Comunicat de presa

21 noiembrie 2006

       

Ministrii energiei trebuie sa foloseasca economia pentru a suporta eficienta energetica

 

       Bruxelles 21 noiembrie 2006- Joi, 23 noiembrie Consiliul Energiei al UE a răspuns planului de acţiune pentru eficienţa energetică al Comisiei Europene. Biroul European pentru Mediu, cea mai mare federaţie de organizaţii civile pentru protecţia mediului se teme că miniştrii vor ignora cel mai bun instrument pentru promovarea eficienţei energetice, reforma taxei de mediu.

       ”Planul de acţiune are mai multe propuneri bune, care să asigure faptul că Uniunea Europeană, în ciuda economiei în extindere, va folosi cu 1% mai puţină energie în fiecare an, pe lângă masuri cum ar fi setarea de standarde la cerinţele energetice a echipamentelor şi producţia mai eficientă de energie. Efecte ale preţurilor sunt esenţiale pentru a împinge societatea în direcţia potrivită”, a declarat John Hontelez, secretarul general al EEB. „Ne temem că atitudinea iresponsabilă a unor guverne către coordonarea reformei taxei de mediu va rezulta in ignorarea completă a acestui lucru de către Consiliu, fapt care va duce la întârzierea succesului Planului de Acţiune.”

       Recentul raport către guvernul britanic al lui Sir Nicholas Stern „Impactul economic al schimbării climei” a dat naştere unor îndrăzneţe confirmări ale liderilor politici din toata lumea a faptului că lupta împotriva schimbării climei este esenţială pentru stabilitatea şi prosperitatea viitoare. Raportul Stern este foarte clar în privinţa faptului ca cea mai importantă măsura este asigurarea că piaţa va trimite mesajele potrivite pentru ca populaţia să fie confruntata cu efectul asupra mediului a acţiunilor sale. Semnalele corecte ar fi ca folosirea energiei curate şi economia de energie să fie recompensate, iar dependenţa de combustibili fosili să fie descurajată.

       Într-o scrisoare adresată miniştrilor Consiliului Energetic European (link: http://www.eeb.org/activities/General/211106-EEB-Letter-to-Environment-Council-181206.pdf), EEB comentează viziunea Consiliului asupra faptului că „taxarea, ca o metodă de a internaliza costurile externe este un instrument puternic pentru promovarea eficienţei energiei”. „EEB îndeamnă Consiliul sa sprijine această viziune şi facă propunerea Comisiei mai specifică, schimbând beneficiile taxării către mediu, angajându-se ca in 10 ani să transfere 10% din taxele pentru munca către folosirea resurselor şi a energiei.” Fiecare ţară ar fi liberă să decidă asupra modalităţii de implementare, respectându-şi astfel legile specifice, dar Comisia trebuie să monitorizeze şi să raporteze asupra angajamentelor naţionale în fiecare an, urmând metodologia politică a Procesului de la Lisabona.

       Scrisoarea EEB îi îndeamnă de asemenea pe miniştri să se asigure că legile UE, cum ar fi cele asupra eficientei energetice  a clădirilor, sunt riguros aplicate, şi felul în care Consiliul încurajează Comisia să elaboreze legi pentru automobile cu consum redus, deoarece este clar că o înţelegere bilaterală cu industria producătoare de maşini nu a dat rezultatele aşteptate.Pentru mai multe informaţii, contactaţi:

John Hontelez - Secretary General, European Environmental Bureau:
hontelez@eeb.org
Tel: +32 (0)2 289 1091
Mobil: +32 (0)486 51 21 27

Peter Clarke - Press & Publications Officer:
press@eeb.org   
Tel: +32 (0)2 289 1309

 

<< Acasa >> | << Comunicate de presa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina