Comunicat de presa

20 octombrie 2006

       

Ministrii UE trebuie sa arate tuturor că le pasa de aerul curat

       Bruxelles 20 oct. 2006- Înaintea Consiliului pentru Mediu de pe 23 octombrie, zi in care miniştrii mediului se întâlnesc in Luxemburg, EEB, cea mai mare coaliţie de organizaţii de protecţie a mediului civile, le-a amintit miniştrilor faptul ca organizaţiile neguvernamentale europene au mari aşteptări ca aceştia sa sprijine o legislaţie puternica in privinţa aerului curat. EEB, în special, îndeamnă miniştrii sa se abţină la orice diluare a standardelor existente.

       În Luxemburg, miniştrii vor decide asupra unei directive revizuite asupra standardelor ”calităţii aerului ambiental”. Abordarea generala a miniştrilor de mediu a ratat sa îmbunătăţească propunerea Comisiei prin renunţarea la excepţiile nefolositoare sau prin setarea de noi standarde pentru particulele fine de praf (PM2.5). In schimb, miniştrii au diluat textul, introducând o excepţie care defineşte unele zone in care standardele calităţii aerului nu sunt aplicate deloc.

       Măcar miniştrii au clarificat faptul ca extinderea termenelor limita pentru atingerea standardelor pentru calitatea aerului (unul din ele trebuia atins anul trecut) sunt limitate la un maxim de 3 ani, începând cu data in care directiva devine lege anul viitor. Acest lucru este considerabil mai bun decât poziţia Parlamentului care ar fi permis amânări de pana la 6 ani pana in 2013. Parlamentul a cerut de asemenea diminuarea standardelor actuale in privita particulelor (PM10).

       In scrisoarea sa către miniştri, EEB a apelat la aceştia sa respingă excepţiile nefolositoare si care pun sănătatea in pericol, precum si sa nu urmeze excepţiile excesive ale Parlamentului in privinţa extinderilor termenelor limita, introducând standarde obligatorii pentru PM2.5 setând o concentraţie maxima de 12µg/m³.

       "Calitatea aerului pe care îl respiram este unul din rezultatele cele mai tangibile pe care politica mediului din UE le pune la dispoziţia cetăţenilor săi. Încă mai trebuie sa îmbunătăţim ţintele actuale si sa reducem numărul persoanelor care mor prematur datorita bolilor cauzate de aerul poluat", a declarat Stefan Scheuer, director politic al EEB. "Miniştrii ar trebui sa fie fermi si sa respingă propunerea Parlamentului, care pare sa folosească mai degrabă protejării afacerilor si ţărilor cu performante slabe, decât protejării sănătăţii cetăţenilor. Miniştrii au acum oportunitatea să oprească această tendinţă spre declin si să demonstreze că le pasă de populaţie."

       Cerinţele detaliate ale EEB in privinţa calităţii aerului, precum si in alte privinţe din agenda Consiliului poate fi găsita la: http://www.eeb.org/activities/General/20061004-EEB-Letter-to-Environment-Council-23Oct06.pdf

 

Pentru mai multe informatii:


Stefan Scheuer - EEB EU Policy Director:
stefan.scheuer@eeb.org
Tel: +32 (0)2 289 1304
Mobil: +32 (0)496 25 86 82

Peter Clarke - Press & Publications Officer:
press@eeb.org
Tel: +32 (0)2 289 1309

 

<< Acasa >> | << Comunicate de presa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina