Comunicat de presa

11 februarie 2007

       

Intalnirea nr. 169 a Membrilor Consiliului Director EEB
Duminica, 11 Februarie 2007

Problema nr. 13: Atitudinea EEB catre grupurile politice de extrema dreapta din Parlamentul European

De la : John Hontelez
Catre: Consiliul Director si Membrii EEB din Bulgaria si România
                                       
Incepand cu sesiunea din ianuarie 2007 a Parlamentului European a aparut un nou grup politic, numit „Identitate, Traditie si Suveranitate”, compus din politicieni ai partidelor: Front National (Franta), Vlaams Belang (Belgia), Freiheitliche Partei (Austria), Alternativa sociale: Lista Mussolini (Italia), Movimento Sociale Fiamma tricolore (Italia), Attack Coalition (Bulgaria), Patridul Romania Mare (Romania), si un membru al partidului Independent din Marea Britanie.

Acest grup este compus din politicieni care nu considera ca holocaustul a avut loc si au un comportament rasist, homofobic, unii dintre ei putand fi considerati chiar fascisti sau anti-democratici. 14 membri din cei 20 faceau deja parte din Parlamentul European, dar, adaugand 6 membri (unul din Bulgaria si cinci din Romania) a devenit posibil pentru ei sa formeze un grup, fapt care le mareste  posibilitatile financiare, precum si influenta din Parlament. Ei pot deveni de exemplu raportori de dosare.

Pana acum, nici un membru al acestui grup nu face parte din Comitetul pentru Mediu, insa unii dintre ei vor fi prezenti in comitetele pentru agricultura, transport, industrie, energie si dezvoltare regionala.   

In Parlament, multi membri au discutat despre izolarea acestui grup. Nu se pune problema ca membrii grupului „Identitate, Traditie si Suveranitate” ar fi impotriva Uniunii Europene, desi aceasta ar fi o pozitie perfect respectabila. Problema consta in faptul ca acesti parlamentari incearca sa mobilizeze publicul impotriva unor valori pe care orice membru EEB le-ar considera preconditii pentru  dezvoltarea sustinuta, cum ar fi: toleranta si egalitatea intre oameni, indiferent de sex, rasa, nationalitate, sau preferinte sexuale.        

Problema supusa votului este atitudinea pe care EEB ar trebui sa o adopte catre acest grup si membrii lui. Exista trei optiuni:

  1. Sa nu se faca nimic special, partidul si membrii lui sa fie tratati ca orice alt partid. Acest lucru ar insemna: sa fie inclusi in listele noastre de presa, sa le cerem ajutorul cand avem nevoie, sa le dam informatii si sa acceptam ca ei, sau asistentii lor sa participe la evenimentele EEB.
  2. Un boicot partial: nu vor fi exclusi de pe listele noastre de presa, sau de la activitati referitoare la Parlamentul European in intregime sau la Comitetele lui. In schimb, nu ii vom asista nici pe ei, nici pe asistentii lor si nu va avea loc nici o apropiere catre ei in mod special.
  3. Un boicot total: vom evita orice contact cu acest grup.

Despre ITS in presa:
(EU) EP:* 20 de Europarlamentari vor forma grupul politic ”Identitate, Suveranitate si Traditie”, grup cu vederi de extrema-dreapta*

Bruxelles, 10/01/2007 (Agentia Europeana) - Bruno Gollnisch de la partidul francez de extrema dreapta ”Front National” a declarat presei pe data de 10 Ianuarie crearea iminenta a unui nou grup politic in Parlamentul European. Grupul, cunoscut ca ” Identitate, Suveranitate si Traditie” va avea 20 de membri ai Parlamentului European de sapte nationalitati diferite, si nu are intentia de a propune un candidat pentru alegerile prezidentiale UE de saptamana viitoare, a declarat  Bruno Gollnisch referitor la discuţiile viitoare cu Jens-Peter Bonde, un candidat al grupului ID (vezi EUROPE 9340).   

Intr-o scrisoare adresata Presedintelui Parlamentului European, noul grup a facut declaratii referitoare la politica pe care o va duce: recunoasterea intereselor naţionale, a suveranitatilor, identitatilor si diferentelor naţionale; angajamentul sau in favoarea valorilor crestine, mostenirii, culturii si traditiile civilizatiei Europene; angajamentul in favoarea familiei traditionale ca un liant natural al societatii; angajamentul in favoarea libertatilor si drepturilor mostenite de toti; opozitia la un super-stat european birocratic; angajamentul de a stabili responsabilitatea directa catre populatie a celor ce guverneaza; si in final, transpatenta totala in administratia fondurilor publice.         

Cand a fost intrebat despre pozitia oficiala a grupului vis a vis de Turcia, domnul Gollnisch a declarat ca turcii sunt ”un mare popor” care poate avea un rol important ca partener privilegiat al Uniunii Europene. ”Faptul ca se incearca inrautatirea lucrurilor in pentru beneficiul personal este cea mai nepotrivita politica” a adaugat domnul Gollnisch referitor la pozitia Regatului Unit, suspectat ca doreste aderarea Turciei pentru a provoca implozia Uniunii Europene. Referitor la drepturile minoritatii Rrome, domnul Gollnisch a explicat faptul ca grupul ”ITS” ”recunoaste drepturile omului si drepturile minoritatilor, cu conditia ca minoritatile sa respecte drepturile majoritatii”. Cat despre subiectul imigratiei, domnul Gollnisch a declarat: ”suntem ostili nu catre imigranti, ci catre o politica de imigrare masiva, in special cand imigrantii sunt din afara Europei, din cauza efectului distructiv pe care aceasta o are asupra societatilor noastre.”  

*PARLAMENTUL EUROPEAN: UN GRUP NOU DE EXTREMA DREAPTA APROAPE OPERATIONAL* 11 Ianuarie 2007 EIS

Bruno Gollnisch (Front National, Franţa) (…) mana dreapta a lui Jean-Marie Le Pen a prezentat noua platforma a ITS liderilor grupului. Respingand ferm acuzatiile de rasism si antisemitism, presedintele noului grup s-a prezentat in schimb ca purtatorul de cuvant al ”patriotilor europeni”.
”Urmam traditiile lui Thomas Aquinas ale lui Grotius, nu vreun fel de totalitarism” a declarat Bruno Gollnisch. Intr-adevar declaratiile grupului sunt foarte corecte din punct de vedere politic, punand accentul pe ”apararea identitatii, suveranitatii, diferentelor si intereselor nationale”. Grupul IST militeaza de asemenea pentru ”o Europa unitara si birocratica” si ”un super-stat european”. Grupul apara ”valorile crestine” si ”mostenirea civilizatiei europene”. Intrebat despre programul politic al grupului, Gollnisch a replicat ca grupul IST va putea de acum sa adauge amendamente textelor depuse in timpul plenului si intentioneaza sa actioneze ”pentru a depasi valul de decadenta”.

<< Acasa >> | << Comunicate de presa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina