Comunicat de presa

1 decembrie 2006

       

Comisarul Industriei trădează speranţele în schimbarea climei

 

       Bruxelles 1 decembrie 2006 O scrisoare recentă de la comisarul european Günter Verheugen recomandând un plan în zece puncte pentru lupta împotriva schimbării climei a dezvăluit o strategie controversată care promovează energia nucleară, este slab la capitolele referitoare la schimbarea climei si a energiei reutilizabile şi face concesii însemnate producătorilor de maşini.

       EEB, cea mai mare confederaţie europeană a organizaţiilor civile de protecţie a mediului   i-a prevenit pe comisari asupra conţinutului scrisorii personale a domnului Verheugen către Preşedintele Comisiei, José Barroso. Secretarul General al EEB, John Hontelez a comentat: „Suntem extrem de îngrijoraţi în privinţa mai multor propuneri ale domnului Verheugen, propuneri care, ne temem, vor avea exact efectul opus lucrurilor pe care declară dumnealui că le promovează. Nu trebuie să trădăm speranţele cetăţenilor europeni în acţiuni dure împotriva schimbării climei mai ales acum, în preajma aniversării de aur a Uniunii Europene.”

       Într-o scrisoare personală către Preşedintele Barroso la data de 21 noiembrie, domnul Verheugen este de acord să seteze o ţintă unilaterală pentru a reduce emisiile de gaze de seră după Protocolul de la Kyoto, dar pretinde ca această ţintă să nu depăşească 15 % până în 2020, având ca bază emisiile de dioxid de carbon (CO2) din 1990. Recentul raport asupra schimbării mediului elaborat de Sir Nicholas Stern insistă asupra acţiunii din timp şi accentuează costurile economice în cazul lipsei de acţiune, dar domnul Verheugen nu face referinţă la acesta deloc. „O ţintă de doar 15 % ar însemna că UE nu a înţeles impactul distructiv al schimbării climei”, a adăugat Hontelez. „Este esenţial să stabilim o ţintă de 30 % pentru 2020. Această ţintă este realizabilă, şi doar acest lucru ar arăta că UE este serioasă în privinţa limitării încălzirii globale”

       În apelul său la o nouă abordare a tuturor formelor de energie, domnul Verheugen face o referinţă clară la energia nucleară, singura formă de energie pe care mai mult de o jumătate dintre ţările UE şi o mare parte din public nu o doresc în amestecul energetic al viitorului. „Dacă Comisia doreşte să fie un lider constructiv si nu unul distructiv în domeniile climei şi energiei, ar trebui să propună strategii care să asiste estomparea proliferării energiei nucleare, nu să se alăture celor ce fac lobby energiei nucleare”, a declarat EEB

       Scrisoarea domnului Verheugen recomandă de asemenea includerea autoturismelor în schema europeană de comercializare a certificatelor de emisii, în ciuda avertizărilor experţilor cum că acest lucru ar face sistemul de nefolosit. În contrast, EEB crede că următorul pas logic ar fi setarea de standarde obligatorii la emisiile de CO2. Fără aceste standarde, industria producătoare de maşini ar continua să-şi convingă clienţii să cumpere maşini de teren, care aduc cele mai mari profituri, însă sunt opţiunea cea mai distructivă pentru mediul înconjurător.

       Asupra energiei alternative, domnul Verheugen este susţinătorul unei singure ţinte, generale şi obligatorii, între ţările UE. Acest lucru contrazice propunerile pentru o ţintă împărţită pe sectoare, cu prevederi şi pentru energiile alternative in domeniile producerii de electricitate şi cel al încălzirii sau răcirii. ”Producătorii de electricitate nu sunt satisfăcuţi cu ţinte specifice, şi se pare că domnul comisar Verheugen s-a decis să îi sprijine”, a declarat Hontelez. ”Dar o ţintă generală este un instrument mult prea vag pentru a ajuta politica actuală. Se pare că Comisia se delimitează de îndatoririle sale şi le lasă în seama altora. Cetăţenii Europei se aşteaptă de la noi să acţionăm, iar Comisia nu ar trebui să îi dezamăgească.”

 

Vedeţi scrisoarea EEB către Comisie la:

http://www.eeb.org/activities/General/EEB-reaction-to-Verheugen-letter-301106.pdf

Pentru mai multe informaţii, contactaţi:

John Hontelez - Secretary General, European Environmental Bureau:
hontelez@eeb.org
Tel: +32 (0)2 289 1091
Mobil: +32 (0)486 51 21 27

Peter Clarke - Press & Publications Officer:
press@eeb.org
Tel: +32 (0)2 289 1309

 

<< Acasa >> | << Comunicate de presa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina