Comunicat de presa

29 martie 2007

       

Confuzia Ecolabel privind pompele de incalzire

 

(Bruxelles, 29 Martie 2007) - Organizatiile non-guvernamentale (ONG) ale mediului au primit astazi respingerea propunerii Parlamentului European de a permite urme de organisme modificate genetic in mancarea organica.[1,2]. Rezultatul votului,declara Prietenii Pamantultui Europa (Friends of the Earth Europe), Greenpeace si Biroul European de Mediu (European Environmental Bureau), este o indicatie clara a reprezentantilor europeni alesi cum ca dreptul de a comercializa mancare modificata genetic este non-negociabil.
Parlamentul a votat de asemenea in favoarea dreptului de a alege in mod egal asupra legislatiei cu Membrii Statelor, prin  procedura de codecizie [3], astfel incat sa nu existe negocieri cu Comisia si Consiliul in rezolvarea acestui conflict dincolo de puterile legislative.

ONG-urile avertizeaza ca pragul de 0,1% din contaminarea cu organisme modificate genetic, ar trebui sub nici o circumstanta sa nu fie folosite drept contra afacere.

 

Pentru mai multe informatii, contactati:
Helen Holder
GM Campaigner
Friends of the Earth Europe
helen.holder@foeeurope.org
Tel : +32 (0)2 542 0182
Mobile +32 (0)474 857 638 

Marco Contiero
Senior policy advisor
GMOs, Greenpeace EU Unit
marco.contiero@diala.greenpeace.org
Mobile: +32 (0)477 777 034 

Mauro Albrizio
Vice-president, European Environmental Bureau
legambiente@skynet.be
Mobile : +32 479 940 257 

 
Note pentru editori :
[1] Propunerea pentru un Regulament al Consiliului, despre productia organica si etichetarea produselor organice (COM(2005)0671 – C6-0032/2006 – 2005/0278(CNS))

[2] Lege propusa, va permite o contaminare cu organisme modificate genetic in mancarea organica de 0,9 %. Legea permite aceasta contaminare numai atata timp cat este “accidentala” si “inevitabila din punct de vedere tehnic”, totusi este clar ca Comisia Europeana si alti manageri sub presiunea de a adopta o atitudine relaxanta asupra contaminarii, interpreteaza, in realitate, pragul de 0,9% drept “cntaminare acceptabila”.Sectorul organic lucreaza in mod curent la un prag mai mic (prag de detectare) pe care trebuie sa-l respecte si legile UE, si sa-i imputerniceasca  pe fermierii organici si pe vanzatorii cu amanuntul sa mentina standardele existente.

[3] Procedura de codecizie ii confera Parlamentului European puterea de a adopta legislatii commune cu Uniune Consiliului European, cerand celor doua institutii sa fie de acord cu un text identic inainte ca orice propunere sa devina lege.

 

<< Acasa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina