Comunicat de presa

28 septembrie 2006

       

Tarile UE pierd oportunitatea de a stimula inovatia in electronice

 

        Bruxelles, 28 septembrie 2006- Companiile care produc televizoare, telefoane mobile si alte produse electronice ecologice ar putea fi forţate să subvenţioneze înlăturarea deşeurilor competitorilor care produc obiecte mai periculoase si mai greu reciclabile, din cauza implementării proaste pe plan naţional a unei legi europene, după doua rapoarte emise de către Greenpeace International, Biroul European pentru Mediu si Prietenii Pământului Europa.

        Unul dintre rapoarte, ”Pierduţi in transpoziţie? – Un studiu al implementării responsabilităţii individuale a producătorilor in Directiva WEEE” arata ca proasta implementare a Directivei WEEE de către multe state membre ar putea duce la penalizarea acelor producători care sunt gata sa-si asume responsabilitatea pentru distrugerea in siguranţă , refolosirea sau reciclarea produselor lor. Acest lucru ar putea submina eforturile de a face economia sa se axeze pe produse mai ecologice si contracarează scopul Directivei.

        Cel de-al doilea studiu accentuează impactul potenţial asupra politicii responsabilităţii producătorului. El detaliază succesul ”responsabilităţii extinse a producătorului” in impulsionarea schimbărilor de proiectare, si arata potenţialul acesteia de a fi aplicată sectoarelor de producţie. Schimbările de proiectare făcute de multe companii producătoare de electronice in anticiparea Directivelor WEEE si RoHS ilustrează succesul avut de politica de ”inovaţie condusă de piaţă”, care recompensează individual companiile progresiste.

        ”Credem ca Responsabilitatea Producătorului si, in special Responsabilitatea Individuala a Producătorului ” pot oferi beneficii economice producătorilor care proiectează produse pentru reducerea costului distrugerii lor la sfârşitul perioadei de viata – de exemplu făcându-le mai uşor de demontat si reciclat. In schimb, responsabilitatea colectiva ii favorizează pe cei leneşi, care vor ca costurile sa fie suportate de plătitorii de taxe si/sau subvenţionate de alte companii de pe piaţă” a declarat Iza Kruszewska de la Greenpeace.

        Cu toate acestea, doar trei din cele 25 de state membre (Suedia, Germania si Italia) par sa fie pe drumul de a implementa Directiva in aşa fel încât sa permită politicii responsabilităţii individuale a producătorului sa funcţioneze corect.

        ”Nereuşita statelor membre de a transpune cerinţele Directivei WEEE pentru Responsabilitatea Individuala a Producătorului risca sa pună in pericol primul loc in lume al UE in aceasta direcţie”, a declarat Michael Warhurst de la Prietenii Pământului Europa. ”Acest lucru trebuie imediat corectat pentru a proteja credibilitatea legilor UE, cat si pentru a crea in întreaga Europă condiţiile necesare pentru a impulsiona inovaţia, reciclarea, precum si prevenirea deşeurilor toxice”.

        ”Este din ce in ce mai greu sa atingem ţintele pentru mediu, aşa ca este in special important sa facem piaţa sa lucreze pentru mediu”, a declarat Stefan Scheuer Director al politicii EU la EEB. ”Apelam la Comisia Europeana sa se concentreze asupra implementării politicii responsabilităţii individuale a producătorului la următoarea revizuire a Directivei WEEE. Acest lucru ar fi primul pas pentru o reglementare cu adevărat îmbunătăţită”

 

Pentru mai multe informaţii, contactaţi:

Melissa Shinn, EEB:
Tel: +32 (0)2 289 1308

Iza Kruszewska - Greenpeace:
Tel: +44 (0)7801 212 992

Michael Warhurst - Friends of the Earth:
Tel: +44 (0)20 7566 1685

Peter Clarke - Press Officer, EEB:
press@eeb.org
Tel: +32 (0)2 289 1309

Katharine Mill - Media Officer, Greenpeace:
katharine.mill@diala.greenpeace.org
Tel: +32 (0)2 274 1903
Mobil: +32 (0)496 156 229

Rosemary Hall - Communications Officer, Friends of the Earth Europe:
rosemary.hall@foeeurope.org
Tel: +32 (0)2 542 6105
Mobil: +32 (0)485 930515

 

<< Acasa >> | << Comunicate de presa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina