Comunicat de presa

28 noiembrie 2006

       

Membrii Parlamentului votează să risipim mai puţin

 

       Organizaţiile neguvernamentale de protecţie a mediului apreciază noile ţinte progresive pentru reducerea deşeurilor, însă regretă faptul că măsuri adiţionale pentru impulsionarea reciclării nu au fost adoptate.

       Bruxelles 28 noiembrie 2006 Prietenii Pământului Europa şi Biroul European pentru Mediu (EEB) salută noile ţinte de viitor pentru reducerea deşeurilor, adoptate de Comitetul pentru Mediu al Parlamentului European. Organizaţiile neguvernamentale au apreciat de asemenea Comitetul pentru respingerea unei propuneri controversate care ar fi redenumit şi apoi promovat incinerarea deşeurilor, insă si-au exprimat regretul din cauză că măsuri adiţionale pentru impulsionarea reciclării deşeurilor nu au fost adoptate.

       Dr Michael Warhurst , de la Prietenii Pământului Europa a declarat: ”Membrii Parlamentului European au susţinut o politică de viitor pentru prevenirea deşeurilor, adică oprirea până in 2012 a creşterii producerii de deşeuri, dar este dezamăgitor faptul că ţinte pentru reciclare nu au fost adoptate. Totuşi, există sprijin pentru reciclare, indiferent de culoarea politică, în Parlamentul European, aşa că vom continua să insistăm ca mai multe masuri în privinţa reciclării să fie introduse în legislaţie.”

       Prietenii Pământului Europa şi EEB cer stabilirea unei ţinte de 70% la reciclare până în 2020 şi un angajament ca gropile de gunoi şi incinerarea materialelor refolosibile, reciclabile şi biodegradabile să fie interzise după 2025.

       Studii recente confirmă faptul că reciclarea nu numai că economiseşte resurse preţioase (cum ar fi metale, păduri şi petrol), dar reduce şi emisiile, dat fiind că reciclarea este mai eficientă din punct de vedere energetic decât producţia din materii prime. Un studiu recent ajunge la concluzia că ”reciclarea în Regatul Unit (Marea Britanie) reduce acum echivalentul a 10-15 milioane de tone de gaze cu efect de seră pe an comparativ cu alte metode”.

       O propunere controversată care ar fi trebuit să reclasifice incinerarea de la  „distrugere” la „recuperare”, bazată pe eficienţa energetică, a fost rapid respinsă de către Comitetul pentru Mediu. Prietenii Pământului şi Biroul European pentru Mediu au avertizat Comisia împotriva reclasificării înainte de vot, argumentând ca acest lucru ar promova incinerările în locul reciclării, refolosirii şi reducerii deşeurilor.

       Melissa Shinn, de la EEB a declarat: ”Membrii Parlamentului au recunoscut că funcţia principală a incineratoarelor este distrugerea, chiar dacă produc energie făcând acest lucru. Când Plenul Parlamentului va vota această legislaţie, rugăm toţi membrii să sprijine respingerea reclasificării incinerării.”

       Organizaţiile neguvernamentale avertizează că reclasificarea incineratoarelor la „recuperare” ar promova exportul de deşeuri din ţările unde incinerarea se face scump şi este strict reglementată (cum ar fi Germania) către ţările mai indulgente din acest punct de vedere (de exemplu Franţa, Polonia şi Republica Cehă), cauzând emisii mărite de dioxid de carbon din transportul deşeurilor prin toată Europa.

 

<< Acasa >> | << Comunicate de presa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina