CONFERINTA DE PRESA

Noiembrie 2008

       

Solutiile pentru criza financiara trebuie sa fie ecologice

10 Noiembrie 2008

 

[Bruxelles, 10 noiembrie 2008] – Inainte de sumitul mondial de economie din Washington D.C. din 15 noiembrie, EEB, cea mai mare federatie europeana a organizatiilor civile de mediu inconjurator, solicita includerea caracteristicii ecologice in orice pachet destinat sa ajute sa scoata lumea din actuala criza financiara mondiala. La inceputul declaratiei neoficiale a consiliului de vineri, EEB a pregatit o scrisoare adresata sefilor guvernelor europene si a comisiei, solicitand o solutie care sa fie sustinuta in toate privintele.

„Ca si reprezentanti ai milioanelor de cetateni europeni noi suntem adanc ingrijorati in legatura cu distrugerea capitalului natural de care depind pana la urma economiile noastre”, a afirmat Dr. Mikael Karlson, presedintele EEB. „Noi solicitam ca Uniunea Europeana si institutiile din intreaga lume sa sustina dezvoltarea durabila in perioada luptei cu aceasta criza financiara”.

La o intalnire de urgenta in ziua de vineri, sefii de stat europeni au conturat punctele cheie si s-au inteles cu privire la raspunsul european la criza financiara, o pozitie care, regretabil, nu include nici un criteriu de mediu inconjurator, mentionand in trecere doar schimbarea climatului. Organizatiile de mediu sunt ingrijorate ca in scopul obtinerii de solutii rapide, sefii vor ceda tentatiei de a pune prea mult accent pe profiturile pe termen scurt in loc de a se concentra pe interesele pe termen lung ale muncitorilor si ale mentinerii si intaririi mediului inconjurator, sustinand productivitatea si societatea ca un intreg. Astfel ca EEB cere ca sustinerea sociala si a mediului inconjurator sa fie inclusa in orice noua structura financiara si de reglementare.

EEB afirma ca similar capitalului monetar, capitalul natural mondial a fost expus la profituri lacome pe termen scurt. De asemenea, in timp ce acordarea creditului nu s-a bazat pe capacitatea reala de venit, consumul nostru de resurse naturale din ultimele decenii a depasit capacitatea de sustinere a umanitatii. Acest comportament cu dublu tais trebuie sa fie discutat din ambele perspective.

„Solutiile pe care le sugeram noi sunt deja posibil de atins”, a declarat John Hontelez, secretarul general al EEB. „Cerintele de respectare a sustenabilitatii si taxarea marilor companii de pe piata de produse, folosirea banilor publici pentru aplicarea inovatiilor sustinute in energie, transport, locuinte si agricultura, implementarea mijloacelor publice prietenoase pentru mediu si incurajarea utilizarii taxelor pentru reducerea costurilor muncii si cresterea costurilor cu resurse folosite si de poluare – acestea sunt doar cateva dintre uneltele care ar trebui sa fie pe lista de prioritati referitoare la solutiile financiare la aceasta criza”.

Pentru mai multe informatii va rugam contatati:

Vanessa Bullkacz, EEB Press and Publications Officer, press@eeb.org, +32 2289 1309

John Hontelez, EEB Secretary General, hontelez@eeb.org, +32 486 512 127

Nota editorului:

[1] Biroul european pentru mediul inconjurator este cea mai mare federatie europeana a organizatiilor civile de mediu inconjurator care cuprinde in momentul actual pente 150 de organizatii membre cu cu un sprijin al numarului de membri de mai mult de 15 milioane de cetateni.

[2] Declaratia completa a Consiliului European poate fi gasita aici:
http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/misc/103873.pdf

 

<< Acasa >> | << Comunicate EEB >>

Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina