Comunicat de presa

28 martie 2007

       

Comisia a fost anuntata: “Nu permiteti chimicalelor sa ne murdareasca apa”

 

(Bruxelles, 28 Martie 2007) - Ieri dupa- amiaza Comitetul Mediului al Parlamentului European a votat marirea dublarii modestei liste a celor 33 de poluanti care trebuie sa fie limitata la orice apa de suprafata si care este evaluata ca avand “un bun statut chimical”. Decizia Comitetului respinge in mod direct propunerea Comisiei asupra chimicalelor din apa puse pe lista neagra drept insuficient de stricta. Biroul European de Mediu, cea mai mare federatie de organizatii cetatenesti a mediului din Europa, a fost de acord cu votul. “Aceasta arata ca Parlamentul este ferm in asigurarea respectarii obligatiilor internationale ale UE. Aceasta clarifica nepotrivirea propunerii precedente a Comisiei”, a precizat John Hontelez, Secretar General al Biroului European de Mediu. “Nu ne putem astepta ca Programul de Mentinere si Sustinere (MEP) sa duca la bun sfarsit munca stiintifica pe care Comisia si Statele Membre nu au reusit sa le faca de-a lungul celor 6 ani. “Comitetul a facut referire speciala la chimicalele bioacumulative persistente si toxice (PBT) care a figurat in catalogul OSPAR (Comisia pentru Protectia Mediului Marin al Atlanticului de Nord) drept actiune prioritara” si a cerut Comisiei sa confirme lista extinsa intr-un an.

Chimicalele bioacumulative persistente si toxice (PBT) sunt substante cu 3 calitati proprii: sunt persistente atunci cand nu sunt sparte si  nu circula in mod liber in mediu timp indelungat. Sunt  bioacumulative pentru ca se construiesc in lantul alimentar astfel incat au fost gasite in ţipari, ursi polari si chiar in sange uman si lapte matern. “Votand dupa cum am votat” a precizat Ursua Vavrik, director UE de Politica Europeana a Biroului European de Mediu, “Comitetul de Mediu a reamintit Comisiei ca ar fi trebuit sa propuna standarde de calitate pentru biota (regiunea in care traieste un animal sau o planta, precum peste sau sedimente care adesea reflecta starea de poluare mai exacta decat probele de apa).” In cele din urma, chimicalele bioacumulative persistente si toxice (PBT) sunt responsabile pentru o serie de efecte nocive printre care faptul ca sunt toxice pentru organismele acvatice pentru sanatatea oamenilor si pot provoca cancer sau altera genele.

Nu numai substantele chimice bioacumulative persistente si toxice (PBT) dar de asemenea si substantele cu “interes corespunzator” sunt in centrul Directivei Cadru a Apelor care cere eliminarea lor si spun ca ar fi trebuit sa fie parte a Directivei  Fiica propus. Votul de Marti indica continuarea obligatiilor Parlamentului asupra scopului de a curata apa noastra pana in 2020” a precizat Ursua Vavrik, director UE de Politica Europeana a Biroului European de Mediu. Programul de Mentinere si Sustinere (MEP) a votat pentru alinierea cronometrarii UE in vederea elimnarii acestor substante in cooperare cu conventia OSPAR (Comisia pentru Protectia Mediului Marin al Atlanticului de Nord) si HELCOM (Comisia Helsinki) in care UE s-a obligat singura sa inceteze descarcarea acestor substante in mare pana in 2020.

Unii dintre poluanti cad sub noul regulament REACH (Regulament de Evaluare si Autorizare a Chimicalelor), altele sub legile pesticidelor, si altele sunt descarcate de la plante ceea ce solicita o autorizatie integrata, dar multi poluanti ai apelor sunt neregulati, de exemplu cei care apar de la intrebuintarea medicamentelor. “Urmatoarele imbunatatiri ale cadrului legal sunt necesare pentru a limita contaminarea chimica a apelor si corpurilor umane”, a precizat Mecki Naschke, functionar pe Politica  Chimicalelor a Biroului European de Mediu. Directiva Fiica ar trebui sa imputerniceasca tarile membre UE pentru a preveni descarcarile de poluant la care se face referire, cu toate ca poluantul relevant ar putea fi autorizat la nivelul UE, la nivelul regulamentelor REACH sau al pesticidelor, de exemplu, guvernele membrelor UE ar trebui sa urmeze exemplul Programului de Mentinere si Sustinere si sa nu tolereze neglijenta Comisiei in esuarea de a propune masuri de control a emisiilor.

 

Pentru mai multe informatii, contactati:
Mecki Naschke
Functionar  pe Politica  Chimicalelor a Biroului European de Mediu
mecki.naschke@eeb.org
Tel: +32 (0)2 289 10 94

 

Peter Clarke,
Functionar de Presa si Publicatii a Biroului European de Mediu
 press@eeb.org

Tel: +32 (0)2 289 1309

 

<< Acasa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina