Titlu:  „PAZEWAIA - Parteneriate pentru Activitati Industriale cu Zero Deseuri, contract DACHI-2013/108275”

Descrierea proiectului
Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina si International Development Norway AS sunt parteneri la implementarea proiectul „Parteneriate pentru Activitati Industriale cu Zero Deseuri”, acronim PAZEWAIA, ca urmare a semnarii Contractului de finantare DACHI 2013 / 108275, finantator fiind Innovation Norway prin programul Norway Grants.
Obiectivul general al proiectului: Crearea unui ecosistem industrial in comunitatile locale in care se va recomanda utilizarea celor mai bune tehnologii disponibile. Resursele neutilizate sau reziduale ale unei companii pot fi utilizate de catre alta, rezultând beneficii economice, sociale si de mediu comune, atat pentru companii, cat si pentru comunitate.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
• Evaluarea Inventarului de deseuri si orice alte resurse disponibile in Zonele focale, care pot fi reintroduse in ciclul economic.
• Generarea, impreuna cu managerii, a unor optiuni pentru Productii Curate, reducand, in acest fel, cantitatea de deseuri pe care acestia ar trebui sa le proceseze.
• Generarea de parteneriate de afaceri simbiotice in Zona focala (sunt incurajate parteneriatele de afaceri intre companii din Norvegia si cele romanesti) pentru adaugarea de valoare la resursele disponibile (deseuri, capacitati de productie, laboratoare, expertiza, facilitati de transport, capacitati de formare, spatii disponibile etc.) si pentru reducerea nevoii de resurse naturale, combustibili fosili si a amprentei de mediu a activitatilor economice in Zonele focale.
• Proiectarea unui instrument informatic, pentru a spori utilizarea resurselor locale.
• Cresterea coeziunii teritoriale in zonele focale; colaborarea cu partenerii norvegieni si cu expertii din diferite domenii, prin transfer de informatii stiintifice, tehnice, economice, know-how de mediu.
Beneficiarii proiectului sunt:
• Companiile industriale (in special IMM-uri) din zonele focale, vor reduce consumul de resurse naturale, amprenta de mediu si vor imbunatati profilul tehnic al afacerilor lor.
• Comunitatile locale vor beneficia de un mediu mai curat (ape de inalta calitate, aer curat, reducerea zonelor de depozitare a deseurilor etc.).
• Forta de munca locala (se vor crea pentru specialisti si lucratori locuri de munca, prin parteneriat simbiotic sau prin punerea in aplicare a productiilor curate).
• Administratiile locale vor avea noi solutii pentru problemele de mediu si sociale.
• Expertii locali si specialistii vor dobandi experienta, prin cooperare si colaborare.
• Managerii vor stabili noi conexiuni; schimbul de informatii intre experti va adauga o valoare intangibila importanta, prin crearea de relatii de lunga durata, care vor genera idei de afaceri de viitor pentru societati mixte.
Parteneri:
Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare Bucovina Suceava (GEC Bucovina) si International Development Norway AS Stadiul proiectului:

  • Perioada de implementare a proiectului iulie 2014 - aprilie 2016.
  • Durata de implementare: 22 luni

Lansarea proiectului:

  • In data de 22 septembrie 2014, a fost lansat la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Suceava, proiectul “Parteneriate pentru Activitati Industriale cu Zero Deseuri” (Partnerships for Zero Waste Industrial Activities), acronim PAZEWAIA.
    Au participat organizatii si institutii cunoscute pentru preocuparile legate de dezvoltarea sustenabila si reducerea amprentei de mediu.
    Partenerii norvegieni au coordonat prima intâlnire a companiilor / institutiilor care se vor implica in proiect, unde s-au prezentat coordonatele generale ale Proiectului, elementele de baza legate de modalitatea de lucru in ateliere si actiunile de implementat pentru perioada urmatoare.
    Prezenta companiilor si institutiilor este foarte importanta pentru succesul implementarii proiectului, care depinde in cea mai mare masura de perceptia corecta a situatiei de fapt din judetul Suceava – situatie pe care participantii o cunosc foarte bine.

Copyright© 2002 - 2014, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina