Comunicat de presa

15 Iunie 2006

Protejati-ne de poluare! Ministrii Uniunii Europene
trebuie sa respinga propunerea slaba a Comisiei
despre risipa produselor toxice

(Material tradus si prelucrat de Alexandra Obreja, eleva, voluntar GEC Bucovina)

        Bruxelles, 15 iunie 2006 - Biroul European de Mediu (EEB), cea mai mare federatie de organizatii de protectia mediului din Europa si Reteaua internationala de eliminare a produselor chimice poluante persistente (IPEN), au convocat ministrii mediului ai Uniunii Europene pentru a respinge propunerea curenta a Comisiei Europene si pentru a stabili un standard de protectie pentru imprastierea produselor chimice poluante persistente (POP). In prezent, Comisia Europeana cere statelor membre sa aprobe o politica extrem de slaba care ar permite irosirea masiva a POP.

        Problema este cat de strict va obliga Comisia Europeana guvernele Uniunii Europene sa se conformeze Conventiei de la Stockholm in ceea ce priveste irosirea POP. Conventia a recomandat ca POP sa fie distruse sau transformate ireversibil pentru a preveni cresterea nivelului toxinelor in organismele umane, vegetale sau animale si alte amenintari pentru sanatatea umana si pentru mediu. Daca tarile Uniunii Europene aplica politica propusa de Comisia Europeana, ele ar accepta in continuare un nivel inalt de POP. Propunerea ar permite, de asemenea, ca produsele contaminate cu POP sa fie exportate in tarile in curs de dezvoltare.
„Diluarea sau arderea produselor contaminate cu POP in pamant sau, chiar si mai rau, utilizarea acestora pentru comunitatile din Uniunea Europeana sau din tarile in curs de dezvoltare ar incalca pur si simplu ideea Conventiei de la Stockholm”, a declarat Jindrich Petrlik din cadrul IPEN.

        Propunerea Comisiei Europene stabileste de asemenea standarde care sunt mult mai flexibile decat limitele care sunt aplicate in prezent in tarile membre ale Uniunii Europene. Nivelurile bifenilului policlorinat discutate de Comisia Europeana sunt de 300-500 de ori mai slabe decat cele existente in legea germana. Noile niveluri sugerate pentru alte substante toxice ar fi de 20-30 de ori mai putin protectoare decat regulile actuale din Cehia, si de 150 de ori mai slabe decat cele existente in Austria.
„Substantele toxice precum POP au nevoie de standarde riguroase care sa includa cele mai sigure standarde din statele membre” a declarat Petrlik. „In loc sa submineze eforturile statelor membre si sa redeschida comertul cu chimicale, ministrii trebuie sa se asigure ca Uniunea Europeana este prima in ceea ce priveste protectia sanatatii publice si a mediului.”

Informatii suplimentare, contact:
Jindrich Petrlik, PCB, IPEN, jindrich.petrlik@arnika.org;
Tel: +420 603 582 984

Peter Clarke, functionar de presa si publicatii, EEB, peter.clarke@eeb.org;
Tel: +32 2 289 1309

Adrese pe Internet:
http://www.eeb.org/activities/chemicals/150606_EEB_IPEN_Letter_POPs_Waste.pdf
http://english.arnika.org/keepthepromise/index.shtml

 

<< Acasa >> | << Comunicate de presa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina