Comunicat de presa

25 septembrie 2006

       

Comisia spune statelor UE: „opriţi subvenţionarea energiilor alternative”

        Bruxelles, 25 septembrie 2006 Comisia Europeană a avertizat recent Luxemburg, un stat membru (şi posibil alte state UE) să-şi anuleze actuala politică de a compensa consumatorii de electricitate pentru diferenţa de preţ între energia alternativă şi cea produsă din combustibili fosili. Comisia a acuzat Luxemburgul de „denaturare a pieţei”, astfel încălcând politica UE, şi a avertizat ţara să oprească imediat această practică. Biroul European pentru Mediu (EEB), cea mai mare coaliţie de organizaţii neguvernamentale pentru protecţia mediului, informează Comisia că aceasta avertizare este împotriva scopului fundamental al UE de a încuraja dezvoltarea susţinută şi subminează obiectivele Protocolului de la Kyoto ale UE.

        Membrii EEB s-au pus de acord cu o rezoluţie de protest împotriva acţiunii Comisiei la Adunarea Generală Anuală din Bruxelles la data de 23 septembrie. „Solicităm Comisia să renunţe imediat la acest comportament”, a declarat John Hontelez, secretar General EEB. „Departe de a-i pedepsi pe cei ce plănuiesc soluţii creative, noi trebuie, din contră, să facem tot posibilul să favorizăm dezvoltarea surselor alternative de energie. Situaţia actuală este deplorabilă şi înseamnă pur şi simplu faptul că Comisia i-ar penaliza pe cei care îşi iau responsabilitatea de a folosi electricitate din surse alternative. Comisia pare mai interesată să protejeze marii producători de electricitate, în detrimentul mediului înconjurător.”

        Precizăm că la această Adunare Generală au participat din partea GEC Bucovina doi membri ai organizaţiei (Alina Nichifor şi Cătălin Căruntu)Pentru mai multe informaţii, contactaţi:

John Hontelez - Secretary General, European Environmental Bureau:
hontelez@eeb.org
Tel: +32 (0)2 289 1091
Mobile: +32 (0)486 51 21 27

Peter Clarke - Press & Publications Officer:
press@eeb.org
Tel: +32 (0)2 289 1309

Pagina web a rezoluţiei:
http://www.eeb.org/events/250906-EEB-AGM-Resolution.pdf

<< Acasa >> | << Comunicate de presa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina