Comunicat de presa

31 ianuarie 2007

       

“Opriti acest comert toxic!”: Organizatii neguvernamentale cer limite impuse exporturilor de mercur

(Bruxelles, Madison WI, Washington DC, - 31 Ianuarie 2007) Protestatarii anti-mercur cer guvernelor din intreaga lume sa interzica exporturile de mercur si sa reduca poluarea mondiala cu mercur la cel de-al 24-lea Consiliu al Programului pentru Mediu al Natiunilor Unite care va avea loc pe 5-9 februarie in Nairobi. “Guvernele trebuie acum sa impuna reguli restrictive pentru a reduce contaminarea cu mercur” a declarat Elena Lymberidi de la coalitia ”Zero Mercur”. ”Mercurul otraveste creierul si ne ameninta si pe noi, si pe generatiile viitoare. De aceea, aceasta Decizie a Consiliului Guvernator trebuie sa aiba „dinti”pentru a asigura actiune globala.”   

In cei cinci ani de la Raportul de Evaluare a Mercurului al UNEP, nu a avut loc nici o reducere mondiala semnificativa a consumului de mercur, arata noul raport al UNEP. Comertul s-a stabilizat la aproximativ 3500 de tone pe an in ultimul deceniu. In timp ce folosirea mercurului a scazut in tarile industrializate, tarile in curs de dezvoltare au devenit tot mei dependente de acest metal toxic. Experti in poluarea aerului raporteaza de asemenea ca emisiile de mercur in atmosfera s-au intensificat in ultimii 15 ani. (vezi graficele de mai jos)  

”Consiliul Guvernator al UNEP a identificat mercurul ca o amenintare mondiala serioasa cu 6 ani in urma” a declarat Michael Bender de la Proiectul Politicii in privinta Mercurului. ”UNEP a suportat numeroase studii, toate ajungand la o singura concluzie: o actiune serioasa pe plan global trebuie imediat întreprinsa pentru a reduce nivelele de mercur din mediul inconjurator si pentru a proteja pestii, o sursa mondiala viabila de proteine”.

Dupa parerea activistilor anti-mercur, cauza esecului din ultimii ani este faptul ca guvernele au suportat doar programe de parteneriat voluntare, in loc sa ofere asistenta financiara si sa introduca legi in care sa specifice clar tintele de reducere dorite. Activistii insista asupra necesitatii introducerii unor acorduri globale obligatorii ca fiind singurul mod de a ”reteza” raspandirea mondiala a mercurului.

”Guvernele trebuie sa-si demonstreze angajamentul pentru actiuni imediate prin adoptarea de acorduri obligatorii multilaterale” a declarat Rico Euripidou de la groundWork Africa de Sud. ”Scopul si directia masurilor actuale sunt mult prea limitate, si lasate asa nu sunt suficiente pentru a reduce riscurile expunerii la mercur.” 

Organizatiile non-guvernamentale recomanda urmatoarele actiuni:-

  1. Conceperea imediata a unor instrumente globale de lupta impotriva mercurului.
  2. Folosirea raporturilor UNEP asupra comertului cu mercur.
  3. Reducerea cererii de mercur prin setarea reducerii sale cu 70% pana in 2017, incetand folosirea mercurului in electronice, baterii, termometre si alte aparate de masura non-electronice, reducerea folosirii electrolizei cu mercur, precum si cererea injumatatirii extragerii artizanale a aurului cu ajutorul mercurului pana in 2017.
  4. Cererea catre UNEP a realizarii unui raport despre emisiile de mercur in aer pentru urmatorul Consiliu Guvernator, pentru a crea baza tintelor viitoare.
  5.  Reducerea ofertei de mercur prin oprirea mineritului primar, exceptand situatiile cand mercurul este un produs secundar din procesarea altor minereuri, restrictionarea exporturilor de mercur a tarilor dezvoltate si managementul mercurului ramas dupa inchiderea instalatiilor ce folosesc electroliza mercurului.
  6. Tarile dezvoltate vor oferi fonduri aditionale pentru desfasurarea acestor activitati tarilor in curs de dezvoltare.

 

Mercurul este o puternica otrava a sistemului nervos care afecteaza creierul si sistemul nervos central. Muncitorii expusi la mercur, de exemplu minerii de aur, sufera des de tremur nervos, pierderi de memorie si alte afectiuni neurologice. Cei mai expusi riscului contaminarii cu mercur din mancare sunt bebelusii si copiii mici. Creierele bebelusilor nenascuti inca sunt cele mai vulnerabile. Cel mai mare risc al contaminarii cu mercur il au tinerele femei, inainte sau in timpul sarcinii, cand mananca pesti contaminati cu mercur, sau minerii care se contamineaza in timpul extractiei aurului.

Pentru mai multe informatii, vedeti:

  • the special report in preparation of the 24 UNEP GC:
  • “NGO Strategy for Addressing the “Global Mercury Crisis” at the February 2007 UNEP Governing Council Meeting  http://www.zeromercury.org/UNEP_developments/070130NGOs_addressing_Global_Mercury_Crisis_for_2007_UNEP_GC.pdf
  • The NGOs submission to UNEP “NGOs Proposal for a Global Mercury Strategy at the 2007 UNEP Governing Council Meeting” 24 January 2007, http://www.zeromercury.org/UNEP_developments/NGO%20UNEP%20GC%20Proposal%20-%202007REV.pdf
  • the Report of the “Stay Healthy, Stop Mercury” campaign on health implications of mercury contamination, http://www.env-health.org/r/145
<< Acasa >> | << Comunicate de presa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina