In perioada 7 – 13 mai 2007, Centrul InfoEUROPA, din Bucuresti (Calea Victoriei, nr. 88, sector 1), gazduieste expozitia de caricatura ecologista „100% Natural”, organizata de organizatia neguvernamentala GEC Bucovina din Suceava. Lucrarile expuse sunt cele mai bune 100, in ordinea cotatiilor juriului international al Salonului de caricatura ecologista „100% Natural”- Editia 2006, lansata in toamna anului trecut.
         Salonul international de caricatura ecologista „100% Natural” a fost lansat in 2003, cu sprijinul Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, prin finantarea proiectului „Apara natura chiar daca nu te vede nimeni” (Phare 2002).
         Lucrarile primite in doua din editiile anterioare ale acestui salon au fost expuse la Centrul InfoEUROPA din Bucuresti, fiind vernisate in prezenta excelentei sale, dl. ambasador Jonathan Scheele. Apoi, au fost itinerate in Centrele InfoEUROPA din mai multe capitale europene, inclusiv Bruxelles, unde au fost expuse in cadrul manifestarilor „Green Week” (inceputul lunii iunie).
         La fiecare editie a salonului au participat peste 300 de caricaturisti, din peste 50 de tari. Editia 2006 a inregistrat 261 participanti din 41 de tari.
         Jurizarea lucrarilor se face electronic, de catre jurii internationale. Prin regulamentul salonului, premiantii unei editii, devin membri ai juriului editiei urmatoare. Jurizarea nu se retribuie. Premiile acordate asigura participarea celor mai buni caricaturisti din lume.
         Tema Editiei 2006 a salonului de caricatura ecologista „100% Natural” a fost: PLOAIA. Juriul Editiei 2006 este compus din sapte personalitati ale culturii mondiale:

  • Clive Collins, Essex, Anglia (Preşedinte de onoare), Secretar al Asociaţiei Caricaturiştilor Britanici, Vicepreşedinte pe viaţă al Clubului Caricaturiştilor din Marea Britanie;
  • Ana von Rebeur, Buenos Aires, Argentina (membru), supranumită Prima Doamnă a Caricaturii Sud-americane, editorialist, preşedinte FECO Argentina;
  • Cristian Topan, Bucureşti, România (membru), caricaturist editorialist premiat internaţional, Preşedinte FECO România;
  • Jurij Kosobukin, Kiev, Ucraina (membru), caricaturist, laureat a peste 200 de concursuri internaţionale de caricatură;
  • Alexandar Blatnik, Nis, Serbia (membru), arhitect, pictor, caricaturist şi scriitor, 30 de expoziţii personale şi 250 de expoziţii de grup;
  • Pavel Constantin, Focşani, România (membru), membru fondator al FECO România, numeroase premii în ţară şi peste hotare;
  • George Licurici, Suceava, Romania (membru), membru fondator FECO România, peste 30 de premii în concursuri naţionale şi internaţionale, director artistic al GEC Bucovina.

Castigatorii Editiei 2006 a salonului de caricatura ecologista „100% Natural” sunt:

Vlado Volas, Serbia - premiul I, 1000 euro
Jiri Sliva, Cehia - premiul II, 600 euro
Ross Thomson, United Kingdom - premiul III, 300 euro
Anatoly Stankulov, Bulgaria - menţiune, 150 euro
Sergey Savilov, Rusia - menţiune, 150 euro
Rumen Dragostinov, Bulgaria - menţiune, 150 euro

Aprecieri facute de castigatori si de membrii juriului:

Jiri Sliva – locul 2: Dragi prieteni, sunt foarte bucuros de această veste, că am câştigat locul 2 la concursul dumneavoastră. Cele mai bune urări, Jiri Sliva, Prague.

Anatoliy Stankulov – locul 4: Stimaţi domni, Vă mulţumesc pentru atenţia acordată caricaturilor cu care am participat la consursul dumneavoastră „100% Natural”. Sunt foarte bucuros că una dintre caricaturile mele a fost nominalizat pentru cea de a patra poziţie. Cu respect, Anatoliy Stankulov.

Sergey Savilov – locul 5: Stimaţi domni, Vă mulţumesc pentru premiu. Sunt de acord cu rezultatele competiţiei. Al dumneavoastră sincer, Sergey Savilov.

Rumen Dragostinov – locul 6: Stimaţi domni, Vreau să vă mulţumesc pentru pentru invitaţie şi sunt foarte mândru de onoarea pe care mi-aţi acordat-o prin intermediul acestui premiu.

Clive Collins, Anglia – Presedinte de onoare al juriului: A fost întotdeauna o plăcere să mă găsesc în compania colegilor caricaturişti, chiar dacă nu am putut delibera decât prin e-mail şi am o părere foarte bună despre opiniile lor.
A fost o mare onoare faptul că am fost solicitat să fac parte din comitetul de juriu de anul acesta, şi sunt încântat de rezultatele la care s-a ajuns. Multe din caricaturile pe care le-am jurizat au fost realizate de persoane ale căror lucrări le-am urmărit de ceva timp, în timp ce altele aparţin unor nou-veniţi, care însă promit mult. Sper ca în următorii ani, Salonul de Caricatură 100% Natural va deveni tot mai puternic, încurajând artiştii, cunoscuţi sau începători, să îşi încerce măiestria creând teme naturale.

Ana von Rebeur, Argentina – membru juriu: A fost o mare onoare si plăcere sa particip la importantul concurs 100% Natural, si onoarea a fost dublata deoarece am colaborat cu o organizatie ca GEC Bucovina. A fost uimitor sa vad cat de multe posibilitati diferite au gasit artistii pentru un subiect atat de simplu ca ploaia. Evaluand peste 400 de lucrari si incercand sa le notez corect, nu am putut, si nici nu mi-am dorit sa ma uit la semnaturile fiecarui artist. Astfel modul meu de a juriza lucrarile a fost pur obiectiv, lucrarile au fost anonime pentru mine, si am pus accent
pe latura amuzanta a lucrarilor.
De altfel, acesta a fost un concurs de caricaturi si primul lucru pe care o caricatura ar trebui sa il provoace este un zambet. Rezultatul – caricaturile premiate – ne arata noua, membrilor juriului ca, desi departe unul de altul, am avut acelasi obiectiv: acela de a premia cele mai amuzante lucrari. O mare satisfactie pentru mine a fost faptul ca primele zece lucrari cotate au fost votate aproape unanim si simultan de toti membrii juriului, de parca am fi lucrat impreuna, in acelasi loc, chiar la aceeasi masa. Primul loc a revenit unei caricaturi perfecte: acea care arata publicul dintr-o galerie de arta, care privesc dezamagiti la ploaia de afara in loc sa se bucure de lucrarile de arta in timpul ploii. Aceasta situatie este este atat de umana, atat de bine cunoscuta de noi toti, incat este cea mai „100% Naturala” caricatura
pe care am vazut-o vreodata.
Felicitari castigatorului si felicitari organizatorilor pentru efortul lor si pentru mesajul trimis lumii intregi: cele mai bune caricaturi sunt cele intelese de toata lumea, iar membrii juriului pot lucra ca o echipa cu criterii identice, fiindca, desi departe unii de altii ne simtim apropiati de catre cele mai mari legaturi intre oameni: umorul, rasul si sensibilitatea.
Va multumesc ca mi-ati permis sa particip la aceasta actiune.

Alexandar Blatnik, Serbia – membru juriu : A fost o mare onoare pentru mine sa fiu membru al juriului la unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de caricatură din lume. Sunt in special încântat de faptul că primele trei caricaturi câştigătoare au fost notate cu 10 de către mine, precum şi de faptul că primele 10 lucrări au fost excelent poziţionate, după judecata mea. De asemenea, sunt foarte fericit de faptul că notele mele au coincis cu cele ale celorlalţi membri ai juriului, Clive Collins, Ana von Rebeur şi Yuri Kosobukin membri care sunt bine cunoscuţi în lumea caricaturii ca mari maeştri ai desenului umoristic.
Aş dori cu această ocazie sa-i felicit pe câştigători şi pe restul ocupanţilor primelor zece locuri, şi de asemenea să va felicit pe dumneavoastră pentru organizarea perfectă şi jurizarea corectă, exprimată ca medie aritmetică, lucru unic în lume. Cu cele mai bune gânduri, Aleksandar Blatnik.

Constantin Pavel, Romania – membru juriu: Vă mulţumesc pentru trimiterea topului câştigătorilor Salonului de Caricatură 100/% Natural. Nobleţea eforturilor dumneavoastră a fost răsplătită de o PLOAIE curată de vară ,cu averse de spirit prin unele locuri, cu idei-trăsnet, prin alte locuri, cu impact de fulger asupra minţii noastre. Am aruncat cu plăcere umbrela în faţa unor astfel de averse. Acum iau nişte cârlige de rufe să mă depun pe o sârmă de rufe, la uscat, nu înainte de a vă felicita pentru tot ce aţi făcut şi pentru onoarea de a ma invita în juriu.
Numai bine, Constantin Pavel.

George Licurici, Romania – membru juriu: Nimeni nu rade de ploaie. Se poate insa rade de reactiile stupide, de indiferenta omului in a-i oferi ploii, nuante mai bazice sau mai acide ; Lupta pentru existenta nu este o joaca si nimeni nu rade de aceasta. Insa indarjirea care a condus oamenii sa foloseasca jucarii scumpe pentru urmari ieftine este de tot rasul. Desigur ca a fost onorant pentru mine sa ma aflu printre cei care au avut indrazneala sa alcatuiasca piramida acestui salon. Poate ca nu am reusit sa fim perfecti in aprecieri, dar mai mult ca sigur, am incercat din rasputeri acest lucru. Spun asta privind desenele situate pe primele zeci de locuri ; In primul rand, o inundatie tonica de umor. Apoi, o utilizare extrem de ingenioasa a temei. Asocieri inteligente, interpretari neasteptate, ipostaze inedite. In plus, limbajul propriu al caricaturii a fost uneori sublimat in reprezentari plastice surprinzatoare, ceea ce m-a facut sa uit pentru o clipa ca de fapt vorbim despre o arta considerata minora. Dar inafara de aspectul educativ, etic sau estetic al acestui eveniment cultural, trebuie sa remarc ca de multe ori am ras cu pofta. Sunt sigur ca Dumnezeu, privind peste umarul meu, a zambit si El, amuzat de frumoasele nazdravanii ale acestor frumosi artisti inteligenti…

Fotografii de la itinerarea caricaturilor:
<<  Noutati | Acasa
 >>


Copyright© 2002-2007, Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina