Comunicat de presa

27 Iunie 2006

Consiliul de Mediu trimite semnale confuze
catre mediul Europei

(Material tradus si prelucrat de Laura si Alexandra Obreja, voluntari GEC Bucovina)

        Bruxelles, 27 Iunie 2006 – Consiliul de Mediu al Uniunii Europene, prin vocea ministrilor de mediu ai statelor reprezentate, au cazut de accord asupra Directivei privind inundatiile, au formulat intr-o abordare generala Directiva pentru calitatea aerului si au adoptat concluziile pentru Strategia privitoare la deseuri la nivelul Uniunii Europene

        “Directiva priviind inundatiile” va obliga statele membre sa creeze un set de harti prin care sa se semnalizeze zonele cu risc de inundatii, precum si planuri de salvare in caz de necesitate. Parlamentul European a intarit in mod semnificativ legislatia in domeniul mediului si a redus birocratia prin includerea situatiilor de risc pentru inundatii si a planurilor de interventie in caz de necesitate in Directiva Cadru a Uniunii Europene privind amenajarea bazinelor raurilor.
“Din nefericire, Consiliul European nu a urmat recomandarile Parlamentului European, ci a adoptat o abordare mai timida care nu va putea controla managementul  defectuoas in materie de lucrari in zonele predispuse la inundatii, precum ar fi ridicarea de diguri, de creare a zonelor inundabile in mod controlat. Nu ne mai putem permite acest cost pentru societate si ecosisteme prin prisma schimbarilor dramatice ale climatului global carora trebuie sa le facem fata, printr-o asemenea abordare”, a spus Stefan Scheuer, directorul politic al EEB.
“Este dificil de inteles cum statele membre au ratat ocazia de a reduce hartogaria pentru autoritati si cetateni prin simplificarea planurilor de amenajare a apelor”.

        In ceea ce priveste “Directiva de calitate a aerului”, care a devenit tinta atacurilor necontrolate din partea regiunile care au esuat in mentinerea standardelor actuale de sanatate, ministrii au fost in mare parte de accord cu propunerea Comisiei Europene.
“Abordarea adoptata are inca multe carente si este putin probabil de a ameliora legislatia referitoare la protectia si sanatatea mediului inconjurator”, a declarat Kerstin Meyer, responsabilul pe probleme de aer a Biroului European de Mediu.
“Desi nu ne plac perioadele de gratie, in care sa permitem poluatorilor sa se conformeze cu valorile limita admise pentru substantele poluante, statele membre macar si-au exprimat opinia in mod clar, ca nu trebuie sa depaseasca trei ani de la intrarea in vigoare a “Directivei priviind calitatea aerului”.
Acesta este un semnal clar ca perioadele de gratie mai mult decat sunt necesare, cerute de catre Comitetul de mediu al Parlamentului European nu sunt necesare.

        
In ceea ce priveste strategia de manipulare a deseurilor, Consiliul Europei sprijina un plan in 5 etape, accentuand responsabilitatea producatorilor in continuarea utilizarii tintelor de reciclare a materialelor refolosibile, a celor biodegradabile, si cere evaluarea impactului propunerilor majore formulate de catre Comisia Europeana. Consiliul Europei nu a intrat in polemica referitoare la obiectivele de prevenire a poluarii si nu si-a indreptat atentia asupra asupra propunerii Comisiei Europene de a reclasifica incineratoarele ca facilitati de distrugere a deseurilor.
“Ministrii au avut dreptate sa respinga planul Comisiei Europene de a fi mai permisiva cu regulile si legile referitoare la reciclarea anumitor tipuri de deseuri in spcial cele biodegradabile”, a declarat Melissa Shinn, responsabil cu politica deseurilor din cadrul Biroului european de mediu.

        “Cererea ca propunerile majore sa fie pe deplin evaluate este de asemenea importanta, iar ecourile cererilor din partea Parlamentului European privitoare la impactul evaluarii in vederea reclasificarii incineratoarelor municipale pentru deseuri ca facilitati de recuperarevenita din partea Comisiei Europene, ca propunere. Credem ca a venit timpul pentru asumarea consecintelor de catre Comisia Europeana, referitoare la modul in care a estimat corespunzator sau nu aceste facilitati.

For further information please contact:
John Hontelez, EEB Secretary General: hontelez@eeb.org; Tel: +32 (0)2 289 1091;
Mobile: +32 (0)486 51 21 27
Stefan Scheuer, EEB EU Policy Director: stefan@eeb.org; Tel: +32 (0)2 289 1304;
Mobile: +32 (0)496 25 86 82
Kerstin Meyer, EEB Air Policy Officer: kerstin.meyer@eeb.org; Tel: +32 (0)2 289 1307
Melissa Shinn, EEB Waste Policy Officer : melissa.shinn@eeb.org;Tel: +32 (0)2 289 1308; Mobile: +32 (0)494 41 83 76,
Peter Clarke, Press & Publications Officer: press@eeb.org; Tel: +32 (0)2 289 1309

 

<< Acasa >> | << Comunicate de presa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina