Comunicat de presa

14 septembrie 2006

UE trebuie sa continue cu interzicerea exporturilor de mercur

       

        Bruxelles 14 septembrie 2006- Organizaţii neguvernamentale de sănătate si de protecţie a mediului salută votul Comitetului Parlamentului European care se referă la interzicerea aparatelor de măsură ce conţin mercur, inclusiv cele folosite in spitale si cabinete medicale. "Comitetul si-a menţinut clar poziţia asupra strategiei UE asupra mercurului in aparate medicale", a declarat Elena Lymberidi de la Biroul European pentru Mediu. "Atâta timp cat Parlamentul complet votează pentru această poziţie la următoarea treapta a procedurii legislative, publicul cât si mediul vor fi mai bine protejate de pericolul mercurului."

        Organizaţiile neguvernamentale felicita Comitetul pentru raportul in care propune interzicerea din unităţile medicale a instrumentelor ce conţin mercur, cum ar fi termometrele si aparatele de măsurare a presiunii sângelui. "Acest lucru este o ştire minunată pentru public şi personalul medical, cat si pentru mediu", a spus Karolina Ruzickova de la organizaţia "Health Care Without Harm Europe". "daca aceasta propunere devine lege, riscurile expunerii la mercur in domeniul medical vor fi extrem de reduse"

        Alternative fără mercur si de calitate pentru termometre si tensiometre pot fi deja cumpărate in Europa. "Chiar dacă unele excepţii cum ar fi tensiometrele profesionale vor fi permise, aceasta interzicere ne va duce pe drumul cel bun in eliminarea folosirii inutile si periculoase a mercurului", a declarat Lisette van Vliet, consultant in privinţa substanţelor toxice de la "Public Health Alliance Environment Network". "Contaminarea cu mercur de la aparatele de măsura a presiunii sângelui in spitale este încă o mare problema. Speram ca alternativele fără mercur sunt atent considerate, chiar si atunci când excepţiile sunt permise".

        Totuşi, ONG-urile critica poziţia Comitetului asupra barometrelor mici, poziţie care ruinează propunerea mai veche de a interzice vânzarea de barometre publicului, fără a se tine cont de mărime. Fabricarea de barometre mici poate continua, chiar daca aceste instrumente sunt un mare risc de contaminare daca se sparg, in special in casele oamenilor. Costul decontaminării mercurului este de asemenea ridicat.

        Organizaţiile neguvernamentale anti-mercur roagă membrii Parlamentului European la votul din octombrie, precum si statele membre la întâlnirea din decembrie, să urmeze linia trasata de Comitetul pentru Mediu in privinţa aparatelor medicale, termometre si manometre, precum si propunerea Comisiei asupra barometrelor.
 
Pentru mai multe informaţii

Elena Lymberidi - European Environmental Bureau (EEB):
T: +32 2 289 1301

Karolina Ruzickova - Health Care Without Harm Europe:
T: +420 222 782 808

Lisette van Vliet - EPHA Environment Network (EEN):
T: +32 2 234 3645
www.zeromercury.org
www.env-health.org
www.noharm.org

Scrisoarea trimisă către membrii Comitetului pentru Mediu
http://www.zeromercury.org/EU_developments/060912NGOs_key_demands_MeasControl_Equip_dirENVI.pdf<< Acasa >> | << Comunicate de presa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina