romania
• Asociatia Obsteasca TIC-INFO Drochia, Republica Moldova - Partener Republica Moldova
• Organizatia neguvernamentala Bukvitsa Cernauti, Ucraina - Partener Ucraina
[...Detalii proiect...]        

<< Acasa >>

Copyright© 2002 - 2011, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina