Proiectul a fost finantat prin programul PHARE, in anul 2004, initiind cursuri de perfectionare practica si expeditii de documentare in microferme. Cursurile s-au adresat micilor fermieri care pot sa produca in sistem privat produse agroalimentare ecologice. De asemenea cursul a asigurat si cunoasterea bazei juridice si financiare necesare inceperii activitatii unui mic intreprinzator. In acelasi timp, cursantii au primit detalii despre retete de hranire, dotari necesare, tratamente veterinare, surse de achizitie. Cresterea pasarilor si animalelor se face in acest moment conform obisnuintei si nefundamentat din punctul de vedere al specialistilor, la nivel de gospodarii taranesti.
            Industrializarea fortata a zonei Moldova de Nord, in perioada antedecembrista, a dus la migrarea unor grupuri mari a populatiei de la sat la oras, facand in acest fel ca meserii traditionale, cum sunt si cele de cresterea pasarilor, porcilor, bovinelor, iepurilor de casa, albinelor, sa cunoasca un regres important. Aparitia cu prioritate a meseriilor tehnice, a facut ca ocupatiile amintite sa ramana in grija varstnicilor.
            Cresterea pasarilor si animalelor se face in acest moment sporadic si neorganizat, la nivel de gospodarii taranesti. Echipa de implementare a proiectului a intentionat calificarea de crescatori de animale in ferme gospodaresti de mici dimensiuni, dar organizate pe principii moderne, ecologice, care sa asigure atat necesarul de carne si oua pentru crescator, cat si de produse agro-alimentare care, oferite pe piata, pot aduce venituri sigure crescatorilor. S-a propus cresterea pasarilor si porcinelor in regim intensiv de microferma, aceste activitati necesitand suprafete mici, in general disponibile in cadrul gospodariilor individuale. S-a intentionat educarea unor crescatori individuali care sa poata sustine un sistem integrat de crestere pe suprafete mici, optim si eficient.
            S-au organizat cursuri in mediul rural, care au oferit informatii detaliate despre tratamente, furaje, mijloace necesare, tehnologii, eficienta economica.

            Proiectul s-a adresat in principal:

  • tinerilor din mediul urban si rural care nu au o orientare profesionala definita si care au inclinatie catre latura practica, dar si teoretica a acestor activitati, urmarind sa incurajeze instalarea acestora in mediul rural, prin dezvoltarea de mici exploatatii agricole viabile;

  • persoanelor care au depasit varsta de 45 de ani, disponibilizate si in cautare de serviciu; exista o patura de cetateni care, datorita perioadei de industrializare, au devenit locatari de bloc, dar au in acelasi timp mostenite proprietati taranesti in imprejurimile oraselor, pe care nu stiu sa le administreze in sensul obtinerii de profit;

  • locuitorilor satelor din zona de deal si de munte a Moldovei de Nord, care au toate conditiile desfasurarii unor astfel de activitati, darn nu au fost instruiti in acest sens;

            Prin acest proiect s-au calificat crescatori de animale in ferme gospodaresti de mici dimensiuni, dar organizate pe principii moderne, ecologice, care sa asigure atat necesarul de consum pentru crescator, cat si produse agro-alimentare, care sa fie oferite pe piata, si sa aduca venituri sigure crescatorilor. S-a intentionat educarea unor crescatori individuali care sa poata sustine un sistem integrat de crestere pe suprafete mici, optim si eficient.       

<< Proiecte >> | << Acasa >>
Copyright© 2002 - 2006, Asociatia Grupul Ecologic de Colaborare GEC Bucovina