Comunicat de presa

3 mai 2007

       

Stabilirea politicii mediului drept prioritate a proiectului European

 

(Bruxelles, 3 Mai 2007) Biroul European de Mediu (EEB) primeste mult asteptata revista a Comisiei asupra celui de-al saselea Program de Actiune al Mediului, care tocmai a fost publicata. Acest Program de Actiune al Mediului a fost ales in anul 2002 drept ghidul politicilor europene ale UE pentru acest deceniu. Biroul European de Mediu este de acord cu concluzia Comisiei precum ca:“UE inca nu este pe calea unei dezvoltari durabile”, si intampina presupunerea Comisiei conform careia dezvoltarea si implementarea politicilor care pot in mod efectiv sa protejeze mediul Europei, va fi prioritatea Proiectului European”. Totusi, in afara de schimbarea climatelor politice, Comisia nu poate cere propria sa pista in implementarea celui de-al saselea Program de Actiune al Mediului”, a precizat John Hontelez, secretarul general al Biroului European de Mediu. “Prin urmare, Biroul European de Mediu solicita o dezbatere serioasa in directia politicii mediului UE bazat pe aceasta revista.”

Biroul European de Mediu este de parere ca revista a esuat in recunoasterea punctelor slabe ale uneltei cheie al celui de-al saselea Program de Actiune al Mediului: strategii tematice si directive cadru. In mod particular, in vastul domeniu al politicii, aceasta nu apara propunerile sale schimbate, care conform opiniei Biroului European de Mediu, a dus la esecul in obtinerea obiectivelor celui de-al saselea Program de Actiune al Mediului. John Hontelez a precizat” cel de-al saselea Program de Actiune al Mediului a promis o reducere cantitativa si calitativa a tintelor care acopera toate golurile relevante, pentru realizare pana in 2010, ducand in general la o reducere majora a golurilor relevante. In schimb, propunerile inutile submineaza existenta politicilor inutile.

O alta grija a Biroului European de Mediu este marele profil pe care publicatia il ofera pentru un mai bun exercitiu al regulamentului, un produs al Lisabonei care risca o subminare nedorita pentru o mai buna executare si aplicare a legislatiei actuale. Din perspectiva Biroului European de Mediu “un regulament mai bun” poate prejudicia credibilitatea legislatiei existente a UE, in timp ce este departe de certitudine faptul ca politicile alternative vor putea asigura o protectie a mediului mai eficace. Propunerile recente privind desertul si calitatea aerului sunt doua exemple care ilustreaza grija Biroului European de Mediu.

Pe latura pozitiva, “Biroul European de Mediului este de acord cu aumite propuneri din revista: modificarea taxelor impovaratoare de la servici spre consumarea resurselor si energiei si poluare, obligatia de a inlatura precipitarea prejudiciilor mediului si de a initiatia o discutie de regandire a Produselor Domestice Voluminoase drept indicator de proximitate a dezvoltarii umane si a bunei intelegeri” a precizat Ursula Vavrik, Director de Politica. Biroului European de Mediu asteapta cu nerabdare documentul cu strategia promisa asupra implementarii si aplicarii, si va cere Consiliului Mediului si Parlamentului European o dezbatere completa. “Credem ca este important ca implementarea imbunatatita si executarea, in vederea promovarii integrarii ploitice pe viitor si folosirea solutiilor pietii pentru a obtine rezultate in favoarea mediului, sunt considerate drept marile prioritati” a precizat Ursula Vavrik.

Pentru mai multe informatii, contactati:
John Hontelez, Secretary General, EEB
hontelez@eeb.org;
Tel: +32 (0)2 289 1091;
Mobile: +32 (0)486 51 21 27

Ursula Vavrik,
EU Policy Director
ursula.vavrik@eeb.org
Tel: +32 (0)2 289 1304

Peter Clarke,
Press & Publications Officer
press@eeb.org
Tel: +32 (0)2 289 1309

 

<< Acasa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina