Comunicat de presa

20 decembrie 2006

       

Cele 10 teste ale EEB pentru preşedinţia germană a UE

Bruxelles, 20 decembrie 2006- Biroul European pentru Mediu (EEB) lansează “cele 10 teste” pentru Preşedinţia germană a UE. EEB, cea mai mare federaţie de organizaţii civile pentru protecţia mediului a stabilit aceste teste de evaluare pentru fiecare preşedinţie de 6 luni a UE încă din 1998, furnizând si evaluări ale performanţei la fiecare sfârşit de mandat. Cele 10 teste fac parte dintr-un memorandum mai extins către Preşedinţia germană, memorandum formulat de către membrii EEB, în special de cei 12 membri germani, care prezintă ideile noastre principale, precum şi cerinţele cele mai urgente.

Prioritatea principală a Germaniei în următoarele 6 luni este să furnizeze “o politică pentru energia alternativă”, a declarat John Hontelez, Secretar General al EEB. “Astfel am putea lupta împotriva schimbării climei şi am putea contribui la securitatea energetică şi la competitivitatea economică a UE. Preşedinţia trebuie să oprească marginalizarea politicii pentru mediu, în special în domeniul deşeurilor. Ar mai trebui luate măsurile necesare pentru reducerea gazelor cu efect de seră emanate de autovehicule”.

EEB se aşteaptă de la Preşedinţie să accelereze implementarea Planului de Acţiune pentru Eficienţă Energetică al UE, folosind standarde şi instrumente de piaţă. Ar trebui stabilite standarde specifice pe fiecare sector pentru producerea de energie din surse alternative. Criterii stricte şi obligatorii pentru protecţia mediului ar trebui stabilite în privinţa combustibililor fosili, iar energia nucleară nu ar trebui nici măcar luată în considerare.

Schimbarea climei continuă să fie o prioritate. EEB se aşteaptă de la Preşedinţie să reuşească un tratat necondiţionat de reducere a gazelor cu efect de seră în UE cu măcar 30% până în 2020. Emisiile aparatelor de zbor ar trebui de asemenea să devină un subiect obligatoriu.

Între alte probleme din topul celor 10 teste este o evaluare robustă şi onestă asupra implementării celui de-al Şaselea Program de Acţiune pentru Mediu. Preşedinţia trebuie să se concentreze asupra unor reglementări care să protejeze mai bine mediul, prevenind orice angajament politic care ar reduce protecţia mediului sau abilitatea UE de a monitoriza progresele. Curăţarea transportului este o altă prioritate, cu cerinţe obligatorii pentru automobile cu consum redus, precum şi propuneri ambiţioase asupra autobuzelor si camioanelor. Alte subiecte ar fi reducerea particulelor fine din aer, o îmbunătăţire dramatică a Directivei pentru Deşeuri, protecţia solului, îmbunătăţirea pieţei pentru inovaţiile ecologice, precum şi îmbunătăţirea legislaţiei împotriva mercurului.

Textul celor 10 teste se găseşte pe pagina web a EEB: www.eeb.org. Memorandumul extins către Preşedinţia germană oferă o viziune mai largă asupra poziţiei EEB şi va fi postat pe pagina EEB în ianuarie.

 

Pentru mai multe informaţii, contactaţi:

John Hontelez, EEB Secretary General: hontelez@eeb.org; Tel: +32 (0)2 289 1091; Mobile: +32 (0)486 51 21 27

Peter Clarke, EEB Press & Publications Officer: press@eeb.org; Tel: +32 (0)2 289 1309

 

<< Acasa >> | << Comunicate de presa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina