Comunicat de presa

26 aprilie2007

       

Confuzia Ecolabel privind pompele de incalzire

 

(Bruxelles, 26 Aprilie 2007) Biroul European al Mediului (EEB) si Alianta pentru Sanatate si Mediu (HEAL), sunt consternati de votul pozitiv de astazi al Comisiei si Statelor membre cu privire la confuzia creata de pompele de incalzire. Castigurile pozitive ale mediului in problemele cheie precum potentialul de incalzire globala a refrigerentilor permisi in eticheta, si in eficienta energiei, au fost ruinate de decizia de a permite folosirea controversatei flacari retardanta, deca -BDE [1].

In criteriile proiect, deca -BDE a fost interzis in ciuda legislatiei UE [2] , permitand continuarea folosirii acesteia. Pozitia Comisiei cu privire la exceptia flamei deca-BDE  in Directiva privind Restrictia Substantelor Periculoase (RoHS) este subiect de judecata in instanta Parlamentului European si asteapta solutionarea Curtii Europene de Justitie.Comisia si Statele Membre au decis sa stearga criteriile flamei retardante ca mod de a trece peste controversa creata de deca-BDE, dar facand acest lucru, Directiva RoHS se aplica si  intrebuintarea deca-BDE este astfel permisa. In ciuda lipsei unei decizii a Curtii si unei exceptii a flamei deca-BDE in legislatia UE, unele produse ale industriasilor, incluzand urmatoarele, deja au interzis prezenta deca-BDE din produsele lor: Phillips (televisions), Sharp (copiers), Fujitsu Siemens, Dell and Hewlett Packard (computers).

Ecolabel Europa este menita sa identifice produsele cu impacte reduse asupra ciclurilor de mediu si a sanatatii, care le permite consumatorilor sa faca alegeri informate din punct de vedere ecologic. Este de asemenea menita sa incurajeze inovatia in design-ul produsului si in productia acestuia tracand peste legislatie. Presiunea Inteprinderii DG de a permite ca deca-BDE sa fie folosit a subminat rolul Ecolabel-ului si a aratat o continua lipsa de intelegere a acestui instrument de piata.

Blanca Morales, Coordinator Ecolabel al Biroului European de Mediu al UE a declarat: „Acesta este primul ecolabel creat pentru pompele de incalzire, la nivelul UE si este dezamagitor ca Intreprinderea DG a trecut de partea unor elemente industriale care permit folosirea lui deca-BDE. Care este sensul unei actiuni ecolabel daca aceasta nu poate trece dincolo de legislatie? Beneficiile mediului in incalzirea globala si eficienta energiei sunt complet distruse daca se permite folosirea lui deca-BDE”.

Christian Farrar-Hockley membru HEAL a declarat: „Ca unealta voluntara de piata de baza, care este menita sa fie o marca a perfectiunii mediului, organizatiile de sanatate si ale consumatorului au asteptat ca deca-BDE sa fie interzis de pe ecolabel. Deca-BDE care tocmai a fost interzis in statul Washington, urmat de alte state americane, flirteaza  cu produsele casnice si este gasit in praful din casa, este ingerat in special de copii. Studii recente asupra laptelui matern uman au aratat ca deca-BDE se acumuleaza in lanturile de mancare si de aici se vede proba stiintifica revelatoare a dezvoltarii efectelor neurotoxice distrugand sanatatea.”

Pentru mai multe informatii, contactati:
Blanca Morales
 EEB EU Ecolabel Coordinator
 ecolabel@eeb.org
 Tel: +32 (0)2 289 1303
 Christian Farrar-Hockley
 Health & Environment Alliance (HEAL)
 christian@env-health.org
 Tel: +32 (0)2 234 3644

 

Note:
[1] deca-BDE este o flama retardanta folosita in mod nebunesc in echipamentul electric si in tratarea unor textile de tapiterie. In jur de 90% din productia mondiala sfarseste in electronice si plastice  in timp ce restul de 10% in textile captusite, mobila tapitata si produse pentru dormitoare. Deca-BDE a fost detectat in sangele muncitorilor implicati in reciclarea echipamentelor electrice, si in mostrele de sange luate de la populatie. Principala sursa de expunere la deca-BDE a populatiei este in aerul si praful din interiorul casei sau in birou.

[2] Directiva privind Restrictia Substantelor Periculoase (RoHS) a fost creata in 2002 si interzice punerea pe piata UE echipamentelor noi electrice si electronice continind mai mult decat nivelele admise de plumb, cadmiu, mercur, crom hexavalent, bifenil polibrominat (BPB), eter bifenil polibrominat). Deca-BDE este una dintre substantele in mod controversat ferite de legile Directivei.

 

<< Acasa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina