Comunicat de presa

8 februarie 2007

       

Ministrii energiei sa se ocupe de prevenirea schimbarii climei

(Bruxelles, 8 februarie 2007) Pe 15 februarie, ministrii UE vor raspunde propunerilor Comisiei Europene despre linia politica de urmat in privinta energiei. ”Suntem ingrijorati de faptul ca ministrii vor slabi in loc sa fortifice propunerile comisiei in privinta energiei”, a declarat John Hontelez, secretar general al EEB, cea mai mare federatie europeana de organizatii civile de mediu. ”Timpul pentru angajamente neobligatorii a trecut de mult. Abilitatea UE de a lupta cu schimbarea climei si de a mentine increderea populatiei depinde de angajamentul sau asupra unei politici obligatorii din punct de vedere legal asupra energiei, care va reduce emisia de gaze de sera si va imbunatati situatia mediului.”

Intr-o scrisoare catre Consiliul UE pentru Energie (vedeti link-ul de mai jos), EEB a accentuat nevoia unui acord asupra concluziilor care asigura intaietatea mondiala a UE in privinta politicii schimbarii climei, dupa protocolul de la Kyoto. EEB urmareste o politica UE mai bine coordonata, unde obiectivele pentru mediu sunt prioritati clare langa securizarea aprovizionarii si competitivitate. EEB aplauda propunerea Comisiei de a stabili un nivel obligatoriu al folosirii energiei reinnoibile pana in 2020, insa considera tinta de 20% ca fiind neambitioasa. EEB cere ministrilor sa intareasca aceata tinta prin setarea de nivele specifice in sectoarele incalzirii, racirii si electricitatii. Totusi, organizatiile neguvernamentale pentru mediu resping propusa tinta de 10% biocombustibili in combustibilii pentru vehicule, argumentand ca acestea ignora efectele asupra mediului din tarile exportatoare de biocombustibili.  
 
EEB este de asmenea ingrijorat din cauza referintelor pozitive ale Comisiei asupra energiei nucleare ca un mijloc de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera. EEB se opune folosirii energiei atomice din cauza riscurilor de accidente grave si a securitatii indoielnice a inlaturarii deseurilor nucleare. ”Este un risc inutil pentru populatie, economie si mediu”, a spus Hontelez. ”Ministrii trebuie sa se asigure ca lupta impotriva schimbarii climei nu este folosita ca un pretext pentru construirea de noi centrale nucleare.”

Asupra eficientei energetice, EEB solicita ministrilor energiei sa raspunda mai pozitiv Planului Comisiei din octombrie 2006, la fel cum au facut-o in dezbaterea initiala din noiembrie. EEB crede ca propunerile combinate ale Comisiei pot contribui substantial la reducerea folosirii energiei in UE, insa asta ar insemna sa se implementeze toate propunerile.

Pentru a accesa scrisoarea EEB:-

http://www.eeb.org/activities/energy_policy/EEB-letter-Energy-Council-15Feb-07.pdf  
Pentru mai multe informatii, contactati:-

John Hontelez, Secretary General, European Environmental Bureau: hontelez@eeb.org; Tel: +32 (0)2 289 1091. Mobile: +32 (0)486 51 21 27

Peter Clarke, Press & Publications Officer: press@eeb.org; Tel: +32 (0)2 289 1309

<< Acasa >> | << Comunicate de presa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina