Comunicat de presa

26 septembrie 2006

       

Parlamentul European permite poluatorilor o lungă amânare

        Bruxelles, 26 septembrie 2006- Parlamentul European a votat să amâne până cel târziu în 2014 standardele elaborate pentru a proteja cetăţenii de poluarea aerului. Aceste amânări acoperă standardele curente pentru particulele nesănătoase şi dioxidul de azot, ambele direct dăunătoare sănătăţii umane şi care contribuie la afectarea păturii de ozon.

        „Este o veste proastă pentru sănătate” a declarat Kerstin Meyer, funcţionar în domeniul poluării aerului la EEB. „Oamenii deja suferă din cauza poluării aerului. Pur şi simplu nu ne putem permite să amânăm măsurile luate pentru a reduce poluanţii din aerul pe care îl respirăm. Este un risc clar ca poluatorii să nu facă nimic concret, dacă li se oferă aceste amânări elastice. Cerem insistent Comisiei şi Consiliului să se opună imediat acestor schimbări. ”

        De asemenea, Parlamentul a aprobat unele schimbări care, în practică, ar putea permite ca multe zone să fie scutite de aplicarea standardelor calităţii aerului. De exemplu, Parlamentul a recomandat ca standardele calităţii aerului nu trebuie neapărat aplicate în locurile unde nu există populaţie permanentă, la locurile de muncă şi in zonele care nu sunt monitorizate. Alt amendament ar permite, de asemenea, unor industrii să nu aplice măsuri stringente de reducere a poluării.

        „Această decizie slăbeşte „valorile limită” ale calităţii aerului printr-o portiţă. Decizia Parlamentului subminează legile existente, creează noi portiţe pentru poluatori şi ar schimba standardul uniform în privinţa sănătăţii intr-o dezordine inimaginabilă”, a declarat Stefan Scheuer, director al politicii EEB. „Aceasta NU este o regularizare mai bună. Nu vom rezolva problema prefăcându-ne că nu o vedem şi iertându-i pe poluatori.”

        Parlamentul a votat de asemenea să introducă o valoare limita puţin mai mica pentru particulele fine (PM2.5) si să întărească limita anuala a valorii PM10, in acelaşi timp oferind opţiunea reducerii limitei zilnice. Insa rezultatele per total nu reuşesc să facă propunerea mai ambiţioasă. „Întărirea aparenta a acestor limite este in mare parte cosmetica”, a declarat Meyer. „Arata grozav pe hârtie, dar nu va face multe in realitate. Mai mult, schimbările aduse limitelor zilnice risca să le facă rău celor vulnerabili, cum ar fi copiii si bătrânii, prin faptul ca permite mai multe ’zile de poluare’ in fiecare an”.

 

Pentru mai multe informaţii, contactaţi:

Kerstin Meyer - Air Policy Officer, EEB:
        In Strasbourg:
                 meyerkerst@web.de
        In Brussels:
                 kerstin.meyer@eeb.org
Tel: +32 (0)2 289 1307
Mobil: +32 (0)497 800 862

John Hontelez - Secretary General, European Environmental Bureau:
hontelez@eeb.org
Tel: +32 (0)2 289 1091
Mobil: +32 (0)486 51 21 27

Peter Clarke - Press & Publications Officer:
press@eeb.org           
Tel: +32 (0)2 289 1309

<< Acasa >> | << Comunicate de presa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina