Comunicat de presa

04 Iulie 2006

Un triumf pentru transparenta mediului inconjurator,
dar nu pentru justitie - Conventia Aarhus

(Material tradus si prelucrat de Laura Obreja si Alexandra Obreja, voluntari GEC Bucovina)

        Bruxelles, 4 iulie 2006 Biroul European de Mediu (EEB), cea mai mare federatie de mediu a cetatenilor din Europa, a sustinut recent spre aprobare la Parlamentul European textul despre Reglementarea Aarhus a Uniunii Europene, care a fost rezultatul procesului de reconciliere cu Consiliul de Ministrii. „Este un pas inainte pentru transparenta si responsabilizarea Uniunii Europene fata de cetatenii sai. Uniunea Europeana ia decizii importante care afecteaza sanatatea oamenilor si mediul inconjurator. Reglementarea imbunatateste accesul la informatiile despre mediu si participarea oamenilor”, a declarat John Hontelez, secretarul general al EEB, „dar suntem dezamagiti de refuzul Consiliului si Parlamentului European de a participa la Conventie si de a asigura accesul propriu-zis la justitie la nivelul Uniunii Europene in cazurile cand institutiile Uniunii Europene nu reusesc sa aplice sau sa apere legile referitoare la mediul inconjurator”.

        In 1998, Comunitatea Europeana (plus cele 15 state deja membre) au semnat Conventia Aarhus al carei titlu complet este „Conventia asupra Accesului la Informatie, Participarea Populatiei in Luarea Deciziilor si Accesul la Justitie in Probleme privind Mediul Inconjurator”. In februarie 2005, aceasta a fost ratificata de catre Comunitatea Europeana, desi negocierile privind reglementarea aplicarii Conventiei Aarhus la institutiile europene erau inca in desfasurare. Intre timp, Ministrii Mediului Inconjurator, la intalnirea Consiliului Europei, in decembrie 2004, au retras o parte esentiala din proiectul Reglementarii introdus de Comisia Europeana si anume partea care avea legatura cu accesul la justitie. In timp ce Conventia cerea accesul la justitie in probleme privind mediul inconjurator, Consiliul a ales sa nu accepte propunerea eleganta a Comisiei de a deschide usa Curtii Europene de Justitie, aceasta usa ramanand ferm inchisa  ONG-urilor.

        EEB si alte organizatii de mediu au cerut Parlamentului European sa insiste asupra acestui punct in urmatoarea intrunire din luna ianuarie a acestui an. Din nefericire, Parlamentul nu a tinut cont de aceasta recomandare. Hontelez a declarat: „in absenta unui aranjament pentru accesul la justitie, Reglementarea Aarhus a Uniunii Europene nu a realizat implementarea Conventiei. EEB intentioneaza sa intrebuinteze in cel mai bun mod posibil prevederile Reglementarii si, daca este necesar, sa aduca deficientele in implemetare in atentia Conventie Comitetului de Acord”.

Informatii suplimentare:
John Hontelez, Secretarul General al EEB: hontelez@eeb.org; Tel: +32 (0)2 289 1091; Mobil: +32 (0)486 51 21 27
Peter Clarke, Functionar de presa si publicatii: press@eeb.org; Tel: +32 (0)2 289 1309.

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina