Comunicat de presa

23 septembrie 2006

       

Lege slabă ameninţă solul Europei

 

        Bruxselles, 23 septembrie 2006
        Rezoluţie: de la John Hontelez, Secretar General EEB

        Schiţa rezoluţiei de mai jos, precedată de o explicaţie, vine de la organizaţia ”Natura”, membru EEB din Luxemburg. A fost trimisă la EEB de către Theodore Mannon.

        După cum este specificat în introducere, membrii slovaci si germani sunt invitaţi în special să parcurgă această rezoluţie, dar problema descrisă (Comisia ameninţă suportul financiar acordat energiei reutilizabile) ar putea fi relevantă şi la alte ţari. Astfel, Consiliul EEB va lucra in continuare împreuna cu Theodore Mannon la elaborarea textului.

        MOTIV: Există o problemă foarte serioasă in comisie referitor la avansarea dezvoltării energiilor alternative, în special în cazul producerii energiei electrice, în sensul în care există un dezacord între comisarii mediului si cei ai competiţiei, ultimii văzând o denaturare a pieţei atunci când un guvern vrea să compenseze diferenţa de preturi intre producţiile de electricitate clasice si alternative.
        Ca rezultat, guvernele Slovaciei si Luxemburgului au fost avertizate de Comisie ca acest lucru nu corespunde cu politica UE si nu va fi tolerat.
Acest lucru este posibil din cauza lobbying-ului făcut de EON si alţi provideri de energie electrica care nu pot suporta faptul ca au pierdut deja 7 % din cota de piaţa.
        Ca o concluzie, se propune ca EEB să publice o declaraţie care să critice acest lucru si să sprijine guvernele care favorizează producţia de energie alternativă, iar membrilor EEB să voteze următoarea rezoluţie (se va conveni in privinţa textului cu membrii slovaci si germani ai comitetului )

        Rezoluţie:
        Organizaţiile Membre ale Biroului European pentru Protecţia Mediului

    • luând la cunoştinţă faptul ca Comisia Europeana considera ca o denaturare a pieţei faptul ca state membre încearcă să compenseze producţia de electricitate prin metode alternative fata de cele clasice (combustibili fosili, etc);

    • considerând acest lucru ca fiind contrar eforturilor de dezvoltare susţinuta a obiectivelor Protocolului de la Kyoto;

    • doreşte ca Comisia Europeana să renunţe la politica actuală si dimpotrivă, să favorizeze cu toate puterile dezvoltarea energiilor alternative;

<< Acasa >> | << Comunicate de presa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina