Comunicat de presa

11 decembrie 2007

       

Noua Lege neclara privind calitatea aerului

 

(Bruxelles, 11 Decembrie, 2007)- Astazi Parlamentul European a adoptat un compromis necorespunzator in privinta noii Directive privind calitatea aerului, care s-a incheiat intre reprezentantii Parlamentului European si guvernele UE. EEB[1] priveste acest rezultat ca  pe un text legislativ confuz care nu ofera destul sprijin si indrumare autoritatilor locale in curatarea aerului din orasele noastre.

John Hontelez, secretar general EEB a declarat: „Initial, aceasta Directiva a fost propusa pentru a simplifica legile existente privind calitatea aerului. Este ironic si trist faptul ca aceasta acum contine trei diferite feluri de noi scutiri, incluzand „cum” si „cand” se aplica valorile limita pentru actiunile periculoase si ce este considerat a fi poluant. Aceasta nu este o dispozitie legala mai buna – ci una mai confuza. Ar fi fost mult mai bine daca cele patru vechi Directive privind calitatea aerului ar fi fost implementate corect si la timp.”

EEB este foarte dezamagit de standardele adoptate privind particulele fine de praf care sunt foarte periculoase pentru sanatatea oamenilor. Valoarea limitei este acum stabilita la 25 micrograme pe metru cubic [2]si va intra in vigoare din 2015. Acest lucru nu va duce la o reducere drastica a poluarii, pentru ca un asemenea nivel de concentratie poate fi atins si fara vreun extra efort al statelor membre.

„Politicienii au permis slabirea actualelor legi pentru a obtine doua noi valori limita pentru particulele fine,” a declarat Doreen Fedrigo, coordonator pe politica a EEB. „Acest lucru poate parea benefic la prima vedere, dar in realitate nu va necesita aplicarea actiunilor aditionale cerute pentru imbunatatirea calitatii aerului.”

Cu toate acestea, EEB este bucuros sa vada ca Consiliul nu a cedat presiunii de a intarzia termenele limita pentru a atinge standardele existente pentru particulele mai mari (PM10).
Atingerea valorilor limita pentru PM10  poate fi acum amanata de la termenul limita din 2005 pana in 2011, in timp ce Parlamentul a cerut perioade mai lungi de amanare.

„Trebuie actionat de urgenta in privinta acestei probleme” a declarat Dragomira Raeva, functionar EEB pe politica aerului. „Din fericire cei care au luat deciziile au fost de neinduplecat in privinta cerintelor Parlamentului privind amanarile. Totusi, chiar si peste 3 ani, exista un risc ca aceste amanari sa fie cecuri albe pentru poluatori.”

Note pentru editori:
[1] EEB este o federatie de peste 145 organizatii cetatenesti din domeniul protectiei mediului ale Statelor Membre si din alte tari. Scopul principal al EEB este sa protejeze si sa imbunatateasca mediul Europei si sa promoveze cunoasterea si intelegerea politicilor de dezvoltare durabila si de mediu ale UE printre oamenii de rand ai UE si sa le dea posibilitatea sa isi poata aduce contribuita lor in atingerea telului.

[2] Particulele fine se refera la PM2.5. For PM2.5 ; trei noi standarde au fost propuse:
       1. sa se ajunga la o valoare limita de 25 µg/m3 (microgram pe metru cubic) din poluarea
           totala pana in 2015         
       2. sa se ajunga la o valoare limita de 20 µg/m3 din poluarea mediului in zonele urbane
       3. sa se ajunga la o tinta care sa nu fie obligatorie pentru a reduce poluarea mediului intre
           anii 2010 si 2020.

Organizatia mondiala de sanatate a recomandat ca nivelul concentratiei de PM2.5 sa fie de 10µg/m3.

 

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
Dragomira Raeva
EEB Air Policy Officer
e-mail: dragomira.raeva@eeb.org
Tel:+32 (0)2 289 1307
Mobile:+32 (0) 488 583 023

 

Vanessa Bulkacz
EEB Press & Publications Officer
e-mail: press@eeb.org

Tel: +32 (0)2 289 1309

 

<< Acasa >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina