Comunicat de presa

8 septembrie 2006

UE trebuie sa continue cu interzicerea exporturilor de mercur

       

        Bruxelles 8 septembrie 2006-Organizaţii neguvernamentale de sănătate si de protecţie a mediului împotriva mercurului cer Comisiei Europene să-si abandoneze poziţia si in final să continue cu mult-amânata interzicere a exporturilor de mercur precum si cu depozitarea in condiţii securizate a mercurului nefolosit, in context cu Strategia Uniunii Europene in privinţa Mercurului din data de 28 ianuarie 2005. "Am aşteptat Comisia să facă o propunere de la începutul anului. Cu fiecare luna de amânări, Europa poluează planeta cu una din cele mai toxice substanţe cunoscute de om", a declarat John Hontelez, secretar general al Biroului European pentru Mediu.

        Toate părţile sunt de acord cu faptul ca este nevoie de o interzicere a exporturilor de mercur pe plan european. Din iunie 2005 Ministerul pentru Mediu al Uniunii Europene a fost de acord cu aceasta interzicere si a fost de acord cu strategia aferenta. In martie 2006 Parlamentul European a cerut de asemenea o interzicere a exporturilor de mercur. Acest lucru ar fi in acelaşi context cu decizia celui de-al 23-lea Consiliu de Guvernare UNEP, când UE a declarat către guvernele lumii ca intenţionează să oprească exportul acestei substanţe periculoase.

        "Uniunea Europeana este cel mai mare exportator de mercur din lume, si majoritatea acestuia pleacă spre tarile in curs de dezvoltare." a spus Ravi Agarwal de la Toxics Link, India. "Aceasta neurotoxină periculoasa este des folosita si depozitata fără discernământ, contaminând muncitorii si familiile lor, comunităţile locale si rezervele mondiale de hrana. Uniunea Europeana trebuie să accepte faptul ca are o datorie economică si morală să rezolve problema mondială a mercurului"

        "O conducere puternica a UE nu doar ar încuraja ţările să-si reducă consumul de mercur, ci ar încuraja acorduri comerciale globale, care sunt clar necesare", declara Zuleica Nycz de la ACPO, Brazilia." Interzicerea exporturilor de mercur va ajuta reducerea cererii prin creşterea preturilor, astfel încurajând folosirea mai eficienta si poluarea redusa fără un impact economic major."

        Organizaţiile nonguvernamentale declara ca interzicerea propusa ar trebui să acopere mercurul metalic, compusele de mercur si produsele care conţin mercur ce sunt sau vor fi in curând restricţionate in UE. Uniunea ar trebui să evite standardele duble si să permită cetăţenilor lumii să fie egal protejaţi. Interzicerea exporturilor de mercur ar trebui implementata cat mai curând posibil, preferabil pana in 2008, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2011. Rezoluţia Parlamentului European (martie 2006), care cere aceasta implementare pana in 2010 trebuie de asemenea amintita.

        "O poziţie puternica si clara a UE este esenţiala pentru confirmarea acţiunilor globale prezentate in aceasta Strategie Comunitara", a declarat Michael Bender de la Grupul de Munca al Interzicerii / Politicii mercurului "care ar trebui să trimită un mesaj clar lumii ca emisiile de mercur, cererea si oferta acestuia trebuiesc reduse la un minim absolut, cat mai rapid posibil, si in acelaşi timp, trebuie luate masuri care să protejeze sănătatea celor mai expuşi la risc, cum ar fi femeile însărcinate si copiii"

        Mercurul se răspândeşte foarte mult in atmosfera contaminând nu numai rezervele de hrana europene, ci si pe cele mondiale la nivele periculoase pentru sănătatea umana si a mediului. "nu ar trebui să subestimam impactul pe care l-ar avea o angajare puternica a UE in rezolvarea problemei mondiale a mercurului", a spus Génon Jensen, director executiv al European Public Health Alliance Environment Network. "Aceasta este o oportunitate simpla pentru a rezolva riscurile de sănătate a milioane de cetăţeni UE si ai lumii întregi, o oportunitate pe care nu ne permitem să o ratam."

        Evaluările arata ca 3-15 milioane de persoane din Europa au nivelele de mercur in jurul limitei maxime recomandate si mulţi dintre aceştia chiar de zeci de ori mai mari, nivele care sunt dovedite a avea efecte negative asupra dezvoltării neurologice. Chiar daca evaluarea UE nu calculează costurile contaminării, un studiu recent estimează ca intre 300,000 si 600,000 de copii născuţi in fiecare an in SUA suferă de dezvoltare neurologica diminuata datorita expunerii la metil de mercur, si care costa economia aproximativ 8,7 miliarde de dolari.

 

Pentru mai multe informaţii:

Scrisoarea către comisari
http://www.zeromercury.org/EU_developments/060907Letter_%20to_Commissioners_Mercury_Export_Ban.pdf

Elena Lymberidi - EEB:
www.eeb.org
elena.lymberidi@eeb.org 
T: +32 2 289 1301

John Hontelez - European Environmental Bureau (EEB) Secretary General:
hontelez@eeb.org
T: +32 2 289 1091

Génon K. Jensen - EPHA Environment Network (EEN):
www.env-health.org
genon@env-health.org
T: +32 2 234 3640

Michael Bender - Ban Mercury Working Group:
www.ban.org/Ban-Hg-Wg/
Mercurypolicy@aol.com
T: +1 802 2239000

Zuleica Nycz - ACPO:
http://www.acpo.org.br/principal.php
zu.terra@terra.com.br
T: +55 41 3014 8096

Ravi Agarwal - Toxics Link:
http://www.toxicslink.org
ravig1@vsnl.com
T: +91 11 24 32 80 06

<< Acasa >> | << Comunicate de presa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina