Comunicat de presa

31 ianuarie 2007

       

Europa curata combustibilii, dar nu masinile

Bruxelles, 31 ianuarie 2007.   Europa a facut un pas inainte si unul inapoi in lupta impotriva schimbarii climei globale astazi, potrivit declaratiilor a trei grupari ecologiste de frunte. BirdLife International, Biroul European pentru Mediu (EEB) si Transport si Mediu (T&E) aplauda planurile UE de a introduce tinte pentru reducerea emisiilor de carbon, insa regreta esecul de a anunta o tinta legala pentru masinile cu consum redus, dupa interventia industriei de masini a Germaniei de saptamana trecuta.

Ca reactie la noile standarde propuse, Jos Dings, director al T&E a declarat: ”Pana acum, reactia Europei la alternative, cum ar fi combustibilii biologici a fost aceea de a-i promova, indiferent de efectul pe care acestia i-ar putea avea asupra mediului. Daca este bine implementat, acest proiect de a reduce emisiile de carbon va asigura faptul ca doar cei mai ”curati” combustibili biologici vor fi promovati si ca procesul de productie al acestora va fi ”curatat”. Aceasta este o abordare foarte buna, pe care o binevenim”.

Anuntul in privinta combustibililor era pregatit pentru a fi publicat in paralel cu un comunicat despre stabilirea unor viitoare norme legale pentru reducerea consumului de combustibil la masini, insa aceste planuri au fost amanate pentru a treia oara dupa unele obiectii ale industriei de masini germane si o interventie a Comisarului European Guenter Verheugen,

”Ceea ce vedem acum este o incercare de panicare a opiniei publice”, a declarat Dings ”Ei spun ca producatorii de masini mari vor trebui sa inchida si mii de slujbe vor fi pierdute – este absurd. Politica UE a fost intotdeauna sa reduca emisiile din tot parcul de masini pentru a atinge un nivel acceptabil. Problema este ca majoritatea producatorilor de masini nu au scazut emisiile destul de repede, si de aceea regularizarea este imperios necesara. Este pur si simplu gresit faptul ca Comisia se pregateste sa dilueze un element principal al politicii UE in privinta mediului in baza unor afirmatii inselatoare din partea unei singure industrii dintr-o singura tara.”

Contacte:
Jos Dings, Director, Transport & Environment, +32 498 515319, jos.dings@transportenvironment.org
Ariel Brunner, BirdLife International, +32 2 280 0830, ariel.brunner@birdlifeeco.net
Pieter de Pous, European Environmental Bureau, +32 2 289 1306, pieter.depous@eeb.org
Dudley Curtis, Communications Officer, Transport & Environment, +32 2 289 1042, dudley.curtis@transportenvironment.org

Pentru mai multe informatii:

31/01/07 - European Commission press release on new fuel standards:
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/07/120&type=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

10/01/07 - Transport & Environment press release on new Californian fuel standards:
http://www.transportenvironment.org/Article350.html

Transport & Environment background briefing on car fuel efficiency:
http://www.transportenvironment.org/Downloads-req-getit-lid-448.html

www.birdlife.org
www.eeb.org
www.transportenvironment.org

<< Acasa >> | << Comunicate de presa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina