Comunicat de presa

12 Iulie 2006

Lipsa parteneriatelor Uniunii Europene pentru lupta impotriva pesticidelor

(Material tradus si prelucrat de Laura Obreja, studenta, voluntar GEC Bucovina)

        Bruxelles, 12 iulie 2006 Dupa o intarziere de un an, Comisia Europeana a adoptat „Strategia tematica a uzului sustinut de pesticide” cu o propunere de a revizui regulile Uniunii Europene de autorizatie a pesticidelor. A luat, de asemenea, in discutie o propunere pentru Directia Cadru asupra uzului sustinut de pesticide. Grupuri de protectie a mediului si a sanatatii au indoieli ca strategia isi va atinge scopul in ceea ce priveste uzul de pesticide si de a semnala cele mai daunatoare produse din cadrul generatiei. Cadrul uzului sustinut omite tintele si termenele puse in vigoare pentru reducerea dependentei de pesticide a fermierilor. Revizuirea regulilor de autorizatie a pesticidelor introduce cateva elemente noi pozitive, intre care interdictia ingredientelor riscante si incurajarea substitutiei lor cu unele sigure, dar nu reuseste sa indeplineasca obligatiile existente. In schimb, are numeroase scapari inclusiv defecte ale sistemelor zonale, in care o tara trebuie sa accepte autorizatia de produse a alteia.

        „Strategia Comisiei este o carpeala lipsita de viziune. Directia Cadru este nedemna de acest nume si ineficienta. Este lipsita de tinte precise si de instrumentele de baza de pe piata, precum o taxa de pesticide, pentru a-i obtine sfarsitul.” declara John Hontelez, Secretarul General al EEB. „A folosi pesticide in mod sustinut trebuie sa insemne reducerea lor treptata, determinarea fermierilor de a nu folosi produse chimice puternice. Cele mai daunatoare pesticide, precum cele care ne polueaza apa, ce sunt identificate sub regulile Europei de protectie a apei ar trebui interzise imediat.”
„Sunt destule intentii bune, dar nici o actiune clara in acest sens. Chiar si simpla si mult intarziata interdictie a imprastierii pesticidelor in aer este pierduta in text”, a declarat Grazia Cioci, Coordonatorul PAN de Campanie din Europa. „Tarile sunt libere de a decide cand si unde are loc actiunea aeriana, dar nu sunt obligate de a-i anunta pe locuitorii zonelor apropiate celor unde a avut loc stropirea".

        Proiectul Directiei Cadru include unele masuri pozitive in ceea ce priveste restrictia contaminarii recoltei, stabilind zonele in care aceasta masura este permisa si masurile de a proteja resursele de apa, dar lasa Statelor Membre ample abateri. Legislatia esueaza in a arata cum sa se distruga legatura incontestabila dintre productia agricola si uzul de pesticide. Planul National de Actiune propus contine doar o vaga lista de actiuni voluntare. Lipsesc tintele precise pentru reducerea uzului de pesticide. Ce alte masuri mai lipsesc? Lista este lunga: suport pentru managementul recoltelor, proceduri pentru colectarea si depozitarea pesticidelor invechite; mecanisme de a promova taxa de pesticide sau sistemul de percepere a impozitelor care ar sprijini alternativele mai sigure non-chimicale si de a finanta cursuri independente pentru fermieri in cadrul programelor de reducere a uzului de pesticide.

        Propunerea de a revedea aprobarea Uniunii Europene a sistemului de pesticide introduce o nou sistem de autorizatii zonale pentru produse si un mecanism de incurajare a inlocuirii pesticidelor daunatoare cu alternative mai sigure. Conturarea zonelor include zonele cu diferente climatice ca Brittany in nordul Frantei si Cipru in sud-estul mediteraneean. Daca Ciprul a autorizat un produs specific, Franta ar trebui sa accepte vanzarea lui in pietele franceze, de asemenea.
„Propunerea a scapat din vedere in mod serios o mare sansa de a reduce aceasta povara chimica si de a proteja mai bine pe cei mai vulnerabili oameni, precum copiii si nenascutii, chiar daca ministrii sanatatii si mediului si-au luat angajamentul de a face progrese in acest domeniu pana in 2007”, declara Genon Jensen, din cadrul Retelei de Mediu EPHA. „In final, lipsa autorizatiei zonale incurajeaza companiile sa obtina autorizatiile si accesul pentru pietele mari, impiedicand guvernele sa respinga pesticidele pe piata lor nationala”.

        „Inca o data, Comisia nu a reusit sa dea dovada de capacitate de conducere si sa-si protejeze cetatenii si mediul inconjurator. De acum, ramane la latitudinea guvernelor si Parlamentului European de a arata de cata seriozitate dau dovada in problema reducerii produselor chimice riscante si de a promova agricultura mai sigura”, afirma Aleksandra Kordecka, Combatantul Chimicalelor, Prietenii Pamantului din Europa.

Informatii:
http://www.pan-europe.info
Grazia Cioci, Coordonatorul campaniei PAN-Europa, grazia-paneurope@pan-uk.org,
Tel: +32 (0)2 790 8819
Sofia Parente, Coordonator PAN-Europe, sofia-paneurope@pan-uk.org,
Tel +44 (0)20 7065 0920

Mecki Naschke, Functionar EEB, mecki.naschke@eeb.org, Tel +32 (0)2 289 1094
Genon Jensen, Director Executiv EEN, genon@env-health.org, Tel: +32 (0)2 234 3641
Aleksandra Kordecka, Combatantul Chimicalelor, Prietenii Pamantului din Europa, aleksandra.kordecka@foeeurope.org; Tel: +32 (0)2 542 61 08
Peter Clarke, Functionar EEB, press@eeb.org, Tel: +32 (0)2 289 1309

 

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina