Comunicat de presa

13 decembrie 2006

       

REACH: În Viaţă, dar fără putere

       Strasbourg, Franţa, 13 decembrie 2006– Votul în plen al membrilor Parlamentului European a lăsat noua lege Europeană în privinţa chimicalelor REACH în viată, însă într-o condiţie critică, după cum au declarat grupuri de protecţie a mediului, consumatorilor, femeilor şi a sănătăţii.

       “În Viaţă”: Legislaţia, menită sa înlocuiască reguli vechi de 40 de ani, trimite Europa cu un modest pas înainte spre o noua abordare a regularizării chimicalelor: companiile ar trebui sa ofere date despre protecţie pentru chimicalele cu volum mare pe care le importa sau produc în Europa, şi exista un mecanism de substituire a chimicalelor persistente sau bioacumulative daca exista alternative mai puţin periculoase. De asemenea, legislaţia permite publicului sa ceara informaţii despre prezenţa unui număr limitat de chimicale periculoase în produse. În trecut, companiile puteau vinde aproape orice produs chimic ar fi dorit, fără să pună la dispoziţie informaţii despre efectul lor asupra sănătăţii; de asemenea, chimicalele periculoase erau restricţionate  numai ca răspuns la scandaluri, de la caz la caz.

       “Fără putere”: Anumite portiţe în legislaţia REACH încă permit ca multe chimicale ce sunt periculoase pentru sănătate, putând cauza cancer, defecte din naştere şi boli reproductive să fie folosite în producţie şi în bunuri de larg consum. Alte concesii permit companiilor ce produc sau importă chimicale periculoase, o scutire dacă aceste chimicale nu depăşesc 10 tone anual, adică 60 % din volumul total acoperit de legislaţia REACH, şi nu le obligă să predea date despre sănătate.

       REACH şi noua Agenţie Europeană pentru Chimicale vor trebui astfel sa fie ajutate de către legiuitori în viitorii ani pentru a putea asigura protecţia publicului larg de chimicalele periculoase.

       După legislaţia REACH, multe chimicale periculoase vor fi lăsate pe piaţa daca producătorii afirma ca le pot “controla acceptabil”. Acest “control acceptabil” şi aşa numitele limite de siguranţă sunt un pariu riscant, date fiind efectele necunoscute ale combinaţiilor de chimicale asupra funcţiilor hormonale şi asupra dezvoltării copiilor. Asociaţiile medicale, grupurile de consumatori şi mişcările progresiste din toata Europa susţin o substituire completă a chimicalelor periculoase ca o măsură minim necesară împotriva substanţelor periculoase.

       Portiţele legislative şi prevederile pentru regularizarea personală prezente în legislaţie lasă REACH extrem de vulnerabilă la manipulări din partea industriei chimice. Nu este nici o garanţie, de exemplu ca informaţiile de la terţe părţi privind alternative la materialele periculoase vor fi luate în considerare în fiecare caz. Noua Agenţie Europeană pentru Chimicale de la Helsinki va trebui atent monitorizata pentru a ne asigura ca REACH poate face ce promite. Fără sprijinul necesar, substanţele periculoase vor continua să contamineze mediul înconjurător, casele şi corpurile noastre, iar REACH se va dovedi un eşec.

Pentru informaţii, contactaţi:

Mecki Naschke - Policy Officer Chemical, Policies at European Environmental Bureau:
+49 176 23 500 897

Javier Calvo - Policy Officer at Eurocoop:
+32 (0) 2 285 0076

Aleksandra Kordecka - Chemicals Campaigner at Friends of the Earth Europe:
+32 (0) 498 505165

Nadia Haiama - EU Policy Director on Chemicals at Greenpeace European Unit:
+32 (0)476 961 376

Lisette van Vliet - Toxics Policy Advisor at Health & Environment Alliance (formerly EPHA Environment Network): +32 (0) 2 234 3645

Daniela Rosche - Chemicals Policy Coordinator at WECF (Women in Europe for a Common Future):
+31 62295 00 27

Noemi Cano - WWF DetoX Campaign Communications Manager:
+32 (0) 479 610451

 

<< Acasa >> | << Comunicate de presa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina