Comunicat de presa

 

Manualul despre Managementul Integrat despre Gestionarea Resurselor de Apă în Bazine

 

 

Schimbările climatice, inundaţii, secetă, poluare, deseurile, distrugerea biotopurilor: în multe ţări, gravitatea situaţiei necesită o scurtă punere în aplicare a unui management cuprinzător, integrat şi coerent de gestionare a resurselor de apă, ecosistemelor acvatice şi a terenurilor.

Experienţa dobândită în mai multe ţări din lume, care a făcut abordarea bazata pe baza de bazine a acestor probleme , baza legislaţiei lor naţionale cu privire la apă, sau care o pun in aplicare in proiecte pilot, de asemenea ca si acorduri asupra unei colaborari trasflontariele din ce in ce mai frecventa, ne permite sa spunem astazi, ca aceast Management Integrat al Resurselor Apelor(IWRM) ar fi trebuit implemetat la scrara relevanta a raurilor, lacuri si acviferelor, fie locale, nationale sau transfrontaliere. Declaratia ministeriala a Forumului Apei Globale, care tocmai a avut loc in Instambul, merge in acea directie si suporta aceasta abordare.

Dar un progres semnificativ ar trebui sa se faca inca in lume: Atunci cum sa trecem de la teorie la practica? Cum sa implementam asta in teren?

Pentru a facilita acest progres, Parteneriatul Global al Apei(GWP) si Reteaua Internationala a Organizatiilor Bazinelor(INBO) si-au combinat eforturile pentru a scrie „Manualul despre Managementul Integrat despre Gestionarea Resurselor de Apă în Bazine ” care a fost prezentat la Forumul Apei Globale din Istambul.

Scopul acestei carti, care a necesitat aproape un an de munca si aimplicat mai mult de 100 de profesionisti, membrii a celor doua retele GWP si INBO, este pentru a furniza sfaturi utile pentru a imbunatati guvernarea resurselor de apa proaspata in bazine, folosind exemple practice a proiectelor deja implementate in diferite tari.


 Redactarea cartii a fost supervizata de un Grup de Lucru, prezidat in comun de Jean-François Donzier (INBO) si Martin Walshe (GWP) si alcatuit din  Hartmut Brühl ( Comitetul Tehnic GWP),
Oscar de Moraes Cordeiro Netto  (Latin-American Network a Organizatiilor Bazinelor), Teodoro Estrela  (Reteaua Mediteraneana a  Organizatiilor Bazinelor), Alan Hall (Consultant Special al GWP), Vadim Sokolov (Parteneriatul regional  al Apelor pentru Asia Centrala si Caucasus) si Reginald Tekateka (Reteaua Africana a Bazinelor  Organizatiilor si GWP Africa de Sud). A fost coordonata de Aurélie Vitry pentru GWP si Daniel Valensuela pentru INBO. O coordonare indeaproape a fost facuta cu munca inceputa de UNESCO pe aceeasi problema.

Manualul, primul de acest tip pe aceasta problema, se adreseaza, ca o prioritate, managerilor de bazine, profesionisti in domeniul apelor, reprezentanti ai autoritatilor publice – guverne si autoritati locale – care trebuie sa faca decizii in legatura cu managementul apelor si cei care trebuie sa protejeze ecosisteme  acvatice, in timp ce trebuie sa limiteze conflictele intre diferiti utilzatori. Manualul, de asemenea se refera la reprezentantii guvernamentali(NGO-uri, organizatii profesionale, asociatiile utilizatorilor, etc.) caresunt preocupati de utilizarile apelor sau protectiei mediului si care sunt implicati in activitati in bazine.

Sfaturile furnizate in acest document pot fi aplicate in bazine, indiferent de situatie(a tarilor dezvoltate sau in curs de dezvoltare, cu clima umeda sau uscata, a bazinelor raurilor nationale sau trasfrontaliere) sau metoda folosita pentru administrarea apei.

Manualul este proiectat sa fie practic, cu o regrupare pe topic: deci, analizeaza succesiv dezvoltarea sistemelor de management a bazinelor, rolurile si diferitele tipuri de organizatii ale bazinelor, metodele financiare, implicarea si participarea reprezentantilor, planificarea si strategia pe termen lung, planurile de actiune pe bazine, urmarirea evolutiilor, informatia sistemelor si comunicarea catre profesionisti si catre public.

Pe tot parcursul manualului, analiza este bazata pe exemple practice(studio de caz) venind din toate regiunile lumii. Nu mai putin de 84 de exemple au fost selectate sa apara in document, deci venind sa creasca realismul recomandarilor propuse.

Manualul este publicat in Franceza si Engleza. A beneficiat de un suport financiar a Ministerului Francez a Afacerilor Europene si Straine.

Versiunile electronice ale Manualului  in limba Engleză şi Franceză poate fi descarcat gratuit de la site-urie  web ale INBO şi GWP:
http://www.riob.org/gwp/handbook/GWP-INBOHandbookForIWRMinBasins.pdf

Versiunea printabila a CD-ROM-ului poate fi ceruta gratis in limita stocului disponibil, prin email la: gwp@gwpforum.org sau riob@riob.org

Parteneriatul Global al Apei(GWP) este o retea internationala care tinteste la siguranta apei in lume. Misiunea GWP este sa contribuie la dezvoltarea sustenabila si managementul resurselor apelor si sa asigure dezvoltare coordonata si managementul apei, pamantului si a resurselor de acest gen, maximizand bunastarea sociala si economica care rezulta din acestea, fara sa compromita sustenabilitatea ecosistemelor vitale.  www.gwpforum.org

Reteaua Internationala a Organizatiilor Bazinelor(INBO), creata in 1994, suporta implementarea managementul resurselor integrate a apelor in bazinele raurilor, lacurilor si acvarierelor. Conecteaza organizatiile bazinelor si alte agentii publice responsabile pentrumanagementul bazinelor, cu scopul de a promova impartasirea experientelor si a dezvoltarii uneltelor efective pentru un mai bun management al apelor la nivele transfrontaliere, nationale si locale. www.inbo-news.org


<< Acasa >> | << Noutati >>


Copyright© 2002 - 2008, GEC Bucovina